$
כלכלה ומדיניות

היסטוריה בבריטניה: הממשלה מקדמת הנפקת אג"ח איסלאמיות

הממשלה הודיעה אמש כי הסמיכה בנקים, ובראשם HSBC, כדי שיובילו את המהלך, ובכך תהפוך לממשלה המערבית הראשונה שעושה זאת; מדובר באיגרות ל-5 שנים שהמסחר בהן מבוסס על השריעה

שירות כלכליסט 15:3114.06.14

ממשלת בריטניה ביצעה אמש (ו') מהלך משמעותי לקראת הפיכתה לממשלה המערבית הראשונה המנפיקה אג"ח איסלאמיות (סוקוק) - זאת לאחר שהסמיכה בנקים שיובילו את המהלך וייפגשו עם המשקיעים לקראת ביצועו.

 

 

 

ממשלת בריטניה הודיעה שהסמיכה את בנק HSBC להוביל את ההנפקה, לצד הבנקים ברווה,CIMB, הבנק הלאומי של אבו דאבי וסטנדרט צ'ארטר, ולערוך סבב מפגשים עם משקיעים, שיחלו ביום חמישי. גורמים מהמערכת הבנקאית המעורבים במהלך אמרו שהמפגשים יתקיימו בג'דה, בקואלה לומפור, בריאד, בדובאי, בדוחה, באבו דאבי ובלונדון.

 

הסיטי בלונדון. המהלך יחזק את מעמדה כמרכז פיננסי הסיטי בלונדון. המהלך יחזק את מעמדה כמרכז פיננסי צילום: דוד הכהן

 

"אחת הבעיות הניצבות בפני מוסדות פיננסיים המכבדים את חוקי ה'שריעה' (ההלכה האיסלאמית) ברחבי העולם היא היעדר כלים איכותיים. על כן 'סוקוק' של ממשלת בריטניה אמורות למשוך ביקוש חזק, ואני צופה ביקוש יתר בעסקה זו", אמר פרופסור חביב אחמד ממחלקת חוק ופיננסים איסלאמיים בפקולטה למינהל עסקים באוניברסיטת דורהם.

 

העסקה תכלול אג"ח לחמש שנים ובהיקף של 200 מיליון ליש"ט, מה שיהפוך אותה לגדולה מסוגה אי פעם. המהלך להנפקת אג"ח אסלאמיות מצד בריטניה לפני מדינות מערביות אחרות מדגיש את מאמציה של הממשלה הבריטית להפוך את לונדון למרכז פיננסי גלובלי שבמסגרתם כבר חתמה על הסכם עסקים עם סין לשירות הסליקה הרשמי הראשון של מטבע היואן מחוץ לסין.

 

ללא ריבית

 

ניירות סוקוק נסחרים, עוברים סליקה, ומדורגים בדומה לאג"ח דומה שאינו מבוסס על חוקי ה"שריעה" אולם מקיימים את החוק האיסלאמי. משמעות הדבר היא שהניירות מגובים בנכסים או בתזרים מזומנים משום שהחוק האיסלאמי אינו מתיר תשלומי ריבית. כתוצאה מכך, גופים המנפיקים ניירות סוקוק יכולים לפעול בקרב מספר רב יותר של משקיעים מאשר אג"ח קונוונציונאליות. בנוסף, ההלכה האיסלאמית אוסרת על השקעה בחברות שהכנסותיהן מגיעות ממכירת אלכוהול, מוצרי בשר חזיר, פורנוגרפיה, הימורים וסחר בנשק ובציוד

 

משרד האוצר הבריטי אמר כי הוא מתכוון לעשות שימוש במודל ה"אל-איג'ארה" הנפוץ לשם מכירה סוקוק ריבוניות. על פי מבנה זה, תהיה האיגרת מגובה בהכנסות בגין שכר דירה של שלושה מבנים משרדיים של ממשלת בריטניה.

 

בסך הכול, סך איגרות הסוקוק שבידי הציבור הגיע ל-272.96 מיליארד דולר נכון למחצית הראשונה של 2014 - עלייה של כמעט 16% לעומת אותה התקופה אשתקד, כך על פי המרכז הבין-לאומי לפיננסיים איסלאמיים במלזיה.

 

סוכנות הדירוג S&P  אמרה כי היא צופה שההנפקה תצבור תאוצה השנה, ותזכה לביקוש בעיקר מצד המגזר העסקי וממגזר התשתיות במדינות המפרץ.

 

כבר ב-2008 נרמז על הנפקה אפשרית מצד משרד האוצר הבריטי אולם היחידה לניהול חוב זנחה את התוכניות הללו בשל עלויות מימון גבוהות יתר על המידה. באוקטובר שעבר, ראש ממשלת בריטניה דייוויד קמרון החזיר לסדר היום תוכניות למכירת האיגרות כבר ב-2014.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x