$
תעשייה ופיננסים

ספרד: 94% מהחברות הגדולות בבורסה פועלות במקלטי מס

כמעט שליש מהחברות הרשומות במקלטי מס שייכות לבנקים ספרדיים. למרות הדיווחים על התאוששות כלכלית, מדד 35 IBEX של הבורסה הספרדית נמצא ברמה נמוכה משמעותית לעומת ערב המשבר ב־2007 ובשפל הממושך ביותר מאז 1975

שירות כלכליסט 22:3801.06.14

כמעט כל החברות שנסחרות במדד IBEX 35 של הבורסה הספרדית מחזיקות בחברות־בנות שרשומות במקלטי מס - כך מגלה דו"ח של ארגון Observatorio de RSC, העוסק באחריות תאגידית בחברות ציבוריות בספרד.

 

הדו"ח, שבדק את פעילות 35 החברות שנסחרות במדד ב־2012, מצא שמספר החברות־הבנות שלהן שרשומות במקלטי מס עלה בשיעור של קרוב ל־32% בתוך שנתיים, מ־354 בשנת 2010 ל־467 בשנת 2012. מספר החברות שנסחרות במדד ומחזיקות שלוחות במקלטי מס הוא 33 – 94% מהחברות שנסחרות במדד. מספר מקלטי המס שבהן הן פועלות עומד על 17.

 

נוסף על מקלטי מס ידועים דוגמת האי גרנזי או איי קיימן, שלוחות של החברות הספרדיות פועלות גם במדינות כמו הולנד ואירלנד. באופן מפתיע, מדינת דלאוור שבארה"ב היא האתר המועדף על חברות IBEX 35 לרישום חברות־בנות.

 

 

מחברי הדו"ח מציינים שכמעט שליש מהחברות הרשומות במקלטי מס שייכות לבנקים ספרדיים. מגזר הבנקאות הספרדי כמעט קרס במשבר הכלכלי האחרון, וניצל רק הודות לחבילת סיוע חילוץ של האיחוד האירופי, הבנק האירופי וקרן המטבע הבינלאומית, שהוענקה להם באמצעות הממשלה. המהלך הזה גרר ביקורת חריפה מצד הציבור הספרדי, שטען כי הממשלה מעדיפה לסייע לבנקים על חשבון האזרחים שנפגעו מהמשבר.

 

הבנק הגדול בספרד, בנקו סנטנדר, מחזיק בלא פחות מ־79 חברות־בנות במקלטי מס כשאחריו ברשימה נמצא בנק BBVA עם 33 חברות במקלטי מס.

 

אורנסיו וסקס, שעמד בראש הצוות שחיבר את הדו"ח, מסר בהצהרה ש"אין כל ראיה לכך שהחלטות ההשקעה של החברות שנסחרות ב־IBEX 35 הביאו בחשבון שיקולים אחרים פרט לשיקולים של רווח פיננסי".

 

גרנזי. מקלט מס גרנזי. מקלט מס צילום: שאטרסטוק

 

התחמקות ממס היא בעיה חמורה בספרד: דו"ח שפרסמה השנה רשות המס הספרדית העריכה כי היקף הפעילות הכלכלית שאינה משיאה מס לממשלה במדריד מגיע לכרבע מהתמ"ג במדינה. אף שכמה מקרים של תפיסת מתחמקי מס בעלי פרופיל ציבורי גבוה, ובראשם שחקן הכדורגל ליאו מסי, הגיעו לכותרות בשנה האחרונה, חלק הארי של התחמקות ממס מתבצע בידי חברות גדולות ובעלי השליטה בהן.

 

כך, למשל, הדו"ח מציין שחברת אינדיטקס, בבעלות האיש העשיר בספרד אמנסיו אורטגה, החזיקה ב־19 חברות־בנות במקלטי מס ב־2012 לעומת 17 בשנת 2011 ו־16 בשנה שלפני כן.

 

על רקע פרסום הדו"ח, העיתון הספרדי "אל פאיס" דיווח שלשום כי הבורסה במדריד שברה שיא מפוקפק ונמצאת במשבר הארוך ביותר מאז תחילת העידן הדמוקרטי בספרד ב־1975.

 

לפי הנתונים שניתח העיתון, מדד IBEX 35 חסר 48% כדי להגיע לרמה שבו הוא היה לפני נובמבר 2007, כאשר ב־2008 הוא רשם צניחה של 39%.

 

"המשבר הנוכחי נמשך זמן רב מכיוון שהוא תוצאה של כמה תהליכים", הסביר ל"אל פאיס" דומינגו גרסיה קוטו, מנהל המכון למחקרים פיננסיים BME. "מה שנראה תחילה כמשבר מוגבל – משבר הסאב־פריים בארה"ב – הפך למשבר פיננסי גלובלי ואחר כך למשבר חוב ממשלתי של מדינות גוש היורו. מצב דומה ראינו ב־2000, כשמשבר הדוט.קום של תעשיית הטכנולוגיה צבר תאוצה עם התקפות הטרור על ארה"ב ואחר כך עם המשברים החמורים בארגנטינה וברזיל".

 

ב"אל פאיס" מציינים כי לא רק הבורסה של מדריד מתקשה להיחלץ מהשפל, אלא גם הבורסות במילאנו ובפריז. לעומת זאת, המדדים המובילים בבורסות לונדון, ניו יורק ופרנקפורט חזרו לרמות שנרשמו בהן לפני המשבר הכלכלי.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x