$
כלכלה ומדיניות

ראיון כלכליסט

"פרגוואי רוצה ללמוד מישראל איך לשפר את מצב החקלאים"

שר התעשייה והמסחר של פרגוואיי אומר ל"כלכליסט" כי בארצו "מאמינים ברוח יזמות בשוק החופשי ובדמוקרטיה במקביל לתמיכה ממשלתית מסוימת. אבל, ראינו מדינות שניסו לערב את הממשל בשוק הפרטי והן בדרך כלל כושלות"

רן אברמסון 13:4707.11.13

"אנשים חושבים שאמריקה הלטינית היא אותו דבר כמו שהיא הייתה לפני 30 שנה, אבל היא השתנתה. גם אני קראתי כל חיי שירושלים מסוכנת, אבל הגעתי לכאן וראיתי שזה לא נכון", כך אומר ל"כלכליסט" אלפרדו גוסטבו לייטה גוסינקי, שר התעשייה והמסחר של פרגוואיי שביקר לאחרונה בישראל, בין השאר כדי לנסות ולעניין משקיעים ישראלים במדינה שלו.  

 

אבל, כשמגיעים מדמוקרטיה צעירה יחסית שחייתה תחת השלטון הרודני הממושך ביותר בדרום אמריקה של המאה שעברה, המשימה הראשונה היא להילחם בדעות קדומות שהשתרשו במשך עשרות שנים.

 

המאבק הזה נעשה קשה אף יותר כאשר גם לאחר תום תקופת הדיקטטורה של אלפרדו סטרוסנר, ב־1989, הפוליטיקה המקומית המשיכה להתנהל בחוסר יציבות. מפלגתו של סטרוסנר, 'קולורדו', המשיכה להחזיק בשלטון עד 2008, אז זכה לראשונה בנשיאות מועמד מטעם האופוזיציה - פרננדו לוגו. אלא שלפני שסיים ארבע שנים בתפקיד הודח לוגו בהליך בזק, שגרר ביקורת קשה מצד שכנותיה של פרגוואי ובנות בריתה לגוש מרקוסור - השוק המשותף של דרום אמריקה. ברזיל, החברה המשמעותית ביותר במרקוסור והגדולה במדינות אמריקה הלטינית, שכינתה את הדחתו של לוגו "הפיכה", הובילה מהלך שהסתיים בהדחתה של פרגוואי מהשוק המשותף וצירופה של ונצואלה במקומה.

 

התרעומת על ההדחה של לוגו לא הייתה מפתיעה לנוכח הקרבה האידיאולוגית בינו לבין נשיאת ברזיל דילמה רוסף ונשיאת ארגנטינה כריסטינה קירשנר. שתי המנהיגות משתייכות לגל האדמדם, הכינוי שהודבק לעלייה של מפלגות השמאל לשלטון במרבית מדינות אמריקה הלטינית.

 

אבל בפרגוואי, הנשיא הוראסיו קרטס ממפלגת 'קולורדו' שנכנס לתפקידו באוגוסט, הציג עצמו במסע הבחירות שלו כאיש שיעצור את הגל הזה.

 

לכן, אין הפתעה בכך שהיועץ הראשי שלו במסע הבחירות, ומי שעומד לימינו גם היום הוא הישראלי יחיאל לייטר, פעיל ליכוד לשעבר ומקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

לייטה, שבא לתערוכת המים Watec 2013 כאורחו של שר הכלכלה נפתלי בנט, אינו מסתיר את הקשרים שנטוו מאחורי הקלעים בין הממשלה החדשה בפרגוואי לבין ממשלת ישראל. "הביקור הזה קורה מפני שהנשיא החדש של פרגוואי עובד עם יועצים ישראלים שעוזרים לו להוציא אל הפועל תוכנית כלכלית רחבת היקף", הוא אומר ומפרט, "20% מהאוכלוסייה שלנו חיה בעוני קיצוני. מתוכם 75% חיים באזורי הכפר. אנו רוצים להפוך את כל האנשים האלה לחקלאים טובים. אם יש מדינה שהצליחה לפתח חקלאות מצליחה בתנאים קשים זו ישראל", הוא מציין.

 

שר התעשייה והמסחר של פרגוואי, גוסטבו לייטה שר התעשייה והמסחר של פרגוואי, גוסטבו לייטה צילום: אוראל כהן

 

אתה מרגיש מתחים בגלל העמדה הפוליטית של הממשלות בברזיל ובארגנטינה לבין העמדה הפוליטית של הממשלה בפרגוואי?  

"ליוויתי את הנשיא קרטס בביקור בברזיל. הפגישה שלו עם הנשיאה רוסף, שהייתה צריכה להימשך 40 דקות נמשכה שעה וחצי. זו הייתה פגישה מצוינת, שניהם הבינו שלמרות הפערים בתפיסה, עליהם לחפש את המשותף. היחסים שלנו עם מדינות אמריקה הלטינית האחרות נמצאות בתור זהב היסטורי. אלו השכנים שלנו ואנחנו חייבים ללמוד לחיות איתם ולכבד אותם. אמריקה הלטינית התבגרה מאוד. ההבדלים בינינו יכולים להישאר, אבל אחרי הכול הם האחים שלנו".

 

אתם שכנים של ברזיל, אחד מהשווקים המתעוררים הגדולים שסובלים כיום מהאטה. איך זה משפיע על הכלכלה של פרגוואי?

"ברזיל היא שותפת הסחר הגדולה ביותר שלנו ואנחנו לא שמחים שלשכנים שלנו יש בעיות. אבל אני חושב שאנחנו משחקים משחק חכם ולא שמים את כל הביצים בסל אחד, יש לנו עוד שותפות סחר. למרות זאת, אין ספק שאנחנו סובלים מההאטה בברזיל, בגלל המסחר שעובר בגבול שלנו".

 

אתה מאמין שנראה בעוד עשור באמריקה הלטינית ישות כלכלית דומה לגוש היורו?

"מי יודע מה נחשוב בעוד 10 שנים. כיום יש לנו יחסים טובים עם שאר המדינות. אנחנו אמנם לא אוהבים שמתערבים בעניינינו הפנימיים ולא רוצים להתערב בעניינים של אחרים. אבל מה שחשוב הוא שניצור חזית אחידה כלפי חוץ, העולם עובד היום בגושים ואי אפשר להתעלם מזה .זה מה שעמד לנגד עיני המנהיגים בפגישות שהם קיימו".

 

תחזיות הצמיחה של פרגוואי הן טובות, חלקן מגיעות אפילו ל־13%. כחלק מהאג'נדה שהצגת למלחמה בעוני הקיצוני, באילו כלים אתם מתכוונים להשתמש כדי להבטיח שהצמיחה תגיע לכל האוכלוסייה?

"אנחנו מתכוונים לתת לעניים בכפרים הלוואות מסובסדות. לדאוג גם להעשרת הקרקע ולהשקיה. מעבר לכך, למזלנו יש מספיק חשמל כדי ליצור 1.5 מיליון משרות. כך שאין בעיה שמישהו יבוא מחר ויפתח שם מפעל. אנחנו משתמשים רק ב־20% מהחשמל שאנחנו מייצרים מהסכרים על נהר פרגוואי".

 

אתם מתכוונים לבצע את התוכניות האלו רק באמצעות משיכת הון פרטי או גם עם יוזמות ממשלתיות?  

"אנו לא מאמינים בחלוקת כסף בחינם, אנו מאמינים ברוח יזמות בשוק החופשי ובדמוקרטיה. כמובן שישנם כאלו שאין להם מספיק כוח כדי להתחיל בעצמם, ולכן חייבת להיות תמיכה ממשלתית מסוימת. אבל, ראינו מדינות שניסו לערב את הממשל בשוק הפרטי והן בדרך כלל כושלות".

 

פרגוואי היא דמוקרטיה יחסית צעירה, לפני שנה וקצת הנשיא הודח על ידי הסנאט בתהליך שזכה לביקורת רבה מצד ברזיל וארגנטינה, הדברים האלה עלולים להרתיע משקיעים.

"אנחנו דמוקרטיה כבר 24 שנים ומעולם לא שברנו את המערכת הדמוקרטית. למרות הביקורת על הדחת הנשיא הקודם, התהליך היה חוקתי. לא רק זה: הנשיא לשעבר מכהן עכשיו כחבר בסנאט. השלטון בפרגוואי עבר כבר כמה פעמים בין מפלגות, והנשיא הנוכחי שלנו קרטס מקובל על הנשיאה רוסף בברזיל והנשיאה קירשנר בארגנטינה". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x