$
כלכלה ומדיניות

אובמה ונשיא סין יחממו את היחסים באחוזה בקליפורניה

מנהיגי שתי הכלכלות הגדולות בעולם יקיימו בסוף השבוע פגישה אינטימית בנוף המדברי. ממתקפות סייבר ועד להסרת חסמי סחר, הנשיאים ינסו לפתור מחלוקות, בלי העניבות. יצטרפו למפגש החברי: מישל אובמה ורעייתו הזמרת של הנשיא שי

רחל בית אריה 11:3304.06.13

אחרי מתקפות סייבר, תמרונים ימיים פרובוקטיביים והצהרות מאיימות על סנקציות מסחריות, נראה כי מנהיגי ארצות הברית וסין החליטו לעשות צעדים ראשונים להפשיר את היחסים המתוחים ביניהם, שהם כנראה גם היחסים החשובים ביותר לעתיד העולם.

שתי המעצמות יתחילו את ההתקרבות המחודשת בפגישה בלתי פורמלית שתיערך בקליפורניה בסוף השבוע הקרוב בין נשיא ארה"ב אובמה לנשיא הנכנס של סין שי ג'ינפינג.

 

 

זהו ביקורו הראשון של שי בארה"ב כנשיא, והוא ינחת בקליפורניה ביום שישי אחרי ביקורים במקסיקו ובמדינות הקאריביות טרינידד וטובגו וקוסטה ריקה (ראו מסגרת).

 

תוכניות לרפורמות כלכליות

שני הנשיאים יבלו סוף שבוע באחוזה פרטית סמוכה לפאלם ספרינגס ששימשה רבות את רונלד רייגן כנשיא. המיקום המבודד יחסית מלמד על רצון שני הצדדים לפתח יחסים אישיים הרחק מהמוקד הפוליטי והתקשורתי בוושינגטון, כצעד שיסייע להרגיע את המתחים בין המדינות. אובמה ושי, כך נראה, יוצאים לגרסה פוליטית בינלאומית של סוף שבוע רומנטי במדבר הקליפורני. אבל האם תצא מאחוזת סאנילנד בשורה חדשה או פריצת דרך? ימים ספורים לפני הפסגה מומחים הביעו ספקות.

 

"יש הרבה מאוד בעיות בין סין לארה"ב שאין להן פתרון קל", כך אמר בראיון ל"וושינגטון פוסט" פרופ' ג'וּ פנג, סגן מנהל המכון ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת פקינג. "הפגישה נערכת בתקווה למצוא דרך לתקשר, כך שבמצבי משבר יוכל להתקיים דיאלוג שמבוסס על אמון ועל היחסים האישיים בין שני המנהיגים", הוסיף.

 

הנשיא שי ואשתו פנג לי־יואן, אתמול בקוסטה ריקה. מחזקת את התדמית הבלתי פורמלית הנשיא שי ואשתו פנג לי־יואן, אתמול בקוסטה ריקה. מחזקת את התדמית הבלתי פורמלית צילום: איי פי

 

שי ואובמה נפגשו לזמן קצר בביקור של שי בארה"ב כסגן נשיא. בנובמבר שעבר החליף שי את חו ג'ינטאו בתפקיד יו"ר המפלגה הקומוניסטית, השולטת בסין, ובמרץ מונה רשמית לנשיא. מאז כניסתו לתפקיד הנשיא החדש מציג תוכניות לרפורמות כלכליות מרחיקות לכת, ואובמה ודאי ירצה לבחון כיצד עסקים אמריקאיים יוכלו להשתלב במגמה החדשה.

 

שי מציג גם סגנון אישי שונה מזה של קודמו המרוחק חו, שהקפיד על פגישות רשמיות לפי כל כללי הטקס והתקשה להפגין קרבה. הסגנון שהפגין שי מאז נבחר בפגישות ספונטניות עם אזרחים פשוטים מזכיר את סגנונו הלא פורמלי של אובמה.

על סדר היום יהיו כמה מהנושאים הבוערים ביותר בעולם כיום: התנהלותו של קים ג'ונג־און, המנהיג הבלתי צפוי של צפון קוריאה, תעמוד ללא ספק במוקד הדיונים. גם איראן וסוריה יעלו על השולחן כשאובמה ינסה לשכנע את שי להתקרב לעמדת המערב בנושאים אלה.

 

חשובים לא פחות יהיו נושאי שיתוף הפעולה הכלכלי: ארה"ב נכנסת לסיבוב חדש של ניסיונות לשכנע את סין להעלות את ערך היואן, כדי לעודד יצוא אמריקאי לסין, וגם תרצה לראות פתיחת דלתות משמעותית לחברות ולמוסדות פיננסיים אמריקאיים במסגרת הרפורמות שממשלת שי מתכננת.

 

משבר האמון בין המדינות הגיע לשיאים חדשים בשבועות האחרונים בעקבות שורה של מתקפות סייבר על חברות אמריקאיות ועל יחידות בפנטגון שאחראיות לפיתוח נשק מתקדם. שר ההגנה האמריקאי צ'אק הייגל שלח בסוף השבוע אזהרה חמורה לסין וסימן את הצבא הסיני כאחראי למתקפה. משרד ההגנה הסיני דחה את ההאשמות.

 

בתקשורת הסינית מתרבים הקולות - ככל הנראה בעידוד גורמים בכירים - המאשימים את ארה"ב שהיא מנסה "לעצור את עלייתה של סין". גם התמיכה של ארה"ב ביפן, שנמצאת ביחסים מתוחים עם סין סביב השליטה בקבוצת איים זעירה, נתפסת בסין כניסיון להגביל את השפעתה באזור שהיא רואה כאזור ההשפעה הטבעי שלה.

 

הנשיא אובמה. הגרסה הפוליטית של סופ"ש רומנטי הנשיא אובמה. הגרסה הפוליטית של סופ"ש רומנטי צילום: איי אף פי

 

"פגישה פרטית וארוכה הרחק מאור הזרקורים היא רעיון מצוין", כך כתבה באתר ChinaFiles, המוקדש לשיח אקדמי סביב סוגיות בסין, פרופ' סוזאן שירק, מומחית לפוליטיקה של סין ולשעבר עוזרת שרת החוץ הילרי קלינטון. "במיוחד במדינה לא דמוקרטית כמו סין, מנהיג המשקיע ביחסים האישיים עם ארה"ב יכול להפוך לנכס דיפלומטי גדול".

 

מפגש פסגה גם לנשים

"אנחנו מחפשים מודל חדש של יחסים שיהיה מבוסס על אמון, שוויון, למידה זו מזו ושיתוף פעולה לטובת שני הצדדים", אמר עוזר שר החוץ הסיני זנג זה־גואנג במסיבת עיתונאים בבייג'ינג לקראת פגישת הפסגה.

 

לפסגה בסאנילנד יבואו המנהיגים בלוויית רעיותיהם, שייפגשו שם לראשונה. לצד האלגנטיות והכריזמה המוכרות של מישל אובמה, הציבור האמריקאי יקבל את פנג לי־יואן, אשתו של שי, שהיתה עד לפני כמה שנים מוכרת בסין הרבה יותר ממנו כזמרת עם מפורסמת במסגרת הצבא הסיני. פנג, שידועה בין השאר בפעילות למען ילדים וחולי איידס, מוסיפה לתדמית הפתוחה יחסית של שי. אחרי שנים רבות שבהן נשות מנהיגים סינים כמעט לא נראו בפומבי, פנג הסעירה את הציבור בהופעות אלגנטיות בביקורים הרשמיים הקודמים של הזוג ברוסיה, דרום אפריקה וטנזניה. גם אם לפגישה לא יהיו תוצאות מיידיות, הזדמנות צילום של שתי הנשים הזוהרות תספק הרבה חומר, לפחות למדורי האופנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x