$
כלכלה ומדיניות

אחרי הנפילות בטוקיו: יפן מחפשת הזדמנויות בבורמה

ראש ממשלת יפן יצא לביקור בבורמה שמטרתו לנצל את ההתעוררות הכלכלית במדינה לאחר שנים של קיפאון תחת משטר החונטה

רחל בית־אריה 21:4425.05.13

מיד אחרי הנפילה הגדולה וההתאוששות החלקית של הבורסה היפנית ניסה ראש ממשלת יפן שינזו אבה, בעת ביקור בבורמה בסוף השבוע, לשדר ביטחון ולהמשיך להדק קשרים עם מדינות האזור כחלק מתוכנית השיקום שלו לכלכלת יפן, שזכתה לכינוי "אבהנומיקס".  

קודם לכן הגן על האסטרטגיות הכלכליות שלו בדברו ביומו הראשון של כינוס ניקיי השנתי, שהשתתפו בו קברניטי עולם העסקים והפוליטיקה. אבה אמר כי בהינתן גודלה העצום של כלכלת יפן אישושה ישמש מנוע צמיחה לאסיה כולה. "חוליי הדפלציה ערערו את תקוות הציבור. כאשר המצב הפך כרוני, האופטימיות נעלמה מהמדינה", אמר על האקלים הקשה שהביא ליישומה של תוכנית השיקום.

 

ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, ואונג סאן סו צ'י - מנהיגת האופוזיציה בבורמה ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, ואונג סאן סו צ'י - מנהיגת האופוזיציה בבורמה צילום: איי פי

 

זה הביקור הראשון של ראש ממשלה יפני בבורמה מאז 1977, ביקור שנועד להדק את הקשרים בין המדינות וליצור ליפן הזדמנויות כלכליות בשוק הבורמזי, שמתעורר אחרי שנים של קיפאון עמוק תחת שלטון החונטה הצבאית.

 

הרפורמות הדמוקרטיות שהחלו במדינה בסוף 2011 עדיין עוטות ערפל של אי־ודאות, אך בכל זאת משכו לשם מדינות וחברות בינלאומיות רבות שמחפשות הזדמנויות פיתוח במדינה העשירה בגז. אבה נפגש עם הנשיא תיין שיין ועם אונג סאן סו צ'י, מנהיגת האופוזיציה וכלת פרס נובל לשלום.

 

מיד עם בחירתו לראשות הממשלה בדצמבר פתח אבה בתוכנית להמרצת הכלכלה היפנית, המדשדשת זה כשני עשורים. בעקבות הגדלת התקציב ומדיניות מוניטרית רפויה של הבנק המרכזי צמח התמ"ג של יפן ברבעון הראשון ב־3.5% בחישוב שנתי, נתון שלא זכור ביפן מאז תחילת שנות התשעים, ומדד הניקיי הוסיף 55% לערכו מתחילת השנה. ביום חמישי, עם זאת, נרשמה בבורסה צניחה של יותר מ־7% בהיקפי מסחר חריגים ועוררה חשש לעצירת מומנטום הצמיחה שהחל אבה. ביום שישי כבר נרשמו עליות קלות בטוקיו, אחרי שהבנק המרכזי של יפן הודיע על תוכנית להקצאת אשראי לטווח קצר למוסדות הפיננסיים בהיקף 19 מיליארד דולר.

 

בבורמה (מיאנמר) ינסה אבה להשיג חוזים לבניית תשתיות עבור חברות יפניות. בורמה גם עשויה להפוך ליעד חם חדש לתעשיות ייצור, כיוון ששכר העבודה בה הוא הנמוך באסיה, כ־1,100 דולר בשנה בממוצע לעובד ייצור בהשוואה ל־1,400 דולר בבנגלדש ול־2,600 דולר בווייטנאם. חברות יפניות מחפשות מרכזי ייצור חדשים בשל עליית שכר העבודה במדינות רבות בדרום מזרח אסיה וכן בסין. הייצור בסין נפגע גם מהסכסוך הטריטוריאלי בין שתי הענקיות האסייתיות, והפגנות אנטי־יפניות בערי סין הידרדרו כמה פעמים לפגיעה במפעלים.

 

מיד אחרי חזרתו של אבה ממיאנמר יבקר בטוקיו מנמוהן סינג, ראש ממשלת הודו, מדינה נוספת שיפן מהדקת עמה קשרים כלכליים ומדיניים כדי ליצור חזית מול סין. הודו ויפן צפויות לחתום על הסכם לשיתוף פעולה בתחום אנרגיית הגרעין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x