$
תעשייה ופיננסים

מדינות אירופה מאחדות כוחות במאבק נגד המתחמקות ממס

בכנס של האיחוד האירופי שהתקיים אתמול יצאו נציגי המדינות השונות נגד תרגילי המס של חברות הענק הרב-לאומיות. זאת על רקע הערכת האיחוד האירופי, שלפיה המדינות החברות בו מפסידות 1.3 טריליון דולר בשנה כתוצאה מתרגילים אלה

רן אברמסון 07:0823.05.13

מנהיגי מדינות האיחוד האירופי ניצלו אתמול את פגישתם בבריסל כדי לדון בתופעת ההתחמקויות מתשלום המס באיחוד ולנסות לגבש מתווה פעולה משותף למאבק בנושא. על פי הערכת האיחוד האירופי, המדינות החברות בו מפסידות 1.3 טריליון דולר בשנה כתוצאה מהימנעות מתשלום מס בתחומיהן. "לא יעלה על הדעת שמדינות אירופה ממומנות אך ורק על ידי אנשים שלא יכולים להתחמק מכך או אנשים שהם הגונים מדי מכדי לנסות", אמר חבר הפרלמנט האירופי אודו בולמן.

 

ראש ממשלת אירלנד אנדה קני אמר בפתחה של הוועידה כי מדינתו "לא סוגרת עסקאות" עם חברות על שיעור המס שהן ישלמו וכי הוא מאמין שלא אירלנד תעמוד במרכז הדיונים. זאת אף שאירלנד נודעת במס החברות הנמוך שלה, שמשך אליה יותר מאלף חברות בינלאומיות עד היום (ראו מסגרת).

 

מנהיגי מדינות האיחוד האירופי בכנס שנערך אתמול בבריסל מנהיגי מדינות האיחוד האירופי בכנס שנערך אתמול בבריסל צילום: אי פי איי

 

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, שהשתתף בוועידה, קרא לעמיתיו לעודד שיתוף מידע בין רשויות המס במדינות האיחוד. יש לציין שבריטניה, איטליה, גרמניה צרפת וספרד בוחנות כעת שימוש במערכת שיתוף מידע בענייני מס, שאמורה להיכנס לפעולה מלאה עד סוף השנה. קמרון ציין שעל מדינות האיחוד לשמור על שיעורי מס תחרותיים, אך אמר גם שעל חברות בינלאומיות לציית לחוקי המס.

 

המוסר הכפול של חברת הוועדה המפקחת באנגליה

 

חרף התבטאויותיו של קמרון בנושא, הוא ספג ביקורת חריפה מבית על הימנעותו מעימות ישיר עם יו"ר גוגל אריק שמידט שעמו הוא נפגש בראשית השבוע. גוגל בריטניה התחמקה מתשלום מס של מיליארדי ליש"ט באמצעות רישום הכנסותיה באירלנד השכנה, ונציגיה נחקרו על כך בוועדה לפיקוח על כספי ציבור של הפרלמנט. החברה הבינלאומית הבאה שנציגיה ייחקרו בוועדה היא אמזון, ובהמשך גם מרקס אנד ספנסר, טסקו, וודאפון וברברי עשויות לקבל זימון. דו"ח הוועדה צפוי להתפרסם בסוף החודש.

 

היו"ר הנוכחי של הוועדה היא מרגרט הודג' ממפלגת הלייבור. כניסתה של הודג' לתפקיד עוררה עניין מצד התקשורת, שכן משפחתה מחזיקה בבעלות על סטמקור, החברה הגדולה בעולם למסחר בברזל. המחלוקת נבעה מכך שהודג' עומדת בראש ועדה החוקרת את תשלום המס של חברות בינלאומיות בבריטניה, כאשר סטמקור שילמה מס של 157 אלף ליש"ט בלבד בבריטניה ב־2011 על הכנסות שהגיעו ל־2.1 מיליארד ליש"ט. בראיון לרשת SKY אמרה הודג' כי החברה שבבעלות משפחתה שילמה את כל חובות המס שלה בבריטניה, אולם לאחר מכן הודתה כי למעשה היא אינה מעורה בנעשה בה.

 

ההון המוחזק במקלטי מס יכול למגר את העוני בעולם

 

בתוך כך, ארגון הסיוע הבינלאומי אוקספאם מעריך כי הכסף שמפסידות ממשלות על כספים המוחזקים במקלטי מס יספיק כדי לחסל את העוני הקיצוני ברחבי העולם. על פי הערכות הארגון, 18.5 טריליון דולר מוחזקים בבנקים במדינות המשמשות כמקלטי מס, כשליש מהם במדינות הנמצאות בחסות בריטית, דוגמת איי קיימן וג'רזי.

 

על פי ההערכות, המס שהממשלות היו יכולות לגבות על הכספים הללו מגיע ל־150 מיליארד דולר, בעוד שסכום הכסף הדרוש כדי להבטיח לכל אדם בעולם הכנסה של יותר מ־1.25 דולר ליום (הרף שקבע האו"ם לעוני קיצוני) הוא 66 מיליארד דולר.

 

אמה סירי, מנהלת הכספים והשירותים הציבוריים של אוקספאם, הפנתה אצבע מאשימה לממשלת בריטניה ש"מדברת קשוח על מסים, אבל במקביל מאפשרת לשליש ממקלטי המס של העולם לחסות תחתיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x