$
כלכלה ומדיניות

המיתון הולך ומחריף: כלכלת איטליה התכווצה ב-0.9%

כלכלנים חוששים שהתכווצות הכלכלה ברבעון האחרון של 2012, לצד המשבר הפוליטי שנוצר לאחר הבחירות, תחריף את מגמת הקריסה של עסקים

סוכנויות הידיעות 23:3012.03.13

המיתון שבו שקועה הכלכלה האיטלקית רק החריף ברבעון האחרון של 2012. על פי נתונים רשמיים שפורסמו אתמול, הכלכלה התכווצה ב־0.9% ברבעון האחרון לעומת הרבעון שקדם לו. בהשוואה לרבעון המקביל ב־2011 מדובר בהתכווצות חמורה הרבה יותר - 2.8%. בסיכום שנתי, התמ"ג האיטלקי ירד ב־2.4%.

 

מאז שהממשלה החלה ליישם את תוכנית הצנע באמצע 2011, הכלכלה האיטלקית שקעה באחד המיתונים החריפים ביותר מבין כלכלות גוש היורו, והיא לא צפויה לצמוח עד המחצית השנייה של 2013 לכל הפחות.

 

באופן לא מפתיע, המצב גובה מחיר כבד מבתי עסק מכל הגדלים והסוגים במדינה. על פי לשכת המסחר האיטלקית, בשנה שעברה נסגרו 1,000 עסקים ביום בממוצע. מי שספגו את הפגיעה הקשה ביותר מבין 6 מיליון החברות שפועלות באיטליה הם העסקים הקטנים והבינוניים, שנחשבים לעמוד השדרה של הכלכלה האיטלקית ששווייה 2 טריליון דולר.

 

הבחירות באיטליה הבחירות באיטליה צילום: איי פי

 

מספר החברות האיטלקיות שנסגרו ב־2012 גבוה ב־24 אלף בהשוואה לשנה שקדמה לה. מספר החברות שנפתחו, לעומת זאת, ירד בשנה שעברה ב־7,427. על פי "הניו יורק טיימס", כלכלנים חוששים שקצב סגירת העסקים עשוי אף להתגבר כל עוד אין במדינה ממשלה מתפקדת. בבחירות שנערכו בחודש שעבר הודח ראש הממשלה היוצא מריו מונטי על ידי המצביעים האיטלקים שמאסו בצנע. אולם התוצאות הותירו את הפרלמנט במבוי סתום פוליטי, מפני שגושי השמאל והימין נותרו שווים בגודלם ואף מפלגה לא השיגה רוב בשני בתי הפרלמנט. בסוף השבוע הורידה סוכנות פיץ' את דירוג האשראי של איטליה בדרגה אחת בשל החשש שהתקיעות הפוליטית רק תחריף את המיתון.

 

 

אם תוקם ממשלה טכנוקרטית נוספת בתוך כמה חודשים, קרוב לוודאי שהיא לא תהיה חזקה מספיק כדי להעביר רפורמות שיסייעו לצמיחה - מה שעשוי להחריף את הבעיות של איטליה ואירופה, שיידרשו שנים רבות להשתקם מהן.

 

"המצב הנוכחי מגדיל את הסבירות שאיטליה תחווה עשור דומה למה שקרה ביפן, עם צמיחה חלשה להחריד", אמר ל"ניו יורק טיימס" פרופסור קנת' רוגוף מאוניברסיטת הרווארד, לשעבר הכלכלן הראשי של קרן המטבע. "הביצה הפוליטית שבה איטליה שקועה אולי לא מורגשת בשווקים הגלובליים באופן מיידי", הוסיף רוגוף, "אבל היא מעלה את החשש שמשבר החובות האירופי לא הולך לשום מקום, מה שיקשה מאוד על המנהיגים האירופים להשיג את ההסכמים הגדולים הדרושים כדי לייצב את אירופה".

 

התחלואים הרבים שמהם סובלת הכלכלה האיטלקית, שהיא הרביעית בגודלה באיחוד האירופי, ידועים כבר שנים רבות: בירוקרטיה מנופחת וחוקי עבודה נוקשים שמקשים עליה להתחרות בשוק הגלובלי. אולם הבעיות הישנות רק החמירו בשנה שעברה לנוכח הקיצוצים המסיביים והעלאות המסים של ממשלת מונטי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x