$
תעשייה ופיננסים

חברות ויחידים הוציאו מסין כרבע טריליון דולר בתוך שנה

נתוני סחר עדכניים מעידים על היפוך מגמה לעומת השנה שעברה: ב־12 החודשים האחרונים זלג החוצה מסין סכום השווה ל־3% מהתמ"ג שלה. המשמעות: ספקות באשר לעתיד המדינה וחוסר רצון הבנקים הסיניים להגדיל את ההלוואות שהם נותנים

רחל בית-אריה, בייג'ינג 23:4516.10.12

האם ההון בורח מסין? ניתוח נתוני הסחר האחרונים רומז כי חברות ויחידים מוציאים הון בסכומים עצומים מהמדינה, מה שעשוי להעיד על ספקות באשר לעתידה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. ב־12 החודשים האחרונים נזלו אל מחוץ למדינה 225 מיליארד דולר, שהם כ־3% מהתמ"ג הסיני.

 

"הוול סטריט ג'ורנל" פרסם היום את הסכום, שמבוסס על ניתוח נתוני הסחר העדכניים של סין, המראים על ירידה בעודף המסחרי שלה. ההון הבורח נזקף בחלקו לטובת חברות שקונות נכסי אנרגיה ונדל"ן בשווקים מחוץ למדינה. חלק אחר מגיע מהנטייה ההולכת וגוברת של עשירי סין להוציא את כספם מהמדינה.

 

סין נהנתה במשך שנים מזרימה של הון זר בהשקעות שהוחלף ליואנים בבנק המרכזי שלה וסייע לתמרץ את הכלכלה בעזרת אשראי זול לפרויקטים ענקיים של תעשייה, נדלן והשקעות. ההון הזה הוא חלק מההסבר לנס הכלכלי של סין. הוא גם זה שגרם לאינפלציה ולהשקעות יתר במדינה. כעת רואים מגמה הפוכה - הבריחה של הון עשויה להיות הסבר לכך שהבנקים בסין אינם ממהרים להלוות כפי שעשו ב־2009, למרות האטה מסוימת במדינה והכרה של הממשל בצורך לתמרץ שוב את הכלכלה.

 

העשירים קונים בתי נופש בקפריסין ויוון, דירות בלונדון ומוצרי יוקרה בסינגפור, שולחים את ילדיהם ללמוד במדינות המערב ופותחים חשבונות בבנקים שוויצריים. חברות סיניות, שמצויות זה כמה שנים במסע רכישות של משאבים טבעיים מסביב לעולם, מניחות לרווחים מהרכישות האלה להישאר מחוץ לסין.

 

 

באופן רשמי, הכלכלה הסינית מתנהלת כמשק הון סגור (כמו ישראל בעבר) ומגבילה את יכולתם של יחידים ושל חברות להוציא כסף מהמדינה. אזרח סיני יכול להוציא מהמדינה לא יותר מ־50 אלף דולר בשנה, וחברה רשאית לקנות מטבע זר רק לצורך מסחרי מאושר כמו תשלום לספקים מחו"ל עבור סחורות.

 

אבל נראה כי רבים מתעלמים מהכללים. "לעשירים תמיד היה בפועל חשבון הון פתוח", אמר אסוור פרסאד, לשעבר בכיר בקרן המטבע הבינלאומית, ל"וול סטריט ג'ורנל". מספרם של העשירים גדל, והלחץ שלהם להוציא הון מהמדינה גדל גם הוא. בריחה של הון גרמה בסוף שנות התשעים למשבר פיננסי שמוטט את כלכלות אינדונזיה ודרום קוריאה והשפיע על אסיה כולה.

 

"זה אינו סימן טוב לכלכלה כשאנשי עסקים מקומיים מתחילים לקחת כסף מעבר לים, במיוחד לא כשהכלכלה העולמית נמצאת במצב רע כל כך", הוסיף מייקל פטיס, כלכלן באוניברסיטת בייג'ינג, שמזהיר זה שנים מפני חוסר יציבות בכלכלה הסינית.

 

למרות סימנים להתייצבות הכלכלה, אנשי עסקים בסין נשארים מודאגים. ביריד קנטון, תערוכת המסחר הגדולה בעולם, שמתקיימת השבוע, סוחרים רבים דיווחו כי הם חשים בהאטה חדה וכי הם רואים עסקים סביבם נסגרים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x