$
כלכלה ומדיניות

מריאנו ראחוי: "המצב קשה, אבל לא יידרש סיוע חיצוני לבנקים בספרד"

ראש ממשלת ספרד ניסה להרגיע את המשקיעים לאחר שחילוץ הבנק הרביעי בגודלו במדינה הזניק את התשואות על האג"ח לשיא. ראחוי טען שהמהלך לא יגדיל את הגירעון הממשלתי והצהיר כי אין דרך חזרה מהיורו ואירופה צריכה להתנהל בהתאם

סוכנויות הידיעות 08:5529.05.12

ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי כינס אתמול מסיבת עיתונאים מיוחדת במדריד, ובה הכחיש בתוקף את הטענות שלפיהן ספרד תיאלץ לפנות לאיחוד האירופי כדי לבקש חילוץ למערכת הבנקאות שלה. "לא יהיה שום חילוץ חיצוני של הבנקים הספרדיים", הכריז ראחוי, בהתייחסו לחששות הגוברים באשר ליציבות הכלכלה הספרדית, לאחר שהמדינה נאלצה בסוף השבוע להעביר חילוץ של 19 מיליארד יורו לבנקייה, הבנק הרביעי בגודלו במדינה.

 

ראחוי אמר כי ספרד נמצאת במצב "קשה ביותר", וקרא לרשויות האירופיות לפעול להשבת אמון המשקיעים ביורו ולהגברת האינטגרציה הפוליטית, הפיסקאלית והמוניטארית בין 17 המדינות החברות בגוש היורו. "אירופה חייבת לחסל את כל חששות המשקיעים לגבי היורו, להוכיח שהיורו הוא פרויקט שאין ממנו דרך חזרה ולהתנהל בהתאם".

 

 

לדבריו, יש לפתור את בעיית היציבות של החוב הספרדי. "עם פרמיית סיכון של יותר מ־5%, כל אחד יכול להבין שבמצב כזה קשה להשיג מימון. אחד הדברים שעלינו לעשות הוא לפתור את בעיית המימון", אמר, והדגיש עד כמה חשוב שהבנק האירופי המרכזי (ECB) יקנה אג"ח ממשלתיות. למעשה, התשואות על האג"ח הספרדיות נשקו אתמול ל־7%, רמת התשואה שהיתה חלק ממה שיצר בעבר את הכורח להעביר חבילות חילוץ בהולות ליוון, אירלנד ופורטוגל.

 

למרות עמידתו על כך שהבנקים הספרדיים לא יזדקקו לסיוע מבחוץ, ראחוי הצהיר כי למנגנון החילוץ של גוש היורו (ESM) צריכה להיות אפשרות לעקוף את הממשלות ולהזרים סיוע ישירות לבנקים שנמצאים על סף קריסה. "רבים תומכים ברעיון הזה, ואני בהחלט ביניהם".

 

ראחוי הגן על החילוץ וההלאמה של בנקייה, שנקלע לקשיים פיננסיים בעקבות חשיפתו הגבוהה למגזר הנדל"ן הגוסס, והדגיש כי המהלך לא יגדיל את הגירעון הלאומי, אף כי טרם הוחלט כיצד ימומן. החילוץ היה "מופת למהלך שקוף", אמר, והוסיף כי "זו לא הפעם הראשונה שבה מזרימים כספי ציבור לגוף פיננסי". לדבריו, הלאמת הבנק נועדה "לבטח את

חסכונותיהם של הלקוחות" ו"להשיב את אמון המשקיעים". ראחוי הסביר כי מאחר שבנקייה הוא מלווה המשכנתאות הגדול במדינה, "כאשר הבנק יבריא, הוא יחזור למכור וישיב למדינה את ההשקעה".

 

מקורות בממשלה אמרו לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי ייתכן שספרד תממן את חילוץ בנקייה באמצעות אג"ח ממשלתיות תמורת מניות הבנק, ואולי אף תשתמש בשיטה הזאת כדי לסייע למוסדות פיננסיים נוספים. "מדינות כמו גרמניה ואירלנד השתמשו בשיטה זו בעבר, והיא לגיטימית לגמרי", אמר המקור והוסיף כי ה־ECB עודכן לגבי התוכניות ועד כה לא הביע התנגדות, אף כי טרם התקבלה החלטה סופית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x