$
כלכלה ומדיניות

תושבי פוקלנד עשויים להתחרות על תואר עשירי העולם בעקבות גילויי הנפט

לא רק ארגנטינה חוששת מגילויי הנפט באזור איי פוקלנד שבשליטת בריטניה. גם 3,000 תושבי האיים שרגילים לחיים שלווים וצנועים חוששים מהשינוי הצפוי. אחד מהם אומר: "איננו מתכוונים לבזבז כספים שאין לנו"

סוכנויות הידיעות 15:4018.03.12

בחודש שעבר שלחו הבריטים לדרום האוקיינוס האטלנטי ספינת קרב וחיילים, בהם יורש העצר, ואילו ארגנטינה איימה בהגשת תלונה במועצת הביטחון. רוחות של מלחמה נושבות באוויר - ובכלי התקשורת: עיתון באיי פוקלנד הוסיף קיסם למדורת המתיחות בין ארגנטינה לבין בריטניה סביב הסטטוס של האיים וכינה את הנשיאה הארגנטינית כריסטינה פרננדס דה קירשנר "כלבה".

 

ארגנטינה טוענת לשליטה באיי פוקלנד - שנקראים בפיה "איי מלווינס" - מאז חידוש השלטון הבריטי בהם ב-1833 וראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, אמר באחרונה כי תושבי איי פוקלנד צריכים להחליט בעצמם על עתידם. לדבריו, ארגנטינה נוקטת גישה קולוניאליסטית כלפי תושבי האיים.

 

החונטה הצבאית ששלטה בארגנטינה ב-1982 החליטה לממש בכוח את תביעתה ההיסטורית על האיים וכבשה את עיר הבירה סטנלי. בריטניה, בהנהגת מרגרט תאצ'ר, תבעה מארגנטינה לסגת מהאיים בשם זכותם של אנשי פוקלנד להגדרה עצמית, אך ארגנטינה סירבה ולא הותירה לבריטניה ברירה אלא לתקוף את הכוחות של ארגנטינה, להכניע אותם ולהשתלט על האיים.

 

אחד מתושבי נפוקלנד ליד ביתו אחד מתושבי נפוקלנד ליד ביתו צילום: בלומברג

 

כל הסכסוך הישן הזה צץ ועולה עתה מחדש בעקבות גילויי נפט באזור, ואף במאגרים גדולים. תושבי פוקלנד באוקיינוס האטלנטי, הנמצאים 480 ק"מ מחופה הדרום מזרחי של ארגנטינה, עשויים להיות האנשים העשירים בעולם הודות לקידוחי הנפט. 

 

תושבי האיים היו רגילים עד כה להסתדר עם מה שיש. הם עדיין מחממים את הבתים בתנורי כבול, מקיימים משק אוטרקי ואפילו מתקנים בעצמם את רכבי הלנד-רוברים שלהם. אבל עכשיו הם גילו נפט בים, ייתכן שאפילו במאגרים גדולים.

 

הגילוי הזה אמור להזרים להם מיליארדי דולרים. אם התגלית הראשונה לבדה תמשוך השקעות רבות הדרושות לתחילת הפקת הנפט, הקהילה בת 3,000 הנפשות, שרובם צאצאי רועי צאן, חיילים ומלחים, עשויה להיות עשירה יותר מהשייח'ים של המפרץ הפרסי. הם עשויים להתחרות אפוא בנהגי הלמבורגיני של קטאר או בבנקאים של ליכטנשטיין על תואר האנשים העשירים בעולם.

 

איי פוקלדנ מלאים בפינגווינים איי פוקלדנ מלאים בפינגווינים צילום: shutterstok

 

במקום לחגוג את המיליונים שחיפושי הנפט כבר מכניסים להם, רוב תושבי האי חוששים מהשפעות השינוי המהיר. הם אוהבים את אורח חייהם כמו שהוא: שלו, מוקף בטבע, הרבה פינגווינים וכמעט ללא פשיעה.

 

"המילה החשובה כאן היא 'פוטנציאל', מודגשת עם כמה קווים מתחתיה. באופן פוטנציאלי אני זוכה בלוטו", אמר סטיבן לוקסטון, מנהל המשאבים המינרליים של הממשלה. "אל תבינו אותי לא נכון: כולם מתלהבים, אבל אנחנו לא מתכוונים לבזבז כספים שאין לנו".

 

סכסוך בין ארגנטינה לבריטניה

 

ההסתייגות נובעת מניסיון. השאלות הפוליטיות, הטכניות, הפיננסיות והסביבתיות הקשות מנעו את זרימת הנפט במשך שנים.

 

ארגנטינה עדיין טוענת כאמור לריבונות על האיים, למרות כמעט 180 שנות שליטה בריטית וכיבוש כושל לפני 30 שנה. באפריל 1982 פרצה מלחמת פוקלנד בין בריטניה לארגנטינה והיא הסתיימה חודשיים אחר כך בניצחונה של בריטניה והאיים חזרו לריבונות בריטית. אף כי היחסים בין ארגנטינה לבריטניה חזרו להיות תקינים, ארגנטינה עדיין רואה את האיים כחלק משטחה ותובעת ריבונות עליהם.

 

נשיאת ארגנטינה כריסטינה פרננדס מנסה להשתמש בדרכים דיפלומטיות ופוליטיות כדי לאלץ את בריטניה לקיים שיחות על הריבונות לקראת יום השנה לפלישה. שר האוצר שלה הקטור טימרמן אמר בסוף השבוע כי ארגנטינה תפעיל ענישה "מנהלתית, אזרחית ופלילית" נגד תעשיית הנפט "הבלתי חוקית" באיים.

 

בראשית 2010, בעקבות הודעה של חברת נפט בריטית על התחלת קידוחים באזור, הוחרפו היחסים בין ארגנטינה לבריטניה, והארגנטינאים אף איימו כי יפעילו כח צבאי ימי כדי למנוע הגעתן של ספינות בריטיות לאזור.‏

 

עם שכנים כאלה, תושבי האיים מקווים שהכנסות הנפט יאפשרו להם לממן הגנה משלהם וליהנות ממינוף במסחר העולמי. "נפט בשבילנו הוא ביטחון. אם נחזור לרעיית צאן, האם ממשלת בריטניה תתמוך בנו כל כך? הייתי רוצה לחשוב

שכן", אמר דן פאולר, תושב האיים שנולד בעת הכיבוש הארגנטינאי ב-1982.

 

האיים נתגלו על ידי האירופים במאה ה-16. מאמצע המאה ה-18 הפכו האיים למקור סכסוך מתמשך בין בריטניה, צרפת וספרד. בשנת 1833 נתפסו האיים על ידי בריטניה ויושבו על ידיה. בשנתה הראשונה של מלחמת העולם הראשונה, ב-1914, התחולל ליד סטנלי קרב איי פוקלנד - קרב ימי בין שייטת של הצי המלכותי הבריטי לבין שייטת של הצי הגרמני הקיסרי, בפיקודו של אדמירל גרף מקסימיליאן פון שפיי. הקרב נסתיים בניצחון בריטי. במהלך מלחמת העולם השנייה שימשו האיים כבסיס ימי חשוב של הבריטים.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x