$
חברה וסביבה

"זו לא מהפכה במצרים, בלוב או בסוריה - זו מהפכה גלובלית"

קור מקפיא, ארגון מופתי, 200 אוהלים, דיונים כלכליים, שירים של הביטלס, אפילו ישו היה רוצה להיות שם. כך נראית מבפנים המחאה החברתית בלונדון

יואב בורנשטיין, לונדון 22:4422.10.11

"יש לך מזל", אומרת האשה במודיעין המאהל הלונדוני, "יש לנו בדיוק עוד מקום לאוהל אחד". יש משהו מאוד בריטי בעובדה שאפילו במאהל בעל אופי מהפכני נגמרו המקומות אחרי שחולקו באופן מסודר. "מכבי האש איימו לפנות אותנו", היא מספרת, "אז היינו חייבים להקצות מקום לדרכי מילוט ולסדר את האוהלים מחדש". הכיכר של קתדרלת סנט פול מלאה באוהלים שמסודרים בשורות צפופות. רק לפני שבוע היו כאן 100 אוהלים, היום יש כמעט 200 ואין מקום לאוהלים נוספים. "אנחנו לא רוצים להגיד לאנשים שאין מקום", היא אומרת, "אז צריכים להגיע מהר להחלטה מה עושים. אגב, אכפת לך לחלוק את האוהל שלך עם מישהו אחר?".

 

המאהל בלונדון. "יש משהו דפוק במצב הנוכחי" המאהל בלונדון. "יש משהו דפוק במצב הנוכחי" צילום: בלומברג

איפה ישו היה בוחר להיות השבוע?

 

שותפי לאוהל ב־24 שעות הקרובות הוא טים (19), סטודנט אנגלי להיסטוריה. "הרגשתי שאני חייב להגיע לכאן", הוא אומר. "יש משהו דפוק במצב הנוכחי וחייבים לשנות את זה". בעוד שאנחנו מקימים את האוהל ניגשת אשה מהרחוב ללחוץ את ידינו: "כל הכבוד לכם! אני תומכת בכם ב־100%. יש משהו שאתם צריכים? תרמתי אוכל למטבח ואני אביא עוד". השכן מהאוהל הסמוך, שעוזר לנו לבנות את שלנו, לא מתרגש. "זה קורה כל הזמן. אני כאן מההתחלה", הוא אומר. חמש דקות אחר כך עובר אדם אחר ברחוב וצועק איזו קללה. תיירת מאסיה מצלמת תמונה בטלפון הסלולרי. אלו החיים במאהל לונדון.

 

האסיפה הכללית מתחילה ב־7 בערב ומתפצלת לקבוצות קטנות יותר שמגבשות את דרכי הפעולה. לכל דיון יש מנחה שתפקידו להגיד מתי כל אחד מדבר. המנחים מתחלפים כל הזמן כדי לא לתת לאף אחד יותר מדי כוח. בסוף הערב מועלות כמה הצעות על סדר היום. נציגי הקבוצות עומדים מול המיקרופון ומפרטים: מיקומים אפשריים למאהל נוסף; הקמת מפקדה מרכזית; חרם על בנק אחר בכל שבוע; למצוא הומלסים ולתת להם עבודה ומקום לגור במאהל; לבקש משרד בפרלמנט כדי לעשות לובינג באופן ישיר; לעשות שרשרת אנושית סביב הסיטי (הרובע הפיננסי) של לונדון.

היחסים בין קתדרלת סנט פול למאהל, שהתחילו באופן חיובי, עלו בסוף השבוע על שרטון. הקתדרלה, שנחשבת לאחת האטרקציות התיירותיות בלונדון, נסגרה למבקרים לראשונה מאז מלחמת העולם השנייה, משיקולי בטיחות. במכתב פתוח למפגינים קרא להם דקאן הכנסייה לעזוב את המתחם". בתגובה תלו יושבי המאהל בכיכר הכנסייה ציטוט ממאמר בעיתון "הגרדיאן": "איפה היה ישו בוחר להיות השבוע? האם הוא היה ישן באוהל בקור המקפיא ומתבטא נגד אי־השוויון, או יושב בכנסייה, מודאג לגבי ההכנסה מתיירים?".

 

המאהל בלונדון. "צא להליכה של 20 דקות לפני שאתה הולך לישון. ככה הגוף שלך יהיה חם ותוכל להירדם" המאהל בלונדון. "צא להליכה של 20 דקות לפני שאתה הולך לישון. ככה הגוף שלך יהיה חם ותוכל להירדם" צילום: בלומברג

 

"ההודעה של דקאן הכנסייה אתמול באה משום מקום", מספרת קאי וארגאלה, שיצרה את עמוד הפייסבוק שהחל את המחאה הלונדונית, "עשינו כל מה שאנחנו יכולים כדי להיות שכנים טובים לכנסייה". וארגאלה עדיין מרוצה מאוד מהמהפכה שהתחילה, ואין לה שאיפות להנהיג אותה. "אולי אני התחלתי את זה, אבל הקול שלי לא חזק יותר מקול של כל אחד אחר. הכל נמצא בידיים של האנשים וככה זה אמור להיות".

 

"פה למדתי הרבה יותר מכל מה שלמדתי באוניברסיטה"

 

הדבר המדהים ביותר במאהל סנט פול הוא נושאי השיחה. בעוד שהבילוי המועדף על הצעירים בלונדון הוא צריכת כמויות מופרזות של אלכוהול. כאן, ב־10 בערב מתגודדות קבוצות של אנשים לשיחה על נושאים שבדרך כלל יוזכרו רק על גבי עמודי ה"פייננשל טיימס" או בפורומים אקדמיים. באחד המעגלים עומד אדם לבוש חליפה מחויטת ונראה כמו בנקאי. תוך כמה דקות המעגל הופך לאטרקציה ומושך קהל של סטודנטים, היפים מזדקנים, חייל מארינס אמריקאי לשעבר וסקרנים מהרחוב. חלק מוציאים עליו את הכעס ומקללים, אבל הרוב מקשיבים ושואלים אותו שאלות. אחרי יותר משעה וארבע סיגריות הוא ממשיך לדרכו. בין הנושאים שעלו בשיחה: מבנה המערכת הפיננסית, שיטות הפעולה של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי, והאם העולם יכול להתקיים בלי בנקים וללא כסף.

 

"מה אתה עושה בחיים?", אני שואל אותו בסוף.

 

"אני בכלל מתמטיקאי", הוא עונה.

 

יחסית לתנועה שמתנהלת ללא מנהיגים ועל בסיס תרומות, "כיבוש הבורסה של לונדון" הוא אופרציה מאורגנת למדי. יש אוהל מודיעין, אוהל ספרייה, אוהל "אוניברסיטה" בו מתנהלים קורסים בנושאים שונים, אוהל מטבח ענק שמספק ארוחות חמות בחינם ופחי מיחזור. לתוך אחד האוהלים מישהו הכניס פסנתר ובערב שישי שרו וניגנו שם שירים של הביטלס. "תמיד הצטערתי שלא חייתי בשנות השישים", מספרת כרמן (25) מספרד, "עכשיו אני כבר לא כל כך מצטערת. בסופו של דבר הם לא השיגו הרבה ולנו עוד יש סיכוי לעשות את זה". כרמן היא ממקימי המאהל בברייטון, עיר חוף בדרום אנגליה. "יש לי תואר ראשון במינהל עסקים, אבל השבוע למדתי יותר מכל מה שלמדתי באוניברסיטה".

 

הלילות במאהל קרים הטמפרטורה מקפיאה את הגוף ומקשה על השינה. קאי נותנת לי טיפ: "צא להליכה של 20 דקות לפני שאתה הולך לישון. ככה הגוף שלך יהיה חם ותוכל להירדם". לקראת הצהריים נוואל א־סעדאווי, ממנהיגות המהפכה במצרים, מגיעה למאהל להביע תמיכה. "זו מהפכה גלובלית. זו לא מהפכה במצרים, בלוב או בסוריה. אנחנו חייבים להתקומם יחד נגד חוסר שוויון במעמד, בגזע ובמין. אנחנו חייבים להיות אחד.מיד אחר כך מכריזה חברתה של א־סעדאווי שהיום נוואל חוגגת יום הולדת 80. הקהל שר לה יום הולדת שמח. יש תחושה של מהפכה באוויר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x