$
תעשייה ופיננסים

כסף צומח: מתי נחזה בטריליונר הראשון בעולם?

למרות המשבר הגלובלי, עשירי העולם רק ממשיכים להכפיל ולשלש את הונם. מיליארדרים כמו ביל גייטס, קרלוס סלים ושאר עשירי תבל יכולים להפוך בתוך פחות מ-50 שנה לטריליונרים הראשונים בהיסטוריה

סוכנויות הידיעות 08:0822.10.11

רק לאחרונה הציג הבית הלבן את "חוק באפט" - הצעה לקבוע מדרגת מס חדשה עבור מיליונרים ומיליארדרים כחלק ממאמציה של הממשלה האמריקאית לרסן את הגירעון התופח של ארצות הברית. חרף הביקורת נגד היוזמה, מגן אובמה על ההצעה ואומר שזהו המעשה ההוגן ביותר שניתן לעשותו בנסיבות הקיימות.

 

מאז פרוץ המשבר הגלובלי ועד היום ממשיכים העשירים להגדיל את הונם. למעשה יש פה נקודה מעניינת למחשבה: אם מנהל קרן גידור בר-מזל, למשל, יכול להרוויח מיליארדי דולרים בתוך שנה אחת בלבד - מתי יראה העולם את ה"טריליונר" הראשון ?

 

וורן באפט. החוקים שהוא מציע פוגעים בסיכוייו להפוך לטריליונר וורן באפט. החוקים שהוא מציע פוגעים בסיכוייו להפוך לטריליונר צילום: רויטרס

 

התשובה כמובן תלויה במגוון משתנים כגון רמת אינפלציה, רמות מס ושיעור הצמיחה הכלכלית. בואו נדמיין שהטריליונר ההיפותטי שלנו מחזיק בהון השווה לזה של האיש העשיר בארצות הברית - ביל גייטס, שהונו מוערך בכ-56 מיליארד דולר. היות ואינפלציה שוחקת לאיטה את ערך הדולר, הרי שככל שהזמן יעבור יהיה קל יותר להגיע אל רף הטריליון דולר (ככלות הכול, פעם הלא כולנו היינו טריליונרים - במונחים של כלכלת זימבבואה). אם שיעור האינפלציה הממוצע בארה"ב הינו 3%, והונם של האמריקאים העשירים ביותר ממשיך לצמוח בקצב שבו הונו של גייטס גדל, הרי שיידרשו 98 שנים בלבד למי מהם להפוך לטריליונר הראשון של ארצות הברית. אך הבה נניח לרגע שהונו של האמריקאי העשיר ביבשת צומח בקצב העולה על שיעור צמיחת האינפלציה ב-3%, למשל. או אז ידרשו לו 50 שנה בלבד לצבור את הטריליון הראשון שלו.

 

ביל גייטס. פחות מ-50 שנה ביל גייטס. פחות מ-50 שנה צילום: בלומברג

 

ייתכן אפילו שחישוב זה הינו זהיר במיוחד. ראו באיזה קצב מסחרר העשירים מכפילים ומשלשים את הונם. במשך העשור וחצי האחרונים, עמד גייטס כמעט ברציפות בראש רשימת עשירי ארה"ב (ידידו וורן באפט תפס לרגע את מקומו של גייטס בראש הרשימה ב-2008). שוויו נסק וצנח בהתאם למחירה של מניית מיקרוסופט והגיע לשיא מסחרר בעת תור הזהב של בועת ההייטק ב-1999 - 90 מיליארד דולר. אך בקצב צמיחה שנתי ממוצע הנע בין 4% ל-9%, יכול האמריקאי העשיר ביותר בעולם לצבור את הטריליון הראשון שלו בכל זמן שבין 2050 ל-2085 בהנחה שלא יחולו שינויי מיסוי מרחיקי לכת ובהינתן שהכלכלה תישאר בריאה במשך כל הזמן הזה.

 

כמובן, ייתכן שההנחה שהטריליונר הראשון בעולם יהיה אמריקאי לוקה בקוצר ראייה מסוים. ואכן ישנו סיכוי סביר בהחלט שהראשון שיצליח לצבור הון בדולרים שנאמד במספר בעל 13 ספרות יגיע ממדינה המאפשרת ריכוז הון ביתר קלות - מדינה שכלכלתה צומחת בשיעור גבוה, שבה התעשיות למיניהן מתרחבות בקצב מהיר, שבה יש פחות רגולציה על עסקים ושרמות המיסוי בה נמוכות יותר מאלו שבארצות הברית. ככלות הכול, כבר שנתיים מגנט ההון המקסיקני קרלוס סלים דוחק את רגליהם של גייטס ובאפט מראש רשימת עשירי תבל.

 

קרלוס סלים. עוקף את גייטס ובאפט בסיבוב קרלוס סלים. עוקף את גייטס ובאפט בסיבוב צילום: בלומברג

 

כיום נראה שענף הסחורות הינו ההימור הבטוח למי שחפץ להגיע לטריליון: הביקוש מצד שווקים מתעוררים גובר על ההיצע בקצב שאין להדביקו ונראה גם כי הביקוש מצד הכלכלות המפותחות לא עומד להצטמצם בעתיד הנראה לעין. המשפחה העשירה בעולם, משפחת אל נהיאן מאבו דאבי, אוחזת בהון מצרפי הנאמד ב-150 מיליארד דולר הודות למחירי הדלק הגבוהים - כך שתוך מספר עשורים של מחירי דלק גבוהים, השקעות חכמות ואינפלציה דולרית ייתכן מאד שהונה של המשפחה יגיע לטריליון דולר (לשם השוואה, המשפחה העשירה באמריקה, משפחת וולטן שהקימה את הרשת הקמעונאית וול-מארט, שווה 90 מיליארד דולר).

 

האם אי פעם צבר אדם יחיד או משפחה הון שבמונחים של ימינו שווה לטריליון דולר? כנראה שלא. האמריקאי העשיר בכל הזמנים, ג'ון ד' רוקפלר, צבר הון השווה במונחים של ימינו ל-320 מיליארד דולר ואפילו משפחת רוטשילד שצברה מאות מיליארדי דולרים בעסקי הבנקאות וששמה הפך לשם נרדף לעושר, לא הגיעה כפי הנראה לטריליון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x