$
כלכלה ומדיניות

הקאמבק של פוטין מעמיד בסכנה את תוכנית ההפרטה

ראש הממשלה ולדימיר פוטין הודיע כי יתמודד שוב על הנשיאות ב־2012 ועורר חששות לגבי עתיד תוכנית ההפרטה כמו גם יחסיה של רוסיה עם המערב. פרשנים מזכירים כי בקדנציות קודמות התקשו מנהיגים למצוא עמו שפה משותפת

אולגה ויניאר 23:2625.09.11

 

הודעתו של ראש ממשלת רוסיה ולדימיר פוטין בסוף השבוע כי ישוב ויתמודד על תפקיד הנשיאות, עוררה לא מעט תהיות לגבי עתידה הפוליטי של רוסיה

— כמו גם הכלכלי. אף כי בעבר כיהן במשך שתי קדנציות בנות ארבע שנים כל אחת, הפעם קיימת אפשרות כי יכהן במשך שתי קדנציות בנות שש שנים כל אחת.

 

פוטין, אדריכל המבנה הריכוזי במשק הרוסי, מהווה בעיני רבים סכנה לתוכנית ההפרטה שהוכרזה במהלך תקופת הנשיאות של דמיטרי מדבדב. עם זאת, העיתון "ניו יורק טיימס" מביע אופטימיות זהירה ומעריך כי קיימת סבירות נמוכה כי עם שובו לקרמלין יחזיר פוטין את ארצו למודל של "קפיטליזם ממשלתי". להערכת העיתון, תוכנית ההפרטה תימשך, ובמקביל, המדינה תצמצם את אחזקותיה בחברות גדולות ותקל על משקיעים זרים. "זה יקרה, לא משום שתפיסת העולם של פוטין השתנתה, אלא בגלל שההכנסות מנפט ומגז לא יוכלו לספק יותר את הצמיחה הדרושה לאספקת רמת חיים נאותה לתושבי המדינה שעליהם נסמך השלטון", כותב העיתון.

 

בבריטניה הנימה פסימית יותר. עם זאת, הבריטים אינם מניחים שפוטין ישוב למדיניות שהוביל במהלך שתי הקדנציות הראשונות, אז נאלצו בעלי הון רבים לגלות מרוסיה, ומי שלא הספיקו, דוגמת בעל השליטה בחברת נפט יוקוס, מיכאיל חודורקובסקי, מצאו את עצמם מאחורי הסורגים. רשת BBC ציטטה מומחים הסבורים כי יחסי רוסיה עם המערב יידרדרו וכתוצאה מכך תירשם נסיגה בהשקעות זרות. הפרשנים מזכירים כי בעבר התקשו מנהיגים בעולם למצוא שפה משותפת עם פוטין וכי עובדה זו תקשה על תפקודו בעידן המשבר הכלכלי שבו נחוצים יותר מתמיד תיאום ושיתוף פעולה. ה"פייננשל טיימס" מדווח כי האירועים בזירה הפוליטית של רוסיה נראים כחלק מעסקה שנרקמה בין מדבדב לפוטין, מה שהופך את המשטר שם לפחות אמין בעיני המערב.

 

בעוד העולם נערך לשובו של פוטין כנשיא רוסיה, שרי הממשלה נערכים לעתידם תחת ראש הממשלה מדבדב. שר האוצר אלכסי קודרין כבר הודיע כי אין בכוונתו לעבוד עם מדבדב. "אני לא רואה את עצמי בממשלה חדשה. ולא רק משום שעוד לא הוזמנתי, אלא בשל חילוקי הדעות שיש לי עם מדבדב אשר לא יאפשרו לי להיכנס לממשלתו".

 

המחלוקת העיקרית בין השניים סובבת סביב דרישתו של מדבדב להגדיל את ההוצאות הציבוריות ובראשן הוצאות הביטחון, בעוד קודרין מוביל מדיניות מאוזנת יותר. כוונתו לעזוב את תפקיד שר האוצר עוררה לא מעט דאגה בצמרת הכלכלית ברוסיה, שהביעה חשש כי הדבר יוביל את המדינה לגירעון משברי בדומה למדינות אירופיות אחרות. הבחירות לפרלמנט יתקיימו בדצמבר ואילו הבחירות לנשיאות במרץ 2012. התוצאה, כך נראה, ידועה מראש.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x