$
כלכלה ומדיניות

"המסיבה נגמרה, הוודסטוק במאהל הסתיים"

קלרה ולדראדה (55), אחות מברצלונה, אחת הדמויות הבולטות בתנועת המחאה הספרדית M־15, פעילה מרכזית בקבוצה למען הגנת מערכת הבריאות הציבורית במדינה. ראיון מיוחד

מיכל פופובסקי 10:0301.09.11

1. שלושה חודשים וחצי אחרי תחילת המחאה, במה שונה כיום תנועת M־15 מזו שפעלה בימים הראשונים?

"התנועה עברה תהליך של ביזור מהמאהלים לערים ולשכונות. בכל שכונה בערים פועלת מה שמכונה 'אסיפה', שנפגשת מדי שבוע ומגבשת דרישות ופעולות. יש רוטציה שבועית בין המנהיגים, ופועלות גם ועדות בנושאים שונים. אני למשל, פעילה בוועדה נגד הפרטת מערכת הבריאות. אנחנו מארגנים הפגנות בכל בתי החולים ובמוסדות הבריאות שעומדים בפני קיצוצים או הפרטה. הוועדות הקשורות לנושא הדיור, לעומת זאת, נאבקות בשוטרים שרוצים לפנות משפחות שפיגרו בתשלומי המשכנתה מבתיהם. אני נהנית לראות את השילוב המדהים שנוצר בתנועה בין שני דורות שפועלים יחד. מצד אחד הצעירים, רבים מהם מבריקים עם התלהבות רבה, שיודעים המון על עולם האינטרנט אבל כמעט שום דבר על היסטוריה ופוליטיקה. מצד שני, יש את הוותיקים, בני יותר מ־50, שמגיעים עם ניסיון בן עשרות שנים של אקטיביזם".

 

קלרה ולדראדה דמות בולטת במחאה הספרדית קלרה ולדראדה דמות בולטת במחאה הספרדית

2. מה ההשפעה העיקרית שהיתה עד כה לתנועה על החברה והפוליטיקה בספרד?

"הצלחנו להחדיר לשיח נושאים שעד היום איש לא דיבר עליהם. אני לא מדברת בשם אף אחד או מייצגת את התנועה, אבל לתפיסתי הדבר החשוב ביותר הוא שאנשים שמחזיקים בעמדות הכוח ישמעו שאנחנו לא מאמינים שקיים משבר כלכלי אמיתי. אנחנו חושבים שהמשבר שבו אנחנו חיים נוצר על ידי הבנקים, על ידי חברות הנדל"ן וכד'. בהפגנות, הדבר העיקרי שאנשים זועקים נגדו זו העובדה שהחיים שלנו מנוהלים על ידי קרן המטבע הבינ"ל, שהיא גוף שלא נבחר באופן דמוקרטי. אנשים למדו לנתח את השיח הניאו־ליברלי, ולכן הם סוף סוף יצאו לרחובות.

 

"כבר השתתפתי בכמה מאבקים פוליטיים בחיי, ואני יכולה לומר בוודאות שהצעירים שההתנסות הפוליטית הראשונה בחייהם היא תנועת M־15 חווים שינוי שיישאר איתם לנצח. זו חוויה מכוננת עבורם. התובנה המרכזית שלנו היא שמה שמכונה האיחוד האירופי מיטיב אך ורק עם העשירים. כדי שאדם יוכל לחיות ברמת חיים סבירה אחרים צריכים להיות מנוצלים, ואנחנו לא מסכימים לכך. אנחנו לא תנועה של מעמד הביניים, כיוון שהמטרה המרכזית היא לא רווחתו של מעמד הביניים אלא צדק לכולם".

 

3. האם ישנם דברים שאולי כדאי היה לכם לעשות אחרת?

"לחלוטין לא. התנועה משדרת את המסרים בדרכים רבות וכולן טובות. התנועה פעילה מאוד גם בימים אלה. במהלך כל חופשת הקיץ התארגנו הפגנות של אלפים במדריד ומתקיימות פעולות מדי יום במוסדות שירותי הבריאות. אנחנו תנועה מאוד יצירתית. כששואלים אם מה שעשינו עבד, אם הצלחנו, אני אומרת שאם הכוונה היא לניסיון לשנות את האופן שבו פועלת המערכת הניאו־ליברלית, הרי שזה לא שינוי שיכול לקרות מהר. הדבר החשוב ביותר הוא שהמחזיקים בעמדות הכוח ישמעו שאנחנו לא מאמינים להם, שאנחנו לא מקבלים את הדברים שהם אומרים או עושים. אנחנו לא מחפשים תוצאות מהירות. אחת הסיסמאות המרכזיות שלנו היא 'אנחנו הולכים לאט כי אנחנו הולכים רחוק'"

.

4. הצלחתם לגבש רשימה של פתרונות למצב?

"אני לא חסידה גדולה של המילה פתרונות, כי היא פשטנית מדי בעיניי. אני מעדיפה לחשוב על פעולות, על אפשרויות ועל הדברים שאנחנו רוצים. שתיים מהפעולות המרכזיות שאנחנו עושים הן מניעת פינוי המשפחות מבתים מעוקלים וקידום משאל עם בנוגע לחוק הבחירות. כאשר אנחנו מציבים דרישות, אנחנו גם מדברים על הדרכים שבהן ניתן להשיג אותן. זה חשוב, כיוון שכאשר אנחנו דורשים דיור בר־השגה והממשלה מחליטה לגרש מהגרים מבתיהם כדי שלצעירים ספרדים יהיה דיור - אנחנו לא מסכימים לכך. הפתרונות לבעיות חייבים להיות צודקים ודמוקרטיים. לעתים אנחנו גם מציעים פתרונות קונקרטיים. למשל, במקום הפרטת מערכת הבריאות, גיבשנו בעזרת כלכלנים שהצטרפו לתנועה תוכנית ארגון מחדש של המערכת".

 

5. איך היתה התנהלות הפוליטיקאים מולכם מאז החלה המחאה?

"אנחנו לא מקיימים שיחות רשמיות עם הממשלה, אף שהממשלה כן מתבטאת בנוגע לדרישות שלנו ואנחנו מגיבים למדיניות שלה. ראש הממשלה חוסה לואיס רודריגס ספאטרו לא הקדים את הבחירות הכלליות בגללנו. הבוסית שלו היא קרן המטבע הבינלאומית. אנחנו אומרים על הפוליטיקאים 'הם לא מייצגים אותנו', ולכן למעשה לא משנה לנו מתי יתקיימו בחירות ומי ייבחר. כולם אותו הדבר. למרות זאת, הפעילות שלנו מציקה לספאטרו ולשאר הפוליטיקאים, מפני שכולם מדברים עלינו כל הזמן. אנחנו ממש קוץ בתחת. הממשלה ניסתה לתייג את תנועת המחאה כשוליים הזויים של שמאלנים קיצוניים, היפים צעירים שאין להם מה לעשות. אם מסתכלים על מה שקורה היום, רואים שכל אלה שבאו בשביל לחיות בוודסטוק שלא נגמר, לא נשארו. איבדנו את אלה שרצו רק לרקוד ולנגן בחליל. המסיבה נגמרה, הוודסטוק במאהלים הסתיים. עכשיו צריך עבודה קשה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x