"מבחינה כלכלית - למשטר הסורי נותרו עוד שישה חודשים"
לפי ההערכות, עתודות המט"ח בבנק המרכזי הסורי עומדות כיום על כ-17 מיליארד דולר. אם משטר אסד לא יקבל סיוע מחו"ל הוא צפוי להתמוטט מבחינה כלכלית
אובדן הכנסות התיירות המהוות כרבע מהכנסות המט"ח של המדינה ובריחת משקיעים (בעיקר מהמפרץ) צפויים לתת את אותותיהן בשבועות הקרובים. במידה שהאזרחים הסורים ייענו לקריאות שלא לשלם חשבונות חשמל ומים הדבר ינחית מהלומה נוספת על המשטר. בינתיים תופעה זו היא שולית. יש לזכור גם כי בכירי המשטר הבריחו בחודשים האחרונים מיליארדי דולרים ללבנון השכנה.
המומחה הסעודי ד"ר איבראהים דוסרי מעריך כי עתודות המט"ח בבנק המרכזי הסורי עומדות כיום על כ-17 מיליארד דולר, קרי סכום זה יכול לכסות את עלויות הייבוא למשך כשישה חודשים. בתום תקופה זו יתמוטט המשטר מבחינה כלכלית לחלוטין וזאת במידה שמשטר אסד לא יזכה לסיוע מחו"ל. סיוע מאיראן בהקשר זה הוא אפשרי.
ד"ר דוסרי טוען כי השילוב בין ירידת ההכנסות מתיירות ומנפט ביחד עם הגברת ההוצאות הצבאיות הוא קטלני מבחינת המשטר. יוזכר כי מגזר התיירות שנפגע מידית מהמשבר אחראי על 12% מהתמ"ג הסורי וכן על תעסוקת 1 מכל 10 סורים.
הכותב הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il