$
בשולי החדשות

נשים משכילות במדינות עשירות דוחות את ההיריון בגלל המיתון

דו"ח האיחוד האירופי מראה כי צעירות בעלות השכלה גבוהה, בעיקר באירופה, דוחות תוכניות להקמת משפחה ב־5–8 שנים בממוצע עד שהמצב הכלכלי במדינתן יתייצב. החשש הוא שהקיצוצים במדינות כמו יוון ואירלנד יפגעו קשות בשיעור הילודה בהן

סוכנויות הידיעות 21:5403.07.11

נשים צעירות ומשכילות ברבות מהמדינות העשירות מעדיפות לדחות את תוכניות הכניסה להיריון בשל המיתון העולמי, מדווח "גרדיאן". מחקר שערך מכון וינה לדמוגרפיה עבור האיחוד האירופי מראה כי נשים אלה ממתינות בממוצע 5–8 שנים אם הממשלה במדינתן מקצצת בהוצאות המגזר הציבורי.

 

המחקר

מצביע על ירידה חדה בשיעורי הילודה בארה"ב ובספרד בין השנים 2009 ל־2010, וקיפאון בשיעור הילודה באירלנד וברוב המדינות האירופיות. על פי המחקר, "בתגובה לחוסר הוודאות בשוק העבודה, נשים משכילות מאמצות אסטרטגיה של דחיית הכניסה להיריון, בייחוד אם עדיין אין להן ילדים. לעומת זאת, נשים פחות משכילות לעתים קרובות שומרות או מגדילות את הילודה שלהן בתקופות של חוסר ודאות כלכלית".

 

על פי המחקר, הגורמים שהשפיעו על שיעור הילודה הם עליית שיעור האבטלה, הירידה באמון הצרכנים, החמרת תנאי האשראי ונפילת מחירי הבתים. בשנה שלפני פרוץ המיתון, 26 מתוך 27 מדינות האיחוד האירופי חוו עליות בשיעורי הילודה, אולם עד 2009, ב־13 מדינות נרשמה ירידה בשיעורי הילודה וארבע מדינות נוספות חוו שיעורים יציבים.

 

ההערכה היא שהקיצוצים רחבי ההיקף בסקטור הציבורי ביוון, אירלנד, ספרד ובמדינות אחרות קרוב לוודאי יפגעו אף יותר בשיעורי הילודה. "הקיצוצים עשויים להאריך את ההשפעה על הילודה גם לאחר סיום המיתון, ועשויה להיות ירידה כפולה בשיעורי הילודה", מסביר תומאס סובוטקה, אחד ממחברי המחקר, בראיון ל"גרדיאן".

 

"תקופות מיתון בעבר הסתכמו לרוב בשיעור ילודה נמוך יותר למשך 2–5 שנים, אולם עם קיצוצים בהוצאות הציבוריות, הירידה תימשך 5–8 שנים".

 

עם זאת, בניגוד למיתונים קודמים, אז העדיפו נשים לדחות את ההיריון עד שישתפרו התנאים הכלכליים, למיתון הנוכחי עשויה להיות השפעה מתמשכת יותר על שיעורי הילודה. "גיל הנשים שיולדות בפעם הראשונה טיפס ל־28 ברוב מדינות אירופה וגם ביפן", אומר סובוטקה. "כתוצאה מכך, לנשים ולזוגות יש פחות גמישות בהחלטה לדחות את ההורות לגיל מאוחר יותר".

 

ואולם, מחברי המחקר מדגישים כי אצל גברים נרשם דפוס שונה. "גברים בעלי השכלה לא גבוהה וכישורים נמוכים עומדים בפני קשיים הולכים וגוברים במציאת בת זוג או בפרנסת המשפחה, ולעתים קרובות רושמים את הירידה החדה ביותר בשיעורי הילודה של ילד ראשון".

 

המחקר אף תואם לנתוני הממשלה הבריטית, ולפיהם האוכלוסייה הבריטית צמחה ב־470 אלף איש ב־2010, הצמיחה השנתית הגבוהה ביותר זה קרוב ל־50 שנה. "אם זה המצב, בריטניה מצטרפת למספר מצומצם של מדינות שנרשמה בהן עלייה בשיעור הילודה על אף המיתון", מסביר סובוטקה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x