$
כלכלה ומדיניות

לראשונה, נציגים מישראל בכינוס הכלכלי בסנט פטרבורג

רוסיה כינסה את ראשי הכלכלה העולמית במעין תחליף לדאבוס. בין הישראלים היה גם מנכ"ל ברן, אלי אברמוב: "ברוסיה מעוניינים להשתמש בניסיון הישראלי כמנוף לפיתוח הנדסי של רוסיה"

אולגה ויניאר 19:2519.06.11

עסקאות בהיקף של 200 מיליארד רובל (כ-7 מיליארד דולר) נחתמו בכינוס הכלכלי הבינלאומי סנט פטרבורג שנערך בסוף השבוע ברוסיה.

 

אך לא זו הייתה המטרה המרכזית של האירוע הכלכלי שאליו נהרו ראשי מדינות, שרי אוצר, מנכ"לים, בכירי בנקים גדולים בעולם וראשי מרבית תאגידי האנרגיה המובילים.

 

היעד שאליו חתרו מארגני הכינוס הוא לחזק את מעמדה של רוסיה בכלכלה הגלובלית ולשדר לעולם כי מעמדה כמעצמה כלכלית רק יילך ויתחזק בשנים הקרובות. את הכינוס בסנט פטרבורג ביקשה רוסיה להציג כחלופה לכינוס בדאבוס.

 

לראשונה נציגים מישראל

 

השנה לראשונה השתתפו בכינוס גם נציגים מישראל. גליה מאור, מנכ"לית בנק לאומי השתתפה בתוכנית מיוחדת שנודעת לקדם את מוסקבה כמרכז פיננסי כללי עולמי, תוכנית לה שותפים גם ראשי בנקים בינלאומיים בהם ויקראם פנדיט מנכ"ל סיטיבנק ואקרמן מדויטשה בנק.

 

עוד נציג ישראלי שבלט בכינוס הוא אלי אברמוב, מנכ"ל קבוצת ההנדסה הגדולה ברן. אברמוב הציג בכינוס את תוכנית הכשרת המהנדסים שהוא עתיד להשיק ברוסיה בשיתוף עם הטכניון במסגרתה יוכשרו מהנדסים מקומיים לניהול פרויקטים ויותאמו לסטנדרטים בינלאומיים. ברן נבחרה לתפקיד לאחר שביצעה תוכניות השתלמות דומות למהנדסים שעלו מחבר המדינות בארץ וכעת היא התבקשה לבצע פרויקט דומה גם ברוסיה.

 

לדברי אברמוב, התוכנית זכתה להתעניינות רבה מצד אורחי הכינוס. "גלינו פער בניהול פרויקטים ברוסיה והצענו תוכניות הכשרה", הוא אומר בשיחה עם "כלכליסט". "ברוסיה מדגישים כי הם מעוניינים להשתמש בניסיון הישראלי כמנוף לפיתוח הנדסי של רוסיה. ואילו ברן מבקשת לנצל את ההזדמנות ולהביא את החברה שכבר מנהלת במדינה פרויקטים הנדסיים בעשרות מיליוני דולרים לחשיפה גדולה יותר".

 

השאלה העיקרית שעמדה במרכז הכינוס הייתה לא בהכרח כלכלית, כי אם פוליטית. כולם ביקשו לדעת אם הנשיא הרוסי דמיטרי מדבדב יתמודד על קדנציה שנייה במרץ 2012. הוא נמנע מלתת תשובה ישירה והדגיש כי הכינוס הכלכלי אינו המקום המתאים לכך, אך הבטיח שהתשובה תינתן בקרוב.

 

מדבדב שיבח את ה-G20 על כך שהצליחו להגיע לשורה של הסכמים כדי לסייע לחילוץ הכלכלה הגלובלית מהמשבר ואמר כי הגיעה העת להעניק יותר כוח למדינות המתפתחות. הוא הדגיש כי הגיעה העת לשנות את מערך הכוחות הן בקרן המטבע הבינלאומית והן בבנק העולמי. גם המשבר באירופה היה נושא מרכזי בכינוס.

 

יוזף אקרמן, מנכ"ל דויטשה בנק, ניסה להסביר לנוכחים מדוע אירופה נחלצה לעזרתה של יוון ומדוע חייבים להמשיך במאמצי החילוץ. לדבריו, הקמת גוש היורו הייתה יוזמה פוליטית ולכן האירופים יעשו כל שביכולתם כדי להציל אותה.

 

דימטרי מדבדב, נשיא רוסיה. ביקורת סמויה נגד פוטין דימטרי מדבדב, נשיא רוסיה. ביקורת סמויה נגד פוטין צילום: בלומברג
: תוכנית ההפרטה תזורז

 

נושא ההפרטה וגיוס המשקיעים היה אחד הנושאים המרכזיים שעלה בכל הפאנלים ובהרצאות של דוברים רבים. מדבדב הודיע במהלך הכינוס כי הורה לזרז את תוכנית ההפרטה ואילו עוזרו ארקדי דבורקוביץ' הכריז כי הוחלט להרחיב את תוכנית ההפרטה פי 1.5 ולגייס באמצעותה 15 מיליארד דולר לעומת 10 מיליארד לפי התוכנית המקורית. "המדינה לא זקוקה למספר כה רב של נכסים בבעלותה", אמר מדבדב והוסיף, "חייבים לממש את התוכנית אבל היא צנועה מדי. עלינו לבחון אפשרות של ויתור על שליטה בנכסים גדולים. חייבים להיזהר רק עם ענקי התשתיות ועם התאגידים הביטחוניים".

 

 

 

בין הנכסים הבולטים בהם הממשלה תממש את אחזקותיה – ענקית היהלומים אלרוסה ובנק VTB, השני בגודלו במדינה. בתוכנית זו של מדבדב יש ביקורת סמויה נגד קודמו, ראש הממשלה ולדימיר פוטין שהיה מאדריכלי הכלכלה הריכוזית המבוססת על תאגידים ממשלתיים.

 

גם שר האוצר אלכסיי קודרין לא חסך בביקורת על הריכוזיות וטען כי הממשלה לא פועלת מספיק ליצירת תחרות משוכללת ומוסדות שידאגו להגבלים עסקיים. "חלק גדול מהחברות שלנו הן ממשלתיות או עם השתתפות ממשלתית, ואם לא די בכך, הרי שבחברות פרטיות לממשלה יש אמצעי השפעה רבים", אמר קודרין.

 

סקר שנערך בין המשתתפים נועד למצוא הסבר לחוסר האטרקטיביות של רוסיה בעיני המשקיעים. התשובה הייתה כמעט חד משמעית: 45% מהנשאלים אמרו כי שחיתות היא המרתיעה את המשקיעים ועוד 17% ציינו כי הבעיה היא בהעדר תחרות משוכללת.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x