$
חברה וסביבה

10 מקומות שחייבים לראות לפני שהם נעלמים

לפני שיערות מדגסקר ייכרתו, לפני שהאיים המאלדיבים יוצפו ולפני שים המוות ימות. אוצרות טבע שחייבים לראות - ושלא יזיק גם להציל

סוכנויות הידיעות 22:5707.05.11

רבים שמעו כבר את התחזיות הקודרות - אם ההתחממות הגלובלית תמשך, הרי ששונית האלמוגים הגדולה תיעלם לקראת שנת 2030, הקרחונים באלפים השוויצריים יימסו ותוך פחות מ-40 שנה ייעלם קילימנג'רו. גם הקוטב הצפוני עם דובי הקוטב ישתנה ללא היכר ויישאר עירום. לקראת יום כדור הארץ, יאהו מביאה רשימה של 10 אוצרות טבע הנמצאים תחת איום של היעלמות, בהם כדי לבקר לפני שיהיה מאוחר.

 

1. ריף האלמוגים, בליז - שונית האלמוגים הגדולה מול חופי בליז היא אחת המערכות האקולוגיות המגוונות בעולם סביבה מתגוררים כרישים, לווייתנים, חדקנים, קונכיות שונות ולובסטרים. כמו הריף הידוע שליד אוסטרליה, גם ריף האלמוגים של בליז במרכז יבשת אמריקה, הולך ונעלם. ב-1998 נפגע הריף מזיהום קשה שחיסל 50% ממושבות האלמוגים שבו, ומאז לא הצליח להתאושש והוא אף הולך ונכחד מהתחממות מי הים, זיהומים חוזרים ונשנים, הפיתוח המואץ של החופים והתיירות הגוברת ש"חורשת" את הריף עם המוני סירות.  .

 

בליז בליז צילום: Samuel Chow/ Wikimedia Commons

 

2. אגן קונגו - יערות טרופיים שזכו לכינוי אגן קונגו מייצרים 40% מהחמצן בכדור הארץ ומהווים מקור חשוב למזון, תרופות ואוצרות טבע. מדובר ביער הטרופי השני בגודלו בעולם אחרי האמזונס והוא מתפרש על פני שטח של 3.3 מיליון קמ"ר. על פי דיווחי האו"ם, כשני שליש מהיער יאבדו עד שנת 2040 אם לא יינקטו צעדים אפקטיביים להגנתו. הוא נכרת באופן עקבי למטרות חקלאות, תעשיית עץ, הקמת מכרות ומחצבות באזורו וגם ע"י ציידים שמנסים להקל לעצמם את עבודת הציד הלא חוקי לה נופלים קורבנות פילים, קופים ובעלי חיים נוספים. כריתת היער מביאה לשינויי אקלים וירידה בכמויות הגשמים.

 

יער הגשם בקונגו. גם הפילים בסכנה יער הגשם בקונגו. גם הפילים בסכנה צילום: shutterstock

 

3. ים המלח, ישראל - הנקודה הנמוכה על פני כדור הארץ והימה המלוחה ביותר בה ריכוז המלח גבוה פי 10 ממי ים רגילים. במהלך ארבעת העשורים האחרונים התכווץ ים המלח בשליש ועומקו ירד ב-24 מטר. מסעדות ואתרי נופש סביבו התרחקו במייל לפחות מקו החוף. נהר הירדן, מקור המים היחיד שהזין את הים, בקושי נשפך לתוכו בגלל השאיבה המוגברת וים המלח עלול להיעלם בתוך 50 שנה. גם יצרניות האשלגן תורמות להיעלמותו ואחת השיטות להצלתו היא הקמת תעלת הימים. אך רבים חוששים מכך מאחר וזה יפר את המאזן האקולוגי באזור ויגביר את הסכנה לרעידות אדמה.

 

ים המלח. האם תעלת הימים תצילו? ים המלח. האם תעלת הימים תצילו? צילום: shutterstock

 

4. פארק לאומי אברגליידס - זהו האזור הסוב-טרופי היחיד בארה"ב עם מערכת אקולוגית יחידה במינה ומקום יחיד בו ניתן למצוא גם תנינים וגם עצי שיטה. הסכנה הגדולה לאזור המיוחד הוא פעילות של חוות חקלאיות הגורמות לזיהום וניצול המים לצרכים חקלאים, מה שמונע השקיה מספקת מהצמיחה הסוב-טרופית. שטחו של הפארק התכווץ בחצי מראשית המאה הקודמת, עובדה שגורמת להיעלמות של חלק מהמינים. אוכלוסיית הפנתרים שאיכלסה את הפרק מונה כיום פחות מ-100 פרטים ובמהלך 40 השנה הקרובות הם צפויים להיעלם כליל. סכנה אורבת גם לציפורים וצבים באזור.

 

אברגליידס. אוכלוסיית הפנתרים בסכנה אברגליידס. אוכלוסיית הפנתרים בסכנה צילום: shutterstock

 

5. מדגסקר - מעל 80% מהצמחייה ובעלי החיים של מדגסקר אינם חיים בשום מקום אחר על פני כדור הארץ, זאת בזכות הבידוד שהיה לאי במהלך מיליוני שנה באוקיאנוס ההודי. אם לא ייעשה דבר להצלת האי הרביעי בגודלו בעולם, היערות שלו ייעלמו בתוך 35 שנה. פעם הם כיסו שטח של 310 אלף קמ"ר וכיום רק 52 אלף קמ"ר. היעלמות היער פוגעת בבעלי החיים והלמורים החיים באזור נמצאים בסכנת הכחדה. מדענים מודים כי חלק מהמינים ייעלמו עוד לפני שייחקרו מאחר ולא כל האי נלמד עדיין.

 

מדגסקר. האי הרביעי בגודלו בעולם נפרד מיערותיו מדגסקר. האי הרביעי בגודלו בעולם נפרד מיערותיו cc by Rita Willaert

 

6. המאלדיבים - איזור איים העשיר בשוניות אלמוגים סביבם חיים דגים יוצאי דופן דוגמת כרישים מנומרים, מנטה ריי ועוד. לא רבים המדענים שמשאירים סיכוי לאיים המאלדיבים. המדינה הנמוכה בעולם נתונה לנזקי ההתחממות הגלובלית ואם הקרחונים ימשיכו להתמוסס הרי שכל 1,190 האיים בהם 200 מאוכלסים, יכוסו באוקיאנוס ההודי. בשנת 2008 נשיא המאלדיבים הכריז כי יתחיל לרכוש קרקעות במדינות אחרות בהן הודו כדי לבנות בעתיד בתים עבור אזרחים הנמצאים בסכנת הצפה.

 

האיים המלדיבים. בסכנת הצפה האיים המלדיבים. בסכנת הצפה cc by iujaz

 

7. הקטבים - ערכי הטבע שניתן לראות בקוטב הצפוני והדרומי מיוחדים במינם - קרחוני ענק, זוהר הקוטב, בעלי חיים מיוחדים, בהם פינגווינים, דובי הקוטב ולוויתני ענק. הסכנה האורבת להם היא ההתחממות הגלובלית. חוקרי הימים טוענים כי 80% מאוכלוסיית הפינגווינים של אנטרקטיקה תיעלם והיתר יהיו בסכנת הכחדה אם ההתחממות הגלובלית תימשך. ואילו בארקטיקה סכנה עורבת לדובי הקוטב שתלויים במשטחי הקרח הענקיים שהולכים ומצטמצמים בקצב של 3% לעשור מאז שנות ה-70. התחזית היא שהקרחונים ייעלמו בתוך 40-20 שנה אם ההתחממות תימשך באותו קצב.

 

הקוטב הצפוני. ההערכה היא שאם ההתחממות הגלובלית תימשך באותו הקצב, הקרחונים ייעלמו תוך 40 שנה הקוטב הצפוני. ההערכה היא שאם ההתחממות הגלובלית תימשך באותו הקצב, הקרחונים ייעלמו תוך 40 שנה Ansgar Walk/Wikimedia Commons

 

8. שמורה לאומית ראג'סטאן רנת'מבור - שמורה במערב הודו, המקום הטוב בעולם לראות טיגריסים בטבע. אבל האוכלוסייה שלהם הצטמקה ל-3,200 - מחצית מגודלה בעבר. ואם לא יינקטו מאמצים, היא תיכחד כליל. בראשית המאה העשרים איכלסו את הודו 100 אלף טיגריסים ומספרם ירד תוך מאה שנה ב-93%. על פי הערכות, מדי יום נרצח טיגריס כדי לשמש את מומחי הרפואה הסינית.

 

מדי יום נרצח טיגריס. רג'סטן רנת'מבור מדי יום נרצח טיגריס. רג'סטן רנת'מבור צילום: shutterstock

 

9. יערות הגשם טהומאנו - אזור טרופי בפרו המאוכלס בתוכים שחולקים את ארץ הפלא עם נמרים, נמיות ענק ובעלי חיים נדירים אחרים. הבעיה היא שאזור מיוחד זה הפך למקור לעץ אדום בדרום אמריקה. ארה"ב, צרכנית של 80% מהעץ, מעודדת בעקיפין את התעשייה כאשר מחירו של העץ האדום גבוה מאוד. עץ אחד יכול לספק ריהוט בשווי מיליון דולר וזה מתמרץ את תושבי האזור לכרות את היער המיוחד. במקביל, חוואים באזור מרחיבים את שטחי החקלאות שלהם, מקימים כבישים ואילו הציידים צדים את בעלי החיים ובכך פוגעים עוד יותר באזור המיוחד. אם לא די בכך, הרי שמכרות הזהב הסמוכים מזהמים את האוויר והמים באזור בכספית.

 

טהומאנו, פרו. כריתת העץ האדום מסכנת את יער הגשם טהומאנו, פרו. כריתת העץ האדום מסכנת את יער הגשם

 

10. אגן נהר היאנגצה - הנהר הארוך ביותר באסיה מאוכלס בבעלי חיים נדירים וסביבו חיות פנדות ענק, שרקנים ועוד מיני יצורים. סביב הנהר חיים ומתקיימים מעל 400 מיליון איש. תנופת הבנייה של סין משפיעה לרעה על הנהר וגם הממשלה מודה כי קיימת סכנה להיעלמות המינים באזור. במקביל, נכרת היער שלגדות הנהר וחוות, מפעלים ומכרות הפזורים לרוחבו מוסיפים לזיהום המים והכחדת בעלי החיים.

 

נהר היאנגצה. תנופת הבנייה בסין משפיעה עליו לרעה נהר היאנגצה. תנופת הבנייה בסין משפיעה עליו לרעה cc by dbtek
בטל שלח
    לכל התגובות
    x