$
כלכלה ומדיניות

חשש בקנדה: סכנה למשבר אשראי

מארק קרני, נגיד הבנק המרכזי של קנדה, התריע מפני עלייה חדה בריבית וזינוק באבטלה, לאחר שיחס החוב להכנסה בקרב משקי הבית עקף את זה של ארה"ב לראשונה זה 12 שנה והגיע לשיא של 148%. קרני: "גובה החובות של הקנדים, ברמה הגבוהה ביותר אי פעם"

סוכנויות הידיעות 07:0716.12.10

הקנדים נמצאים במצב כלכלי "מתוח" והולכים ונעשים פגיעים לזעזועים כלכליים אפשריים, להעלאות ריבית ולפיטורים המוניים, הזהיר השבוע נגיד הבנק המרכזי של קנדה מארק קרני. בנאום בפני פורום כלכלי בטורונטו הודה קרני כי שיעור משקי הבית בקנדה הנתונים בחובות כבדים עלה בקצב מהיר בשנתיים האחרונות, וקרא לתושבים לשנות את דפוסי ההתנהגות הפיננסית שלהם. הנגיד ציין כי לראשונה זה 12 שנה, יחס החוב להכנסה בקרב משקי הבית הקנדיים עקף את זה של ארה"ב השכנה.

 

"משקי בית רבים חשופים לסכנות רבות כגון עלייה באבטלה, שתשאיר אותם ללא הכנסה אך עם צורך להחזיר הלוואות", אמר קרני. הוא הזכיר כי משבר הסאב־פריים בארה"ב התפתח מפני שתושבים רבים לא יכלו לעמוד בהחזרי ההלוואות ואיבדו את בתיהם, והזהיר מפני מצב דומה בקנדה. בראיון שהעניק יום לאחר מכן לטלוויזיה

הקנדית, שב והתריע קרני - בפעם השלישית בתוך פחות משבוע - מפני גובה החובות של הקנדים, שלדבריו "הגיע לרמה הגבוהה ביותר אי פעם" ומפני הסיכונים הכרוכים בכך.

 

גם שר האוצר ג'ים פלהרטי וראש הממשלה סטיבן הארפר הביעו חשש באשר לחובות ההולכים ותופחים. "ההורים שלנו היו מאוד נחושים בדעתם לשלם את המשכנתה בהקדם האפשרי, וקנדים רבים כיום אינם נחושים באותה מידה". לדבריו, הממשלה לא תהסס להקשיח את חוקי המשכנתה במקרה הצורך. הארפר אמר השבוע כי חרף המצב המדאיג, ממשלתו לא יכולה "למתוח יתר על המידה" את רמת השליטה שלה בהלוואות: "אנחנו מדינה חופשית ולאנשים יש זכות לקבל החלטות פיננסיות באופן עצמאי", אמר, "הממשלה מודאגת מהמצב. אנחנו מתריאים כל העת בפני משקי הבית הקנדיים על כך ששיעור הריבית לא צפוי לרדת".

 

מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של קנדה נמסר כי יחס החוב לעומת הכנסה לנפש בקנדה הגיע ברבעון השלישי של 2010 לשיא של 148%, לעומת 147.2% בארה"ב, שתמיד נחשבה לשיאנית בתחום. קרני התריע כי העלאת הריבית רק תחליש את מצבם של משקי הבית מפני שהיא תעלה את גובה ההחזרים על ההלוואות.

 

כלכלנים רבים ציינו בתגובה כי יש סתירה פנימית בין דבריו של קרני לבין המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי, ששומר זה שנתיים על ריבית נמוכה המעודדת את התושבים לקחת יותר הלוואות ולרכוש בתים גדולים ומכוניות יקרות. גם משרד האוצר העניק לקנדים הטבות מס שרק עודדו אותם לצרוך יותר, וכעת גם באוצר מודאגים מעלייה של חובות משקי הבית.

 

אנליסטים מתריעים כי עידוד צריכה באמצעות הנגשת אשראי ללקוחות מביא לצמיחה קצרת טווח, אולם בטווח הארוך משקי הבית משתעבדים להחזרי הלוואות ויכולים להרשות לעצמם לצרוך רק מוצרים בסיסיים.

 

הבנק המרכזי של קנדה היה הראשון מבין מדינות G7 שהעלה את הריבית ביוני השנה מרמתה האפסית, וזאת על רקע התאוששותה המהירה של הכלכלה מהמשבר הגלובלי. לאחר מכן הועלתה הריבית שלוש פעמים ברציפות וכעת היא עומדת על 1%. העלאת ריבית נוספת לא צפויה לפני אמצע 2011.

 

בתוך כך דיווח היום הבנק המלכותי של קנדה כי הכלכלה הקנדית תצמח בשיעור שנתי של 3.2% ב־2011, מעט יותר מאשר הצפי ל־2010 העומד על 3.1%. לפי תחזית הבנק, ב־2012 שיעור הצמיחה עתיד לרדת שוב ל־3.1%. לפי הכלכלן הראשי של הבנק, קרייג רייט, ההתרחבות הצפויה בקצב צמיחה ב־2010 וב־2011 תהיה המהירה ביותר בארבע השנים האחרונות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x