$
חברה וסביבה

קריסת אסדת הנפט של BP: "האסון הכלכלי יהיה גרוע יותר מהאקולוגי"

הערכות: אם ממשלת ארה"ב תגיע למסקנה ש־BP אינה יכולה לנקות את נזקי הכתם בהצלחה, היא עשויה לדאוג בעצמה לניקויו

ארז רומס 23:2401.05.10

ענקית הנפט בריטיש פטרוליום (BP) נטלה לראשונה אחריות לאסון האקולוגי במפרץ מקסיקו. בסוף השבוע הודיעה כי תכבד כל תביעה לפיצויים שתוגש נגדה בעקבות קריסת האסדה במי המפרץ לפני עשרה ימים.

 

ההשתלשלות ההרסנית החלה כאשר אסדת דיפווטר הורייזון, שנחכרה על ידי BP, עלתה בלהבות ושקעה בים. כתם הנפט שנוצר בעקבות קריסת האסדה הגיע כבר לחופי לואיזיאנה בארצות הברית ומכסה שטח של כ־1,500 קמ"ר. מומחים מעריכים כי דליפת הנפט תגרום ל"מגה־אסון אקולוגי", שנזקיו יורגשו עוד שנים רבות. בינתיים כל מאמצי החברה למנוע את זרימת הנפט כשלו, אף שהיא מוציאה כ־6 מיליון דולר ביום לניקוי הכתם. עלויות אלה עתידות לזנק ככל שזרימת הנפט תימשך והנזק בעקבותיה יתגבר.

 

עד כה הגישו 31 גורמים בארה"ב, מטקסס עד לואיזיאנה, תביעות ייצוגיות נגד BP וחברת טראנס־אושן - הבעלים והמפעילה של האסדה, והמפעילה הגדולה ביותר בעולם של ציוד לקידוחי נפט ימיים. 24 מהעתירות הוגשו לבתי המשפט רק ביום שישי האחרון. לתביעות אלה מצטרפות תביעותיהן של משפחות 11 אנשי הצוות שנהרגו באסון.

מניות חברות הקידוח בצניחה

 

לפי דיווח של סוכנות בלומברג, בין העותרים דייגים מסחריים, לוכדי שרימפס, מפעילי סירות צ'רטר וגורמים נוספים שפרנסתם תלויה בחופים שנפגעו. אף שנטלו אחריות על האסון, סירב דובר BP, דארן בודו, לאשר או להכחיש את קיומן של התביעות התלויות נגד החברה. "בהתאם לחוקי זיהום הנפט, מספיק שהנפט שנשפך שייך ל־BP כדי לכונן חבות מלאה מצדה", אמר לבלומברג קית' הול, עורך דין מלואיזיאנה. לדבריו, "אין חובה משפטית להוכיח שהיתה כאן התנהלות רשלנית מצדם". ואילו אדריאן ג'סון, מנהל השקעות באינווסטק אסט מנג'מנט, אשר בבעלותה מניות של החברה, הוסיף: "יהיה קשה מאוד לבריטיש פטרוליום להתחמק מאחריות כאן".

 

מחסום שהוצב לפני אזור קינון של ציפורים, האמור למנוע את הפגיעה בהן מחסום שהוצב לפני אזור קינון של ציפורים, האמור למנוע את הפגיעה בהן צילום: בלומברג

 

כך או כך, האסון מורגש היטב ב־BP. מניית החברה צנחה ב־12% במסחר בלונדון, אז פרץ המשבר לפני כשבוע, ומשווייה נמחקו 23 מיליארד דולר. לדעת אנליסטים, בהלת המכירות משקפת את חוסר הוודאות לגבי העלויות העתידיות של האסון והשלכותיו הפוליטיות האפשריות. אף כי מגמת המכירה של מניית BP האטה שלשום, מניות של חברות שירותי קידוח המשיכו לצנוח. נפגעות קשות הן טראנס־אושן והליברטון, שביצעה תיקוני מלט באסדה במקביל לקריסתה. אנליסטים מעריכים את היקף הנזקים שייגרמו ל־BP בעקבות האסון האקולוגי ב־2.5 עד 8 מיליארד דולר.

 

עופות וזוחלים חסרי הגנה

 

מאז קרסה האסדה, הבאר מזרימה נפט לים בקצב של 5,000 חביות ליום (955 אלף ליטרים) ויידרשו עד שלושה חודשים כדי לחפור באר חלופית אשר באמצעותה ניתן יהיה לעצור את הזרימה. פירושו של דבר ששטחו של הכתם עלול להיות גדול מכתם אקסון ואלדז באלסקה ב־1989, הגדול ביותר בתולדות אסונות הנפט של ארה"ב עד כה. "התביעות סביב הפרשה מתרבות בקצב מהיר יותר מזרימת הנפט לים", אמר לבלומברג עו"ד טומי פיביץ', המייצג כמה מהעותרים נגד BP. לדבריו, "אנחנו ניצבים בפני שורת תביעות שתגמד כל אסון אקולוגי אחר".

 

מנכ"ל BP, טוני הייווארד, טוען עם זאת כי אין להשוות את הכתם לאסון ואלדז. "בוואלדז נדרש זמן רב כדי להזרים משאבים לאזור. לנו יש משאבים עצומים שם, ואנחנו מטפלים בכך במלוא העוצמה", ציין.

 

צילום לוויין של כתם הנפט צילום לוויין של כתם הנפט ציילום: בלומברג

 

באסון ואלדז מתו לא פחות מ־250 אלף עופות ימיים. פעילים ירוקים טוענים כי ההשלכות בלואיזיאנה עלולות להיות גרועות בהרבה, מכיוון שבעונה זו בוקעות ביצי העופות והזוחלים בבצות, ואלה ייוותרו חסרי הגנה מול הנפט העומד לכסותם. אחרים טוענים כי הנזק הכלכלי עשוי לעבור בחריפותו את הנזק האקולוגי לאזור, זאת בשל הפגיעה החמורה הצפויה לבעלי נכסים שעל החופים הפגועים ולתעשיית התיירות.

 

כעת, עם התברר ממדי האסון, החלו להישמע קולות בארה"ב שלפיהם אין להאשים את BP באחריות מלאה להשלכות ההרסניות והחמורות של הכתם המתפשט. לטענת "הניו יורק טיימס", האשמה רובצת גם על פקידי הממשל בארה"ב שהמעיטו בהערכת האיומים הנשקפים מדליפה כזו, ממש בדומה ל־BP עצמה שהודיעה בשנה שעברה כי אסון מסוג זה "מאוד לא סביר".

 

"הממשל התמהמה"

 

כך למשל, מדווח "הניו יורק טיימס", שהמשרד האמריקאי לביטחון פנים חיכה עד יום חמישי כדי להכריז על הכתם כ"אסון בעל ממדים לאומיים", שכן הוא המתין לתגובה מצד BP. את מרכז החירום המאולתר לטיפול בכתם הקים המשרד באלבמה רק ביום המחרת, לאחר שההערכות על מספר החביות שזורמות לים זינקו פי חמישה מההשערות הראשוניות.

 

נוסף על כך, רגע לאחר קריסת האסדה אף נמסר מדוברות משמר החופים האמריקאי כי הנפט שנשפך לים הוא בסך הכל "שאריות מתפעול האסדה". במשמר החופים, עם זאת, טוענים שעם היוודע דבר האסון שלח המשמר ספינות ומסוקים ו"הציל כ־90 מאנשי הצוות, ביניהם שלושה פצועים קשה שהובלו לטיפול חירום בארה"ב".

 

לפי הערכות מומחים, אם תגיע ממשלת ארה"ב למסקנה ש־BP אינה יכולה לנקות את נזקי הכתם בהצלחה, היא עשויה "להלאים" אותו ולדאוג בעצמה לניקויו, תוך שהיא מחייבת את BP בהוצאות. עם זאת, המומחים מעריכים כי צעד זה הוא בגדר "מוצא אחרון", ומביעים תקווה כי בידיה של BP יעלה לנקות את דליפת הנפט ביעילות ובמהירות המרבית.

 

ב־BP, לעומת זאת, טוענים כי ניסו לנקות את הכתם במהירות, אולם מזג האוויר והרוחות הזרימו את הנפט אל הים במהירות שעולה על מאמצי הניקוי. "אין לנו משאבים נוספים שאנחנו יכולים להשקיע כדי לנקות את הכתם הנוכחי. השקענו בו את כל מה שעומד לרשותנו", אמר ל"טיימס" דאג סאטלר, סמנכ"ל תפעול מחלקת החיפוש והקידוח של החברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x