$
עולם

המצעד הצבאי הגדול בתולדות סין יוצא לדרך

הממשל מבטיח כי השקעה של 300 מיליון דולר בטקס הפתיחה של האולימפיאדה תתגמד לעומת חגיגות ה־60 למהפכה הקומוניסטית שיתקיימו מחרתיים, 1 באוקטובר. למרבה האירוניה, נתיב המצעד יהיה פתוח רק לפקידי ממשל בכירים

רחל בית-אריה, בייג'ינג 10:1229.09.09

מופע הפתיחה המסחרר של אולימפיאדת בייג'ינג בשנה שעברה זכה לסיקור נרחב ברחבי העולם, אבל עבור הסינים נראה שהיתה זו רק יריית הפתיחה לחגיגה גרנדיוזית עוד יותר, שמכוונת הפעם דווקא פנימה, לסינים עצמם.

 

ב־1 באוקטובר תציין בייג'ינג 60 שנה למהפכה הקומוניסטית ולהקמת הרפובליקה העממית של סין. מצעד צבאי ברחובות הבירה ומופע של 200 אלף משתתפים בכיכר טיאנאנמן אמורים להדגיש את ההישגים המשמעותיים של סין ואת עוצמתה הגוברת, אבל על הדרך עולות שאלות לא קלות בדבר טיבם של המשטר הסיני ושל המפלגה ששולטת כבר 60 שנה במדינה המאוכלסת בעולם.

 

 צילום: איי אף פי

 

המצעד יהיה הגדול בתולדות סין, והמארגנים מבטיחים מופע זיקוקים גדול עוד יותר מזה של טקס הפתיחה האולימפי. סכום ההוצאה הממשלתית על החגיגות לא פורסם, ולאחר שמוקדם יותר השנה הבטיח הממשל שהחגיגות יהיו צנועות בשל המשבר הכלכלי, נשמעת כעת ביקורת על מה שנראה כראוותנות מופרזת שמשרתת את ההנהגה ולאו דווקא את העם.

 

המצעד הצבאי בא, בין השאר, כדי להדגיש את מה שנשיא סין חו ג'ינטאו תופס כאחד מהישגיו העיקריים בתפקיד: המודרניזציה המתמשכת של הצבא הגדול בעולם. התקציב השנתי של הצבא הסיני גדל ב־18% ב־2009 והגיע ל־70 מיליארד דולר, לפי הדיווח הרשמי. הערכות בגופי מודיעין בעולם מדברות על כך שהסינים ינסו לרכוש טכנולוגיות מתקדמות עבור הצבא שלהם תוך ניצול הזדמנויות שהביא עמו המשבר העולמי. המצעד יציג טנקים, מטוסים, טילים ומשגרי טילים לאורך שדרות צ'אנגאן (שדרות השלום הנצחי), הרחוב הראשי של בייג'ינג.

 

האבטחה בבירה הסינית הוגברה באחרונה לרמה שהונהגה בה לפני האולימפיאדה, עם אלפי שוטרים וחיילים שממלאים את מרכז העיר. רחובות ראשיים בעיר נסגרו לתנועה בשלושת סופי השבוע האחרונים לצורך חזרות למצעד. אזרחים סקרנים חזו באלפי ילדים בתלבושות צבעוניות צועדים לכיוון הכיכר ובו בזמן בטנקים שועטים ברחובות, מראה שהזכיר לרבים דווקא אירועים שהשלטון מנסה להשכיח.

 

 חיילי הצבא העממי בחזרות אחרונות חיילי הצבא העממי בחזרות אחרונות צילום: אי פי

 

עם ההתאוששות המרשימה מהמשבר והחזרה לצמיחה כלכלית מהירה, וכשהיא תופסת מקום מרכזי יותר ויותר כקטר של הכלכלה הגלובלית, יש לסין לא מעט סיבות לחגיגה. התמ"ג הסיני הגיע ב־2008 לסכום של 7.9 טריליון דולר, מה שהפך אותה לכלכלה השלישית בגודלה בעולם.

 

השוואת הנתון הזה לתמ"ג לנפש של המדינה - רק 6,000 דולר לנפש לשנה והמקום ה־133 בעולם - ממחישה היטב את האתגרים הגדולים העומדים בפני המדינה שבה הפערים הכלכליים גדלים מיום ליום ועוני קשה ממשיך להתקיים בה לצד הפריחה הכלכלית. לפי הנתונים הרשמיים, הכנסתם של תושבי הכפרים הסיניים גדלה פי 100 ב־60 השנים מאז המהפכה, אולם הנתון שעליו מצביעה בגאווה מערכת התעמולה הרשמית, אינו מצליח להסוות את העובדה שהמדינה שעדיין קוראת לעצמה סוציאליסטית נהפכה לאחת המדינות בעלות הפערים הכלכליים הגדולים בעולם.

 

אמצעי הביטחון ההדוקים והצנזורה החמורה מתמיד שמוטלת על התקשורת הממוסדת ועל אתרי אינטרנט בסין גרמו לרבים במדינה לתהות אם הכל באמת כל כך טוב. הצנזורה ההדוקה והנוכחות המעיקה של כוחות צבא בבייג'ינג הובילו משתמש טוויטר אחד להגדיר את התנהלות השלטון כך: "הממשלה שלנו מתייחסת ליום אבל (יום השנה לרעידת האדמה בסצ'ואן) כמו לחגיגה, ולחגיגה כמו ליום אבל".

 

 צילום: איי פי

 

אתר טוויטר עצמו חסום בסין וכך גם פייסבוק, יוטיוב, ושורה ארוכה של אתרים נוספים שנפלו קורבן להחמרת הפיקוח על דעות וחשיבה עצמאית. כמו בזמן האולימפיאדה, מספר מתנגדי שלטון ואנשים הידועים בביקורת שהם מטיחים במפלגה זכו לביקורים של שוטרים, שהורו לכמה מהם לעזוב את עיר הבירה עד לסיום החגיגות, מחשש, כנראה, שיפריעו להצגה המושלמת. עובדים באתרי אינטרנט סיניים מדווחים כי הם נדרשים לצנזר תגובות של גולשים במידה רבה יותר מאשר בעבר, כולל צנזור מידע על אירועים שהתרחשו לפני עשרות שנים כמו "הקמפיין נגד הימין" משנות החמישים.

 

 צילום:אי אף פי

 

למרבה האירוניה, החגיגה הגדולה של הרפובליקה העממית סגורה בפני העם הפשוט שיוכל לצפות באירוע הגדול רק בטלוויזיה. זאת משום שכל נתיב המצעד יהיה סגור ומוגבל אך ורק לפקידי ממשל ולשאר מוזמנים בכירים.

 

מי יהיה הנשיא הבא?

 

עוד לפני פתיחת חגיגות ה־60 התרחש בבייג'ינג אירוע פוליטי שעשוי להשפיע באופן מרחיק לכת על דרכה של סין בעשור הקרוב. כמו תמיד בסין, הפוליטיקה המשפיעה ביותר נעשית מאחורי הקלעים כשלציבור ניתנת רק הצצה אקראית.

 

מושב התכנון השנתי של הוועדה המרכזית של המפלגה הקומוניסטית שהתקיים החודש דן באופן רשמי בעוד קמפיין לחיסול השחיתות במדינה. למעשה, התרחשה מאחורי הקלעים דרמה פוליטית שבמרכזה המאבק על הנהגתה של סין בעשור הבא, לאחר שהנשיא הנוכחי חו ג'ינטאו יפרוש מתפקידו ב־2012. משקיפים ציפו למינוי שיאשר לציבור מי יהיה המנהיג הבא של סין, ככל הנראה סגן הנשיא הנוכחי, שי ג'ינפינג.

 

שי (56) מונה ב־2007 לסגן הנשיא והוא המועמד המוביל לתפוס את ההנהגה. אך בניגוד לציפיות, שי לא קיבל תואר נוסף של סגן יושב ראש הוועדה הצבאית, מינוי שהיה אמור לאשר כי הוא אכן המועמד המוסכם על צמרת המפלגה להחליף את חו כנשיא סין ב־2012. הנשיא הוא באופן מסורתי גם המפקד העליון של הצבא הסיני, וחו קיבל מינוי צבאי שלוש שנים לפני מינויו לנשיא ב־2002.

 

אחרי מנהיגים כריזמטיים כמו מאו דזה־דונג ודנג שיאופינג, השלטון הסיני פיתח מנגנון קבלת החלטות שנשען יותר על קונצנזוס רחב וסדרת התייעצויות מאחורי הקלעים, אך ללא דמוקרטיה וללא שקיפות בתהליך. החתירה לקונצנזוס היא אחת הסיבות העיקריות לקצב האיטי מאוד שבו מתרחשות רפורמות מהותיות בסין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x