$
חברה וסביבה

מלחמת ארה"ב בסין - על הצנזורה באינטרנט

שגרירות ארה"ב הגישה תלונה חריגה נגד עמיתתה מהמזרח, בעקבות החלטת השלטונות בסין לחייב את כל יצרניות המחשבים הפועלות במדינה למכור תוכנה, החוסמת אתרים שמוגדרים "לא חוקיים": פורנו, וכמובן גם פוליטיקה

רחל בית-אריה, בייג'ינג 08:0822.06.09

בצעד חריג, הגישה ארצות הברית תלונה רשמית לסין, עקב החמרת הצנזורה על האינטרנט במדינה. התלונה נמסרה בהצהרה של שגרירות ארה"ב בבייג'ינג, היום (ב'). 

 

ברקע התלונה עומדת ההחלטה של הרגולטור הסיני לחייב את כל יצרניות המחשבים הפועלות במדינה למכור תוכנה מסויימת,
החוסמת אתרים שמוגדרים "לא חוקיים", יחד עם המחשב. מדובר באתרים רגישים פוליטית, למשל כאלה העוסקים בתנועת הפאלון-גונג, או אתרים של תומכי עצמאות טיבט - וכן בחומר פורנוגרפי.

 

"ממשלת ארצות הברית מודאגת מ'סכר ירוק', הן בשל ההשפעה האפשרית של התוכנה על הסחר בין המדינות והן בשל בעיות טכניות בשימוש בתוכנה", נאמר בהצהרת השגרירות מהמערב. "ארצות הברית מודאגת מהפעולות שמנסות להגביל את הגישה לאינטרנט ואת חופש הביטוי, שהוא זכות מוכרת בכל העולם", נאמר עוד.

 

דובר משרד טכנולוגיות המידע בבייג'ינג סירב להגיב לתלונה. פקיד במשרד, שלא הזדהה בשמו, אמר לסוכנות בלומברג, כי המשרד בודק את ההצהרה ויחליט אם להגיב.

 

חסימה פוליטית במסווה של חסימת פורנו

 

ההחלטה, שפורסמה בשבוע שעבר, עוררה סערה בין הגולשים בסין וגם בקרב חברות טכנולוגיה זרות. לטענתן, התוכנה, ששמה "סכר ירוק" (משמעות השם בסינית מרמזת לחסימת אתרים פורנוגרפיים), פוגעת בפעילותן בסין. גולשים רבים בסין הביעו התנגדות נחרצת לצעד, וההתנגדות גברה עוד כשנסיינים של התוכנה פירסמו רשימה ארוכה של באגים שהתגלו בה

  

חברות טכנולוגיה אמריקאיות מנסות מזה מספר שנים לקדם את ההתייחסות לצנזורה על האינטרנט כבעיה של סחר חופשי. חברה אחת, Solid Oak, אף טוענת ש"סכר ירוק" משתמשת בקוד שנגנב ממוצר סינון האתרים שלה, והזהירה יצרניות מחשבים אישיים שלא להשתמש בתוכנה.

 

הארגון OpenNet Initiative כינה את התוכנה "מוצר בתת-סטנדרט". מומחים אחרים שבדקו את התוכנה גילו מיד, כי בניגוד לטענת ממשלת סין כי התוכנה נועדה לחסום אתרים פורנוגרפיים בלבד, הפילטר המותקן בה מסנן תוצאות חיפוש שאינן נוחות לממשלה, כמו למשל מידע על אירועי כיכר טיאנאנמן ב-1989, שהובילו לטבח של מפגינים בבייג'ינג.

 

בשבוע שעבר פנתה קבוצה של 19 חברות אמריקאיות ויפניות למשרד טכנולוגיות המידע בסין, בבקשה לשקול מחדש את ההחלטה לחייב את התקנת התוכנה בכל מחשב. בינתיים, לא נראה שהשלטונות בבייג'ינג מתכוונים לסגת מהתקנה, שאמורה להיכנס לתוקף בתחילת יולי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x