$
המזרח התיכון

האיש שמגלגל את המיליארדים של אסד

ראמי מחלוף, בן דודו של בשאר אסד, נחשב כיום לאיש החזק בכלכלה הסורית ולמנהל עסקיו הפרטיים של הנשיא. אבל אפילו הוא לא יצא נקי מהמשבר הכלכלי, שהיכה בו קשות עם פיצוץ בועת הנדל"ן באיחוד האמירויות

ד"ר גיל פיילר ודורון פסקין 11:0513.04.09

אין הרבה חברות בינלאומיות שניסו את מזלן בשוק הסורי בשנים האחרונות. אלה שכן ביקשו להיכנס לסוריה היו צריכות לעבור דרך ראמי מחלוף, בן דודו של הנשיא בשאר אסד. ראמי נחשב היום לאיש החשוב ביותר במגזר העסקי בסוריה, משמש ה"מנהל העסקי" של משפחת אסד המורחבת ואחראי על ניהול תיק ההשקעות של הנשיא.

 

ראמי מוחמד מחלוף הוא בנו של מוחמד מחלוף - אחיה של אניסה, אמו של הנשיא בשאר. הוא נשוי לבתו של אחד מוותיקי הפוליטיקאים בסוריה, שהיה בעבר מושל מחוז לאד'קיה. לראמי שלושה אחים - חאפז, קצין בכיר במודיעין הסורי, ושותפיו לעסקים איאהב ואיאד.

 

בזכות האב

 

לראמי, הנהנה בסוריה ממעמד של אח"מ, יש גישה חופשית לכל המתקנים הצבאיים, וקשרים ענפים עם המודיעין הסורי. עלייתו לצמרת העסקית מיוחסת במידה רבה לאביו מוחמד מחלוף, שנחשב לאחד מאנשי העסקים החזקים במדינה. שמו של האב נקשר בפרשיות שחיתות ועסקאות אפלות, כגון גזילת כספי בנק הנדל"ן הסורי, שהקנו לו את הכינוי "ראש המאפייה הסורית". ראמי החל את דרכו בחברת הטבק הסורית, בעלת המונופול על שוק הסיגריות המקומי. הוא קיבל תפקיד רגיש במיוחד: פיקוח על סחר הסיגריות הפורח בין לבנון לסוריה. הפריצה הגדולה של ראמי הגיעה כשבאסל אסד, בנו הבכור של חאפז אסד והמועמד הטבעי לרשת את אביו בבוא הזמן, חיפש איש אמון שינהל את האינטרסים הכלכליים של המשפחה. בני הדודים התקרבו מאוד, עד מותו של באסל בתאונת דרכים ב־1994. לפי השמועות, ראמי היה עם בן הנשיא בתאונה, אך יצא ממנה כמעט ללא פגע.

 

אחת המשימות החשובות שהטיל באסל על ראמי היתה הסדרת ההברחות מלבנון, שם הוצב הצבא הסורי עד 2005. את ההברחות ניהלו קציני צבא בכירים, ששלשלו לכיסם מיליוני דולרים כעמלה אישית. ראמי דאג שהקצינים יזכרו למי הם חייבים את התעשרותם.

 

הדאגה לאינטרסים של משפחת אסד אפשרה לראמי לגזור קופון שמן. בתחילת שנות התשעים קיבל את הזיכיון הראשון להפעלת האזור הפטור ממכס בשדה התעופה הבינלאומי של דמשק. עד מהרה הרחיב ראמי את הזיכיון שלו ופתח אזורי דיוטי פרי בכל מעברי הגבול של המדינה. הוא הכניס את אחיו איאהב לעסק, והפך את הדיוטי פרי של סוריה למכרה זהב.

 

בשאר אסד בשאר אסד צילום: אי פי אי
רכב, השקעות, סלולר

 

ראמי ואחיו חולשים כיום על כמעט כל ענף מסחרי ותעשייתי בשוק הסורי. לפני כתשע שנים, כשנסיונותיו לייצג את חברת מרצדס בסוריה נכשלו, פנה ראמי למתחרה ב.מ.וו, והוא משמש כיום נציגה הבכיר בסוריה. משרד הביטחון הסורי עבר לרכוש מכוניות ב.מ.וו עבור קצינים בכירים.

 

לפני כשנתיים היה מעורב בהקמת חברת אחזקות גדולה בשם שאם הולדינגס, שגייסה 360 מיליון דולר עבור השקעות בסוריה. ראמי ואחיו שולטים בקרוב ל־60% מהחברה, שנהפכה לחברה הפרטית הגדולה בתולדות המדינה ומכונה.

 

אבל גולת הכותרת של ראמי מחלוף היא חברת הסלולר סירייהטל, השולטת בשוק המקומי. בסוריה פועלת גם חברת סלולר נוספת, אך בפועל שולט ראמי גם בחברה זו, באמצעות אנשי קש. עם השנים הרחיבה סירייהטל את עסקיה גם לתימן ולפקיסטן, ושווייה מוערך כיום ביותר מ־1.5 מיליארד דולר. ההכנסות שמעבירה סירייהטל לקופת המדינה, שהיו תנאי להקמתה, נמוכות ממה שתוכנן. כששני חברי פרלמנט סוריים העלו חשדות לגבי פעילות בלתי תקינה בחברה, הם נרדפו על ידי השלטונות והושלכו לכלא לתקופות מאסר ממושכות. גם שר התקשורת ד"ר בשיר אלמונג'ד, שהביע תמיכה בבדיקת הטענות לגבי התנהלות סירייהטל, מצא את עצמו מחוץ לתפקיד.

 

אופיו הכוחני ראמי גרם לבן דודו הנשיא תקרית מביכה: ב־2002 ניסה ראמי להשתלט על חלקה של שותפתו בסירייהטל, חברת התקשורת המצרית אוראסקום טלקום. נשיא אוראסקום, שמקורב לנשיא מצרים חוסני מובארק, זעם והורה להקפיא את נכסי סירייהטל בחו"ל ונשבע כי לא יחזור עוד להשקיע בסוריה הנשלטת על ידי "המאפייה של אסד".

 

במדינות ערביות אחרות נוהגים פוליטיקאים בכירים לגבות עמלה אישית כדי לקדם את עניינים של חברות זרות במדינתם. בסוריה זה כבר סוד ידוע: אנשי הפקידות נוהגים לגבות עמלה של 10%–15% על חוזים עם חברות זרות. במקרה של ראמי מחלוף, העמלות גבוהות הרבה יותר.

 

הופעותיו של ראמי בתקשורת נדירות ביותר, אף שהוא בעליו של עיתון "אלוטן", המציג את עצמו כעיתון העצמאי הראשון בסוריה. בהתבטאות נדירה בעבר רמז על שאיפותיו הפוליטיות כשאמר שהיה רוצה "לראות יותר אנשי עסקים נכנסים לפרלמנט".

 

עבד אלחלים חדאם, לשעבר סגן נשיא סוריה וכיום המתנגד הקולני ביותר של משטר אסד, טען בעבר בראיון עיתונאי כי ראמי מכניס לכיסו הפרטי בכל שנה כ־2 מיליארד דולר ששייכים בעצם לקופה הציבורית. לפי חדאם, 1.4 מיליארד דולר נכנסים לכיסו של ראמי מהכנסות סירייהטל ועוד כ־600 מיליון דולר מעסקיו האחרים, ובראשם עסקי הדיוטי פרי. גם אם אלו הגזמות, הערכות מבוססות יותר אומדות את רכושו של ראמי מחלוף ב־300 מיליון דולר.

 

הקשר הגרעיני

החשש שממשל בוש יתקוף את סוריה בשל תמיכתה בארגוני הטרור העיראקיים גרמו לראמי להעתיק את מרכז פעילותו העסקית לדובאי ב־2005. המעבר אפשר לו להיחשף לנציגי חברות זרות רבות שאינן פועלות בסוריה. הוא רכש שני מגדלי פאר למגורים במרכז העסקים של דובאי, וקרא אותם על שמם של אשתו וילדיו.

 

בדובאי גם התחזקו קשרים העסקיים עם איראן, שמציפה את דובאי בסחורה כדי לעקוף את הסנקציות הבינלאומיות נגדה. ראמי סגר גם כמה עסקאות בתחום הצבאי, כולל רכישת רכיבים לייצור אמצעי לחימה בלתי קונבנציונליים. בתחילת 2007 דווח כי סוריה מפתחת בחשאי תוכנית גרעינית, ואחראי הרכש הוא ראמי מחלוף. בזמנו נראה הדיווח דמיוני, אולם תקיפת חיל האוויר בספטמבר 2007 הוכיחה שכנראה היה בידיעה גרעין של אמת.

 

קשריו עם איראן העלו אותו על הרדאר של ה־CIA, וגרמו לכך שהוא נכלל כיום ברשימת האישים שהאינטרסים הכלכליים שלהם נתונים לסנקציות של האוצר האמריקאי.

 

ראמי מרכז את השקעות משפחת אסד בשלושה שווקים עיקריים: סוריה, לבנון ואיחוד האמירויות. בעוד שהכספים בסוריה ובלבנון כמעט לא נפגעו בעקבות המשבר הכלכלי, מקורות בדובאי מתעקשים שהשקעותיו של מחלוף באמירויות ספגו מכה קשה.

 

מאז 2005 השקיע מיליוני דולרים בשוק הנדל"ן הפורח של דובאי. בשנה האחרונה התפוצצה בועת הנדל"ן של דובאי, ערכם של שני מגדלי היוקרה שרכש ירדו בעשרות אחוזים, ומחצית מהדירות עומדות ריקות. ההפסדים גרמו לראמי לפטר חלק גדול מעובדיו, והוא לא שילם לעובדיו במשך יותר משלושה חודשים.

 

קשייו של ראמי ושל משפחת אסד עתידים להחריף ככל שהמשבר הפיננסי יעמיק. שותפיו של ראמי לעסקי הנדל"ן בדובאי נקלעו אף הם לקשיים, והבנקים באמירויות אינם מוכנים להעמיד להם אשראי. הוא עצמו מעדיף לא לפעול ישירות מול המערכת הבנקאית, בשל המגבלות שמטילות עליו הסנקציות האמריקאיות. גורמים בדובאי העריכו שראמי עשוי למכור את נכסיו בדובאי ולכנס את עסקיו בחזרה בשוק הסורי.

 

ד"ר פיילר הוא מנכ"ל חברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) ודורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x