$
חברה וסביבה

משבר החלב הסיני מחריף: המפקח על איכות המזון פוטר

רבבות ילדים סינים לקו בהרעלה בעקבות צריכת מוצרי חלב שהכילו מלמין. מכירת תוצרת חלב סינית נאסרה בינתיים גם ביפן, בברוניי, בסינגפור, במלזיה ובטייוואן. גם סטארבקס סין נקלעה למצוקת חלב

סוכנויות הידיעות 21:4022.09.08

משבר החלב שפקד את סין בשבועות האחרונים מתרחב לממדים מפחידים. המפקח על איכות המזון בסין פוטר היום (ב') בעקבות הפרשה.

 

לפי אומדנים מעודכנים שפרסמו גורמים רשמיים בבייג'ינג, יותר מ־54 אלף ילדים ותינוקות לקו בהרעלה בעקבות צריכת מוצרי חלב אשר הכילו חומר תעשייתי מסוג מלמין. בעקבות ההרעלה נרשמו עד כה בסין ארבעה מקרי מוות של תינוקות אשר צרכו את החלב הנגוע. נוסף על כך אושפזו ברחבי המדינה 13 אלף ילדים, 100 מהם במצב קשה. גילם של רוב הילדים שחלו היה לפי דיווחים נמוך משנתיים.

 

יפן, ברוניי, סינגפור, מלזיה וטייוואן הן רק חלק מהמדינות שבהן נאסרה מכירתם של מוצרי חלב שמקורם בסין. תאגיד המזון היפני מארודי פוד איבד אתמול במהלך המסחר בבורסת טוקיו 13% מערכו, לאחר שהודיע בשבת כי יסיר מהמדפים חמישה מוצרים המכילים חלב שמקורו בסין, החשוד כמכיל מלמין. גם סטארבקס סין נאלצה להפסיק להשתמש בתוצרת החלב של המחלבות החשודות בשימוש בחומר האסור.

חלב סיני מסוכן חלב סיני מסוכן צילום: בלומברג

 

מחקירה ראשונית של המקרה עולה כי המלמין - כימיקל נפוץ בתעשיית מוצרי הפלסטיק המשמש בין השאר לייצור שקיות - הוחדר למוצרי חלב ולאבקות חלב לתינוקות בשל תכולת חנקן גבוהה, אשר בבדיקות איכות גורמת למוצרי החלב להיראות כבעלי תכולת חלבון גבוהה. צריכת כמות קטנה של החומר אינה גורמת נזק, אולם צריכתו לאורך זמן גורמת להיווצרות אבנים בכליות ולאי־ספיקה, בייחוד בקרב ילדים.

 

משבר המלמין הוא חוליה נוספת בשרשרת של מוצרי תעשייה מסין, כגון משחות שיניים, מזון לבעלי חיים וצעצועים, אשר התגלו כמזיקים והורדו מהמדפים במדינות רבות ובהן אצות הברית ויפן.

 

ראש ממשלת סין, וואן ג'יאבאו, אמר במהלך סבב ביקורים בבתי חולים בבייג'ינג שבהם אושפזו חלק מהילדים שהורעלו כי "אף שהאוכלוסייה גילתה הבנה, אנו בממשלה חשים אשמה רבה" - כך דיווחה סוכנויות הידיעות הרשמית שינחואה.

 

מלמין ב־10% מהדגימות

כמו כן הצהיר וואן כי הפיקוח והענישה יוחמרו כדי למנוע הישנות של המקרה בעתיד. אמש פרסמה סוכנות הידיעות כי הממונה על הרגולציה בתחום הבטחת האיכות בממשל הסיני התפטר מתפקידו. נוסף על כך פוטר ראש המפלגה הקומוניסטית בעיר שיג'זיאז'ונג, שבה ממוקם מטה חברת Sanlu, יצרנית אבקת החלב הגדולה במדינה, שבמוצריה התגלה החומר המזיק. חברת Sanlu אינה היחידה שבמוצריה התגלו כימיקלים אסורים. בבדיקות שנערכו בסין מאז פרוץ המשבר התגלה חומר החשוד כמלמין במוצריהן של 22 חברות מוצרי חלב סיניות נוספות. כמו כן התגלה מלמין ביותר מ־10% מדגימות שנלקחו ממוצרי שלוש חברות מרכזיות בתעשיית החלב הסינית: Mengniu Dairy Co. ,Yili ו־Bright Group.

 

עם היוודע דבר ההרעלה, הורה מטה Sanlu להפסיק את ייצור אבקת החלב בכל מפעלי החברה. במקביל נפתחה במשרדי החברה חקירה שבה נוטלים חלק צוות נציגים מהממשל המרכזי בבייג'ינג וכן נציגי משרד הבריאות הסיני. יו"ר ומנכ"ל החברה, טיאן וואנהואה, נעצרה בשבוע שעבר והואשמה בייצור מזון רעיל. אם תורשע, צפוי בית המשפט לגזור על טיאן עונש מוות או מאסר עולם. גורמים רשמיים מסרו כי בכירים ב־Sanlu היו מודעים לבעיה כבר בתחילת אוגוסט אך נמנעו מלדווח על כך, בין השאר בשל המשחקים האולימפיים. החברה הודיעה כי תשיב את כספם של לקוחות אשר רכשו את מוצריה הנגועים במלמין. לאו בינג, מנהל חברת השקעות משנגחאי, מעריך כי על הממשלה יהיה לנקוט צעדים תקיפים כדי להתמודד עם "משבר אמון חמור" בתעשיית מוצרי החלב. "צרכנים ישובו לרכוש מוצרי חלב בתוך חודש או חודשיים אם יחושו כי הממשלה עושה מאמצים ניכרים כדי לתקן את המצב". עם זאת ציין לאו כי זמן רב יותר יידרש כדי להשיב את אמון הצרכנים בשווקי היצוא. "יהיו לכך השלכות נרחבות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x