$
ספורט עולמי

מה הקורונה לימדה אותנו על העזרה מהקהל במשחקי בית

מחקרים שנעשו בתקופת הקורונה מצאו כי בהיעדר קהל פוחת יתרון הביתיות בכ־50%. שחקני קבוצות הבית השיגו פחות קרנות ובעטו פחות לשער, וגם השופטים קיבלו פחות החלטות לטובתן. אחרי שנחזור לחיים רגילים, קבוצות חכמות יתקשו לקחת כמובן מאליו את הקהל והאווירה שהוא מייצר

אוריאל דסקל 08:1013.01.21

במחקר של אוניברסיטת לידס בבריטניה ניסו לנצל את סוף עונת הכדורגל 2019־2020, שבה משחקי סוף העונה התקיימו ללא קהל, לבדיקת השפעת הקהל על הכדורגלנים. החוקרים ניתוח נתונים מ־9,528 משחקים מ־15 ליגות שונות ב־11 מדינות. הם בדקו 6,976 משחקים שהתקיימו לפני פגרת הקורונה ו־2,552 משחקים אחרי פגרת הקורונה וללא קהל.

 

הממצאים הראו שיש התאמה בין היעדר קהל לאובדן חלק מיתרון הביתיות. לפי המספרים של החוקרים בלידס, יתרון הביתיות לפני הקורונה עמד על 0.39 יותר נקודות לקבוצת בית בממוצע. במהלך המשחקים שהגיעו אחרי פגרת הקורונה יתרון הביתיות הצטמצם לממוצע של 0.22 יותר נקודות לקבוצת הבית, ירידה של כמעט 50%. היעדר הקהל פחות השפיע על קבוצות החוץ, שהשיגו 0.05 יותר נקודות למשחק, אבל כנראה בעיקר מפני שקבוצת הבית היתה פחות התקפית והשיגה פחות בעיטות לשער, קרנות ועבירות.

 

לפי המחקר, לפני עידן הקורונה קבוצת הבית כבשה 0.29 שערים יותר מהיריבה, ובעידן הקורונה רק 0.15 שערים יותר מהיריבה. השופטים גם הם הושפעו מהיעדר קהל ביתי: קיבלו פחות החלטות לטובת קבוצות הבית, שגם השיגו פחות קרנות ובעטו פחות לשער.

 

גם לפי בדיקה שערכה חברת הנתונים Opta עבור הערוץ הממלכתי של הולנד (NOS), יתרון הבית נותר בחמש הליגות הגדולות והליגה ההולנדית אך הצטמצם. Opta בדקה את כל התוצאות מעונת 2015־2016 עד מרץ 2020 (10,100 משחקים) ומרץ עד דצמבר 2020 (1,109 משחקים). הבדיקה שלה העלתה ששיעור הניצחונות בבית ירד במשחקים שהתקיימו בעידן הקורונה: מ־46% לפני הקורונה ל־39% בזמן הקורונה. שיעור הפסדי הבית עלה מ־24% לפני הקורונה ל־26% בזמן הקורונה. קבוצות בית כבשו פחות, 0.11 שערים פחות למשחק, אבל אחוזי ההצלחה בבעיטות גדל, מ־10% לפני הקורונה ל־11% אחרי הקורונה. בניגוד למחקר של אוניברסיטת לידס, Opta לא ראתה שום הבדל בשיפוט המשחקים ונשרקו אותן מספר עבירות.

 

לא לחינם קוראים לקהל "השחקן ה-12", ככל הנראה יש לו השפעה משמעותית על קבוצתו. בזכות מחקרים אחרים שנעשו, אנחנו יודעים שהקהל מוביל ליצירת יותר טסטוסטרון בקרב שחקני הבית. אנחנו יודעים שאפקט הקהל משפיע על ביצועים לטוב או לרע, אך זה תלוי בעיקר בשחקן וברמתו הטכנית והמנטלית. אנחנו יודעים מעדויות השחקנים, שהקהל משפיע על הביצועים שלהם, על המוטיבציה שלהם והאגרסיביות שלהם - כולם אלמנטים קריטיים בכדורגל.

 

ומה שבטוח זה שאת הקהל והאווירה שהוא מייצר, קבוצות חכמות כבר לא ייקחו כמובן מאליו אחרי שנחזור לחיים הרגילים שלנו. את השפעת השחקן ה־12 רואים הכי טוב כשהוא לא שם.

 

 

דמויות קרטון מדמות אוהדים במשחק בגביע האנגלי. נוכחות אוהדים מעודדת ייצור טסטוסטרון דמויות קרטון מדמות אוהדים במשחק בגביע האנגלי. נוכחות אוהדים מעודדת ייצור טסטוסטרון צילום: איי אף פי

 

 

שחקנים עומדים מול היציע הריק לפני משחק בליגה הספרדית. הביתיות נשחקה שחקנים עומדים מול היציע הריק לפני משחק בליגה הספרדית. הביתיות נשחקה צילום: גטי אימג'ס

 

x