$
ספורט עולמי

הליגה הצרפתית תאבד את מקומה בין חמש הליגות הגדולות באירופה

חברת Mediapro, הבעלים של זכויות השידור של הליגה החמישית בגודלה באירופה, הודיעה כי לא תעביר את התשלום השני בהסכם זכויות השידור שהיקפו 780 מיליון יורו. נשיא מועדון בליגה: "מדובר בקטסטרופה כלכלית. אם לא ימצא פתרון, מועדונים יפשטו רגל עד תום העונה"

שירות כלכליסט 11:4917.11.20

הפצצה נחתה על הכדורגל הצרפתי כמה ימים אחרי שנסגר חלון העברות האחרון.

 

חברת Mediapro, הבעלים של זכויות השידור של הליגה החמישית בגודלה באירופה, הודיעה כי לא תשלם את התשלום השני, בסך הכל, בהסכם זכויות שידור בשווי 780 מיליון יורו. התירוץ הרשמי הוא "קורונה". בתחילת אוקטובר, מדיהפרו לא שילמה 172 מיליון יורו - כאמור, רק התשלום השני בהסכם לארבע שנים. החברה שקועה בחובות וקיבלה הגנה מהנושים מבית המשפט בספרד. הליגה הצרפתית לא יכולה כעת לבקש את הכסף ותהליך גישור יתחיל בדצמבר, אבל בינתיים נשיא מועדון צרפתי אומר לפיננשל טיימס ש"מדובר בקטסטרופה כלכלית לליגה". לפי הנשיא: "אם לא ימצא פתרון, מועדונים יפשטו רגל עד תום העונה".

 

 

ניימאר במדי פריז סן ז'רמן ניימאר במדי פריז סן ז'רמן צילום: ABACA

 

זכויות השידור היו מנוע ההכנסות העיקרי של הליגות הגדולות באירופה (פרמיירליג, לה ליגה, סריה A, בונדסליגה, ליג1) שהכנסותיהן צמחו מ-7.9 מיליארד יורו ב-2010 ל-28.9 מיליארד יורו ב-2019. כל הליגות חוו ירידות משמעותיות בהכנסות, גם לטווח הארוך (הבונדסליגה, למשל, חתמה על חוזה זכויות שידור נמוך ב-5% מהחוזה האחרון) אבל שמרו על רוב ההכנסה מזכויות השידור - כולן מלבד הליגה הצרפתית. מנהלת הליגה הצרפתית לקחה הלוואה של 112 מיליון יורו ותלויה גם בתמיכה מהממשלה הצרפתית (225 מיליון יורו).

 

מדיהפרו רכשה ב-2018 את זכויות השידור של הליגה הצרפתית לשנים 2020-2024, עבור סכום של כ-780 מיליון יורו, מתוך כ-1.05 מיליארד יורו בסך הכל, סכום גבוה ב-60% מההסכם הקודם (חברת beIN הקטארית מחזיקה בשאר הזכויות הצרפתיות). מדיהפרו הביסה במכרז את Canal Plus הצרפתית, שהחזיקה בזכויות שידור של הליגה הצרפתית מ-1984.

 

ההחלטה ללכת עם מדיהפרו היתה בעלת סיכון, שכן החברה נמצאת בבעלות חברת Orient Hontai Capital, קרן גידור סינית שלא נחשבת לאחת מהגדולות. הסריה A למשל דחתה הצעה בשווי 1 מיליארד יורו ממדיהפרו, בגלל חשש שאין לה את הכסף. החברה נבנתה על ידי חואנמה רואס, שרכש זכויות שידור רבות בספרד והפיק סרטים וסדרות טלוויזיה. ברחבי אירופה ראינו בעשור האחרון חברות תקשורת כגון BT ו-beIN שמנפחות את שוק זכויות השידור עבור ערוצי הספורט הקלאסים. באיזשהו שלב מדיהפרו פשוט לא הכניסה מספיק כדי להתמודד עם ההתחייבויות שלה, והקורונה "דחפה" אותה מעבר לצוק. כעת נמצאת החברה בחובות של יותר מ-730 מיליון יורו ותלויה לחלוטין בהחלטת הבעלים הסינים לכסות הפסדים או להגיע לפשיטת רגל.

 

אז מה צפוי לקרות? הכל תלוי בהליך הגישור, שיכול להסתיים בהחלטה שהליגה הצרפתית "תיקח בחזרה" את זכויות השידור שלה או תגיע לסיכום חדש - זול יותר - עם מדיהפרו. לא ברור עד כמה התנאים הנוכחיים יאפשרו מכירה מחדש בסכום גבוה יותר ממה שמדיהפרו יכולה לשלם כעת.

 

קבוצה ממוצעת בליגה הצרפתית מקבלת כ-50% מההכנסות שלה מזכויות שידור, בין 30% ל-40% מגיעים ממכירת כרטיסים והשאר מחסויות ומכירת שחקנים. הקורונה וקריסת מדיהפרו הובילו לקריסת מודל ההכנסות, שלא ברור מתי יחזרו - וההשלכות לטווח הרחוק יכולות להיות משמעותיות מאוד: נראה שהליגה הצרפתית תאבד את מקומה בין חמש הליגות הגדולות באירופה.

 

בספרד גם לא קל

 

גם בספרד המצב קשה. חאבייר טבאס, נשיא מינהלת הליגה הספרדית, הזהיר שהקבוצות צריכות למצוא הכנסה של 500 מיליון יורו כדי "לסיים את העונה". "אנחנו בצפי להפסדים של 500 מיליון יורו בלגל שמועדונים לא יכולים להשתחרר מהחוזים של השחקנים שלהם", אמר טבאס ל"מארקה". "היו ניסיונות להוריד את שכר השחקנים. היו תוכניות להשיג בערך 45% מהכנסות מכירת הכרטיסים העונה אבל זה לא נראה שזה הולך לקרות ומועדונים מוציאים הרבה יותר מדי".

 

לפי טבאס, ברצלונה, ולנסיה וריאל מדריד יפגעו במיוחד מהמחסור בהכנסות. "יש לנו כמה מועדונים"ף אמר טבאס. "חלק צריכים 100 מיליון יורו, חלק צריכים שלושה מיליון יורו, אבל אנחנו עובדים עכשיו כדי שתהיה לנו רגולציה להתמודד עם זה. אין אופציה אחרת למועדונים - הם יצטרכו למכור שחקנים או להוריד את שכרם".
x