$
ספורט ישראלי

יומן פגרת קורונה: המצאה ישראלית - חל"ת זמני לכדורגלנים

ברוב עולם הכדורגל המתוקן שחקנים הגיעו לסיכום על קיצוץ בשכרם בזמן פגרת הקורונה ואולי בשנים שאחרי. בישראל - מפטרים אותם. והקץ'? הם לא באמת מפוטרים

אוריאל דסקל 21:3724.03.20
בעוד שבעולם הכדורגל כדורגלנים תורמים ממשכורותיהם כדי לסייע למועדון ולאנשיו לעבור את פגרת הקורונה, ובעלי קבוצות מבטיחים לממן שכר של עובדי מועדון עד סוף המשבר, בכדורגל הישראלי קבוצות מצאו פתרון למשבר הכלכלי: חל"ת לכדורגלנים.

 

בהפועל חיפה היו הראשונים בישראל שהודיעו על חל"ת לשחקנים. לפי עורכי דין שמתמחים בספורט מדובר ב"הימור". בהפועל חיפה וקבוצות ישראלית אחרות שאימצו את השיטה מקווים שיקבעו בבית הדין של ההתאחדות ואולי בבתי המשפט שההחלטה הזו נבעה מ"כוח עליון" ולכן היא חוקית.

 

על פניו, נשמע הגיוני שגופים ללא הכנסה למספר חודשים לא ידוע יוותרו על העובדים שלהם. הרי אין ממה לשלם להם. ואולם, הכדורגלנים - חוקית ומעשית - אינם עובדים רגילים. בטח הכדורגלנים הישראלים.

 

הפועל חיפה הפועל חיפה צילום: ראובן כהן
מדוע? נתחיל עם זה שאם כדורגלן ישראלי נשאר בקבוצה בה גדל, הוא לא רשאי לעזוב אותה למקום אחר עד גיל 24 - גם אם אין לו חוזה חתום. ככה זה בכדורגל הישראלי המעוות. אם שחקן מסיים את חוזהו, הוא לא רשאי לעזוב את קבוצתו. אין "חוק בוסמן", אין לכדורגלן הישראלי את אותן הזכויות שיש למקבילו האירופאי.

 

כמו כן, חופש העיסוק לא באמת קיים בכדורגל הישראלי או העולמי. אם שחקן מקבל הצעה טובה יותר מקבוצה אחרת, הוא לא יכול פשוט לעזוב כמו בכל תעשייה אחרת. אם הוא תחת חוזה, מקום העבודה החדש שלו צריך לשלם למקום העבודה הישן פיצוי - שלעיתים מגיע למיליונים רבים. כמו כן, החוזה של הכדורגל - מאופי העבודה שלו - הוא לכמה שנים ואמור להיות מובטח לכמה שנים. כדורגלן הוא ממש לא כמו כל עובד אחר.

 

"חל"ת" - חופשה ללא תשלום - עבור כל עובד היא אפשרות למצוא עבודה חדשה - גם בעת משבר עולמי שנוצר בגלל מגפה. אבל מה המצב בכדורגל הישראלי? האם שחקן שמבוקש על ידי קבוצות רבות והוצא לחל"ת לחודש-חודשיים-עד יוני, יכול לעזוב בקיץ לקבוצה חדשה ללא פיצוי לקבוצה שמעוניינת בו? מה?! מה פתאום! שחקן, הרי, לא יכול להתפטר וקבוצות לא יכולות לפטר בלי תשלום פיצויים ששוויי ערך לחוזה שלו. לא לפי תקנות פיפ"א. יותר מזה, אם קבוצה לא משלמת לשחקן יותר משלושה חודשים רצופים, הוא רשאי לעזוב ללא שום פיצוי לקבוצות. גם זה לפי תקנון פיפ"א. ובגלל זה קבוצות מקצועניות רציניות לא מפטרות את השחקנים שלהן. גם בזמן מגפה עולמית. כן, הן יקצצו בשכר אפילו עד 70% - אבל ברגע שהופר החוזה בחל"ת - שחקן רשאי לעזוב. כאמור, זה קורה רק במדינות כדורגל מתקונות.

 

בכל יום אנחנו שומעים על קבוצה חדשה של שחקנים שמסכימים לקצץ בשכרם כדי לסייע למועדונים שלהם להתקיים ללא הכנסות. ליגות יפסידו מאות מיליונים. מיליארדים. מועדונים קטנים ובינוניים ייהיו חייבים למכור שחקנים טובים - בזול - כדי לשרוד. מועדונים הולכים לקרוס - זה בטוח. גם בישראל. אבל חל"ת לשחקנים שרבים מהם לא יכולים להשתחרר - זו המצאה ישראלית.

x