$
ספורט ישראלי

כיצד ניתן לפתור את שביתת הכדורסלנים?

לגיל שלי, יו"ר ציברן, חברה שעוסקת במידע ויעוץ בכל הנוגע לתגמול עובדים, יש כמה רעיונות לצליחת המשבר

גיל שלי 14:4824.05.18

נראה שהקרב בין הכדורסלנים הישראלים לליגה ולקבוצות לא הולך להיגמר בקרוב. הצדדים מחופרים היטב בעמדתם ולא נראה שהם מתקרבים לפשרה.

 

ההצעה המוגשת מגיעה מנקודת מבט המזדהה עם האינטרס של השחקנים בעלי האזרחות הישראלית. במקומות עבודה רבים לעובדים יש אינטרס בהצלחת מקום העבודה - אך פחות מהאינטרס של בעלי מקום העבודה בהצלחתו, לשחקנים יש את האינטרס הגדול ביותר בהצלחת ענף הכדורסל באופן כללי, שכן רק הם אלה המתפרנסים ממנו, ולא בעלי הקבוצות.

 

לכן, ובדומה לנעשה בליגות הספורט הגדולות בארצות הברית, אילו אני הייתי מייצג את ארגון השחקנים, הייתי מנסה להגיע למצב בו המינהלת היא הגוף שנחשב באופן עקרוני כמעסיק, בעוד האחריות על ביצוע ההסכם יוטל על כתפי הקבוצות.

 

שמעון מזרחי יו"ר מכבי תל אביב בכדורסל שמעון מזרחי יו"ר מכבי תל אביב בכדורסל צילום: יאיר שגיא

 

מצב זה הינו יוצא דופן בהשוואה למו"מ הרגיל אותו מנהלת ההסתדרות בשם העובדים, בין אם בייעוץ ובין אם באופן ישיר. אכתוב זאת בזהירות, אינני בטוח שיו"ר ארגון השחקנים הנוכחי מורגל במצב יוצא דופן זה, או אף חושב שיש כאן מצב יוצא דופן.

 

מתוך נקודת הנחה זו, ובמחשבה כנה כי האינטרס ארוך הטווח של השחקנים בראש ובראשונה הינו שגשוג ענף הכדורסל בישראל, שכן ברור שככל שענף זה יתפתח וסכומי הכסף הזורמים אליו יעלו, כך גם ישתפר מצבם של המשחקים בענף, אני כותב את הצעתי שלהלן.

 

יש אמצעים כלכליים

 

בראש ובראשונה הייתי מוותר על הישג שבדרך כלל קשה מאוד לוותר עליו, קרי גם על "החוק הרוסי" (שמחייב לשחק עם שני שחקנים ישראלים על המגרש בכל עת), וגם על הגבלת מספר הזרים בקבוצות.

 

זה נשמע כמו אבסורד, שכן ועדי עובדים לעולם לא מוותרים על הישגים קודמים במו"מ על הסכמי שכר, אלא רק מנסים לצאת מנקודת המוצא הנוכחית ולשפר את מצבם. לכלל זה יש יוצא מהכלל והוא כאשר מקום העבודה כבר נמצא בדרך לפירוק. או אז, ועדי העובדים מוצאים עצמם מתגמשים ומוותרים על הישגים קודמים, ראה הריבוע הכחול לדוגמה, תמורת שיתופם בבעלות ובהצלחת מקום העבודה ביציאתו מהמשבר, לטעמי אנו נמצאים בדיוק בנקודה הזאת.

 

הבטחת מקום התעסוקה לשחקנים בעלי אזרחות ישראלית, ובעיקר אלה ששיחקו בנוער וצמחו בתוך הכדורסל הישראלי, ניתנת להשגה באמצעים כלכליים נטו. זאת תוך בניית מנגנון המשתף את השחקנים גם בהווה וגם בעתיד (כלומר אלה שישחקו בעתיד, אך גם אלה שהפנסיה שלהם תהיה תלויה בענף), בהגדלת ההכנסות של הענף.

 

משכורת מינימום ומקסימום

 

הנקודה הראשונה היא הגדרת משכורת מינימום לשחקנים שאינם בעלי אזרחות ישראלית. משכורת שתיקח בחשבון את הפרשי המיסוי הגורמים לכך שכיום זול בהרבה לקבוצות להעסיק שחקנים זרים בהשוואה לשחקנים ישראלים. לכאורה זו דרישה שאינה משרתת את האינטרס של השחקנים בעלי האזרחות הישראלית, שכן מה להם ולמשכורותיהם של הזרים, אולם במחשבה מעט עמוקה יותר, בכל קבוצה וקבוצה התקציב הנו מוגבל. באם משכורת המינימום לשחקנים הזרים תהיה גבוהה מספיק, כך יוכלו בעלי הקבוצות להעסיק פחות שחקנים זרים, אך אלה יהיו איכותיים יותר, שכן בכל מקום עבודה, השוק גורם לכך שבכסף גדול יותר על אותו תפקיד, אפשר לבחור את מי שיתאים יותר לצרכים של הארגון.

 

הנקודה השנייה שהיא חשובה בדיוק כמו הראשונה, היא הגדרת תקציב שכר מינימלי לקבוצות. תקציב זה צריך להגזר מחלוקת המשאבים לקבוצות, קרי מהסכמי השידור, התמיכות הנוספות, ועוד הכנסות קבועות לליגה, שמאחר ומדובר בתקציב מינימלי, יש לדבר גם רק על נתח מסוים מתוך כלל הכנסות הליגה, ולא על כולו. אם השחקנים רוצים להרהיב עוז, אני במקומם הייתי דורש להכניס גם חלק מסוים מתוך הכנסות השידור של הקבוצות המשתתפות בליגות האירופיות לתוך העוגה הכללית כאשר באים לעשות חשבון של תקציב מינמלי. האינטרס של מכבי פוקס תל אביב, למשל, בשיתוף הקבוצות האחרות בליגה בהכנסותיה מהיורוליג, יגזר מהסרת המגבלות על בניית סגל הקבוצה באופן כללי, כלומר ארגון השחקנים לא ידרוש מספר זרים מקסימלי, או חוק רוסי.

 

הנקודה השלישית היא הגדרת משכורות מינימום לפי ותק בליגה. כך יווצר אינטרס מובנה לכל קבוצה וקבוצה להעסיק צעירים שכן לאלה יוגדרו משכורות המינימום הנמוכות ביותר. זה עדיף בהרבה על כך שמכריחים קבוצות לרשום צעירים בסגל. ניתן לבנו ארבע דרגות שכר מינימום לפי קבוצות הוותק הבאות – 0-2 שנות המנות על סגל בוגרים בליגה הבכירה בענף, 2-4 שנות ניסיון כאשר שכר המינימום במקרה זה יהיה גבוה משמעותית מזה שבדרגה הראשונה, 4-6 שנים, והקבוצה בעלת שכר המינימום הגבוה ביותר תהיה זו שמשחקת כבר למעלה מ-6 שנים בליגה הבכירה בענף, שאפשר לצורך זה להתחשב גם בוותק שנצבר בליגות בכירות אחרות. נקודה חשובה להדגשה, שכר המינימום של הזרים יהיה גבוה בהרבה משכר המינימום הגבוה ביותר לקבוצת הוותק הותיקה ביותר.

 

כך באמצעים כלכליים ארגון השחקנים יכריח את הקבוצות לבנות סגלים בעלי תמהיל של שחקנים זרים ומקומיים, מקבוצות ותק שונות, ובעצם סביר להניח שגם ישיגו יותר מקומות תעסוקה טובים לשחקנים שגדלו בתוך הענף, בהשוואה למצב כיום עם החוק הרוסי וההגבלות על מספר הזרים.

 

ההצעה תגרום לקבוצות לפי יכולתן הכלכלית להעסיק רק זרים באיכות שווה לפחות מבחינת שווי השוק שלהם, לזו של השחקנים בעלי דרגת הוותק הגדולה ביותר בענף, מובן שקבוצות קטנות בעלי תקציב קטן יותר יוכלו להעסיק מספר זרים נמוך יותר, קרי הן יהיו מוכרחות להעסיק יותר שחקנים בעלי אזרחות ישראלית עם ותק בענף. מצד שני, הקבוצות הבכירות מבחינה כלכלית כמו מכבי פוקס תל אביב והפועל ירושלים, יוכלו לבנות את הסגל בצורה חופשית יותר בהשוואה להיום, אך התשלום על כך יהיה מס על הכנסותיהם בליגות האירופיות. יש רבדים נוספים להצעה, אך זה הבסיס - והבסיס שונה לחלוטין מההצעות כיום, שהן המקור לסכסוך. .

 

הכותב הוא יו"ר צבירן, חברה שעוסקת במידע ויעוץ בכל הנוגע לתגמול עובדים

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x