$
ספורט עולמי

11 דברים שצריך לדעת על יוליאן נאגלסמן, מאמן הופנהיים

אחד מההישגים הגדולים שקרו אמש בגרמניה אבל עברו מתחת לראדרד: הופנהיים, קבוצה מכפר של 3,000 איש ומאמן בן 30, העפילה לליגת האלופות בפעם הראשונה בהיסטוריה שלה. מיהו המאמן של הקבוצה הכי מפתיעה בגרמניה?

אוריאל דסקל 12:3513.05.18
אחד מההישגים הגדולים שקרו אמש בגרמניה, אבל עברו מתחת לראדרד: הופנהיים, קבוצה מכפר של 3,000 איש ומאמן בן 30, העפילה לליגת האלופות בפעם הראשונה בהיסטוריה שלה.

 

הקבוצה מתוחזקת בכספים של דיטמר הופ, הבעלים של SAP, חברת תוכנה מהגדולות באירופה. אך היא לא סיפור על כסף ענק שנשפך לתוך קבוצה קטנה והפך אותה לגדולה. הופנהיים - בסיוע הדאטה של SAP - תוכנה ארגונית (ERP) ותרבות שמקדמת חשיבה כמעט קיצונית מחוץ לקופסה הפך אותה לגדולה. כמעט חצי מקבוצות הבונדסליגה משלמות לשחקניהן יותר ממנה (באיירן מינכן, למשל, משלמת פי 4.8 יותר ממנה לשחקניה), אך בכל זאת היא מצליחה הרבה מעבר ליכולותיה הכלכליות הטבעיות.

 

הסיבות לכך רבות, אבל אחת מהסיבות הגדולות ביותר להצלחה של הקבוצה בכחול היא המאמן הראשי: יוליאן נאגלסמן.

 

11 דברים שצריך לדעת על נאגלסמן:

 

1. 30% מאמן, 70% מתקשר

 

נאגלסמן הוא אחד ממאמני העתיד הרבים שצומחים במערכת הגרמנית. הוא הצליח לסיים במקום גבוה יותר מהעונה שעברה, למרות שחלק מהשחקנים הטובים ביותר של הופנהיים, שחקנים שהוא סייע בפיתוחם, עזבו. הוא מאמן טקטי ומאמן פיתוח שחקנים וכמעט הכל הוא מבוסס על תקשורת בינאישית וכללית עם השחקנים. "אימון זה 30% טקטיקה ו-70% יכולות חברתיות" אמר נאגלסמן ל"סודטיטשה צייטונג" באוגוסט האחרון. "כל שחקן הוא שונה ויש לו מקור מוטיבציה שונה ולכן צריך להתאים את עצמך לכל אחד בנפרד כשאתה מדבר איתו. ברמה הזו, רמת האיכות של השחקנים שיש לך מבטיחה לך שאם מבחינה פסיכולוגית הם סגורים על מה שצריך לעשות טקטית, אתה תשחק היטב".

 

יוליאן נאגלסמן. אחד ממאמני העתיד יוליאן נאגלסמן. אחד ממאמני העתיד צילום: איי אף פי

 

2. לשחקנים כואב הראש

 

"אחרי האימון הראשון של שחקן אצל נאגלסמן, הוא פשוט מבולבל בגלל כל האינפורמציה שקיבל" אומר יאן שפילמן, הפסיכולוג של הופנהיים. "הם אומרים לי 'המוח שלי ניזוק - אני לא יודע מה קרה'. יוליאן תמיד עושה תרגילים בהם משולבים אלמנטים קוגנטיביים ופיזיולוגיים. חשיבה בזמן פעולה - כמו במשחק. זה אף פעם לא 'רוצו ותבעטו לשער'. תמיד יש אלמנט קוגנטיבי-חשיבתי. למשל, בתרגיל בעיטה צריך להסתכל על אם אחד המאמנים מרים דגל לפני הבעיטה. אם הדגל אדום צריך לבעוט בימין, אם ירוק, אז בשמאל. ואם זה ירוק וכחול, אז צריך לבעוט עם החלק הפנימי של הרגל. אם זה ירוק וצהוב אז עם החלק החיצוני. וכן הלאה. לעיתים צריך לעשות תרגילי חשבון לפני ואחרי ספרינט. צריך לחשוב כל הזמן. יוליאן תמיד אומר: "אם אני אומר לשחקן 2 דברים לאימון. אז יש לו במוח שני דברים. אם אני מלמד אותו 10 דברים והוא קולט רק 4, אז אולי אחוזי ההצלחה הם לא אותם אחוזים אבל הוא יבין יותר דברים. אז אני מנסה להעמיס את המוח כדי שהתוצאה תהיה טובה יותר - מבחינת איסוף המידע. זה הרעיון שלי כאימונים. לגרום להם לחשוב יותר מדי ולגרום להם להתאמץ יותר באימון - וככה יהיה קל יותר באימון".

 

3. בהופנהיים יש מסך ענק במגרש האימונים

 

במגרש האימונים של הופנהיים יש מסך ענק, שהותקן שם לבקשתו של נאגלסמן. במסך משתמשים בשביל התרגילים - כדי להעמיס את השחקנים מבחינה קוגנטיבית (ראה נקודה 2). למשל, מותר למסור רק לשחקנים שהשם שלהם מופיע על הלוח. אבל הלוח משמש גם כנקודת מבט ציפור עבור המאמן והשחקנים. ככה הוא מלמד אותם טקטיקה. כולם רואים את העמדות שלהם על המגרש ואיפה הם צריכים לעמוד. אם מישהו עושה טעות, אז יוליאן אומר לכולם לעצור ולא לזוז. אז הוא ניגש לשחקן ומתקן אותו על המקום, כשבמסך אפשר להריץ את הווידאו אחורה. "ככה הוא יכול לתקן את את פוזיציית הגוף, את המיקום - את מה שצריך" אומר שפילמן. "הם לא עוזבים את המקום שלהם. זה ייחודי". השיטה עובדת עם 4 מצלמות, 2 מנקודת מבט הציבור על עמודים, 2 מאחוריי השערים.

 

4. פרש מכדורגל בגיל 20

 

נאגלסמן נאלץ לפרוש בגיל 20 בגלל פציעה בברך. הוא היה שחקן בקבוצת המילואים של אוגסבורג, אותה אימן תומאס טוכל. טוכל, מאמן בורוסיה דורטמונד לשעבר ומאמן פריז סן ז'רמן בעתיד, היה המנטור של נאגלסמן. הכניס אותו לעולם הסקאוטינג לפני שמינה אותו כמאמן עד גיל 17 במינכן 1860. נאגלסמן הגיע להופנהיים בגיל 22 ואימן במחלקות הנוער ואז בקבוצה הבוגרת - לפני שקיבל את תפקיד המאמן הראשי בגיל 28 - כשהופנהיים בדרך לליגת המשנה. הוא הציל אותה מירידה בחודשיו הראשונים בתפקיד ובשנה שאחרי לקח אותה לטופ 4. בגיל 30 כבר העפיל איתה לליגת האלופות. במקביל עשה תואר במדעי הספורט.

 

5. דו, זי ומה שביניהם

 

המילה "אתה" בגרמנית מגיעה בשתי גרסאות: Sie - 'אתה' למבוגר או אדם מכובד, או לאדם שאתה לא מכיר. ו-Du - 'אתה' לאדם שאתה מכיר או מכבד או אתה לא מכבד למישהו שמבוגר ממך.

 

בגדול ה'אתה' שאתה אומר תלוי בך. בהופנהיים, נאגלסמן מתעקש שהשחקנים ידברו איתו ב-Du. הוא גם מבקש מהם לקחת אחריות. לבחור קפטן ולקבוע מטרות לתחילת העונה. "מאמן חדש חייב את היכולת לדבר את אותה שפה כמו השחקנים שלהם" אומר שפילמן. "הוא חייב לדבר איתם. להסביר להם הכל. אין דבר כזה דיקטטורה יותר בכדורגל. אף אחד לא יכול להצליח כשהוא מפחיד את השחקנים שלו. צריך קשר טוב וחזק עם השחקנים ולעבוד איתם. רק ככה אפשר לפתח אותם". אגב, יופ היינקס, מאמן באיירן מינכן, העניק לנאגלסמן את האישור להשתמש ב-Du איתו. אולי המחמאה הגדולה ביותר עבור המאמן הצעיר.

 

6. בלי פייסבוק, בלי טוויטר, בלי אינסטגרם

 

לנאגלסמן אין שום נוכחות במדיה החברתית. בעבר פתח פרופיל באינסטגרם ופייסבוק ומיד צבר 42 אלף מקומות. אבל הוא ביטל את הכל וכיום לא נמצא ברשתות החברתיות בניגוד לרוב בני דורו. "אני לא חושב שצריך מדיה חברתית כשאתה מאמן" אמר מארק קוסישקה, סוכנו של נאגלסמן (וסוכנו של יורגן קלופ) בראיון ל-Die Welt. "יוליאן ניסה את זה מעט בגלל שרצה לראות איך האינטראקציה עובדת. אבל הוא ויתר על זה כי הוא לא מצא בזה שום יתרון".

 

7. הגיבורים של נאגלסמן

 

מלבד טוכל, נאגלסמן שואב השראה ממאמנים כגון פפ גווארדיולה, ארסן ונגר, ראלף ראגניק ויורגן קלופ. הכדורגל שלו הוא שילוב של "גגנפרסינג" - משחק הלחץ הגרמני ומשחק המסירות הספרדי/הולנדי.

 

8. חברים מוכשרים

נאגלסמן היה המצטיין השני בכיתה שלו בקורס המאמנים הבכיר בגרמניה. הראשון? דומניקו טודסקו, מאמן שאלקה בן ה-32. שניהם העפילו לליגת האלופות העונה.

 

9. הראשון לנסות

 

באוקטובר 2017, נאגלסמן הפך למאמן הכדורגל הראשון בעולם שחתם עם יוזמת Common Goal של חואן מאטה. הפרויקט, בו כדורגלנים מבטיחים 1% משכרם לצדקה שמעבירה את הכסף לכדורגל ( streetfootballworld) הצליח למשוך את נאגלסמן, ששכרו לא מרהיב במיוחד - למרות שהוא חתם על הארכת חוזה ב-2017 עד 2021.

 

10. מחיר גבוה

 

לא ידוע כמה הופנהיים תדרוש עבור נאגלסמן - לו חוזה עד 2021 כאמור - אבל היא יכולה לדרוש הרבה יותר מ-5 מיליון יורו, בהנחה שניקו קובאץ', מאמן איינטרכט פרנקפורט, עבר לבאיירן מינכן עבור סכום של 2.2 מיליון יורו. ידוע שבאיירן מינכן ובורוסיה דורטמונד לא הגיעו לסיכום (בקרב ההנהלה שלהם ועם הנהלת הופנהיים) לגבי התשלום על נאגלסמן. האם האופציה היחידה לרכישת המאמן נמצאת מחוץ לגרמניה?

 

11. הבא של ארסנל?

 

ג'וש קרונקי - בנו של הבעלים של ארסנל, סטן קרונקי - מינה לקבוצת הפוטבול שלהם, לוס אנג'לס ראמס, את שון מקוויי לתפקיד המאמן הראשי בגיל 31. על פי הדיווחים באנגליה, קרונקי ג'וניור דוחף גם למינוי של מאמן צעיר כמחליפו של ארסן ונגר. המועמדים הרשמיים, לפי הדיווחים, הם מאסימיליאנו אלגרי, פטריק וויירה ומיקאל ארטטה אבל אסור לפסול את האפשרות שנאגלסמן - לו קשרים עם הסקאוט הראשי של ארסנל, סוון מיסלינטאט - יגיח כמחליפו של המאמן הצרפתי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x