$
ספורט עולמי

מדד המסי: איך קובעים עד כמה שחקן תורם להבקעת שערים?

הסטטיסטיקות המתקדמות נותנות לנו הזדמנות למדוד שחקנים בצורה מדויקת במיוחד. כך גם אפשר למדוד את התרומה המדויקת שלהם ולהשוות לשחקנים אחרים

אוריאל דסקל 12:5511.01.18
"שער זה עניין נדיר", אומר המתמטיקאי האנגלי דיוויד סומפטר. "ולפי כמה בדיקות, לפחות חצי מהשערים הם רנדומליים - כלומר לא קשורים בהכרח לאחד מהכישורים של השחקנים אלא יותר לטעות של בלם, לכך שהכדור נפל באזור הנכון או פגע בצורה מקרית ברגל של שחקן. אז אם יש שלושה שערים בממוצע במשחק, אחד לפחות יהיה תוצאה של הכישרון של השחקן שכבש אותו - וזה חדשות טובות לקבוצות עמוסות כישרונות. עם זאת, השניים האחרים - אחד מהם עשוי להיות מבוסס כישרון ואחד, בטוח, יהיה מבוסס על מזל ורנדומליות. מה המשמעות? המשמעות היא שכדורגל הוא עדיין המשחק המפתיע ביותר, בגלל שבו קבוצה גרועה וחסרת כישרון יכולה להוציא, איכשהו, תיקו או אפילו ניצחון מהקבוצה עמוסת הכישרונות. והכל בזכות הרנדומליות".

 

 

 

 

ליאו מסי. 100% ליאו מסי. 100% צילום: אי פי איי

 

מה זה "כישרון"?

 

שער ב-90 דקות, כאמור, זה עניין נדיר ורק חצי מהם, כאמור, נובעים מהכישרונות בקבוצה.

 

אבל מה בדיוק המשמעות של "הכישרון". איזה כישרון אחראי לשער? האם חלוץ שעומד כל המשחק ונמצא שם ברגע אחד מתוך 90 דקות כדי להבקיע הוא זה שמקדם את הקבוצה שלו לכיבוש שער או האם זה השחקן שעובר את כל שחקני היריבה ומניח לחלוץ את הכדור בעמדה נוחה הוא זה שאחראי יותר לשער מבוסס הכישרון?

 

או:

 

מי חשוב יותר לקבוצה, שחקן שהמסירות שלו מגיעות לשחקן קדמי שמבשל לשחקן הכובש, או השחקן הכובש?

 

לסומפטר אין ספק שמה שמגדיל את הסיכוי לשער מבוסס כישרון זה היכולת של שחקן מסוים לקדם את הכדור לכיוון השער של היריבה. יכולת שאפשר למדוד היום ואף להעניק לכל מהלך מקדם שער דרגת איכות מסוימת.

 

זה מה שסטמפטר עושה כיום בחברת Twelve Football. "את המטריקה של xG אנחנו מכירים... מדובר על 'שערים צפויים', סטטיסטיקה שמסתמכת על אלגוריתם, שמחשב עשרות אלפי מקרים מהעבר ומראה כמה הקבוצה היתה קרובה לשער וכמה קרובה לספוג שער. זאת על פי ממוצע המיקום של הבעיטות שהיא בועטת (וסופגת) וסוג ההתקפות שמובילות לבעיטה, כמו גם סוג המסירה שהובילה לבעיטה לשער ולאיזה סוג של שחקן היא הגיעה.

 

אז ב-Twelve עושים xG לכל מקום במגרש. אפשר לבדוק ולראות כמה כל מסירה או כדרור הגדילו את הסיכוי לשער לפי איכות המסירה/כדרור ולפי איכות המקום שבו זה נעשה. כלומר, אם שחקן עובר שלושה שחקנים ברחבה שלו, הוא לא יגדיל בהרבה את הסיכוי לכבוש, אבל אם יעשה זאת ברחבה של היריבה הוא כן. אנחנו מסתמכים על דאטה היסטורי".

 

איך קובעים כמה שחקן תורם להתקפה (וההפך, מונע מהיריבות להתקדם לשער שלו). הרעיון דומה ל-Packing, מדד גרמני ש"מספר היריבים על המגרש שמבוטלים על ידי מסירה או כדרור מוצלח של שחקן", שהקורולציה בין הצלחה בו להצלחה במשחק היא גבוהה מאוד.

  

מספר היריבים שבוטלו על ידי המסירה/כדרור

 

די פשוט - אם יש שוער שיכול לבעוט מעל ל-10 שחקנים ולשים שחקן מול שוער, אז הציון שלו יהיה מאוד גבוה. אבל זה לא ריאלי. עם זאת, יש לא מעט שחקנים שיכולים לבטל קו של 4-5 שחקני הגנה עם מסירות קדימה. אם עושים זאת במרכז המגרש או קרוב יותר לרחבת היריב.

 

מספר היריבים שבוטלו על ידי מקבל המסירה

 

צריך שניים בשביל טנגו ובשביל מסירה. אם למוסר טוב לא יהיה מי שמקבל את המסירה בצורה טובה (או שהוא כל הזמן באופסייד ומבטל את ההתקדמות), אז המסירה שלו מאבדת מהמשמעות שלה. זה מדד שמתאים יותר לחלוצים או שחקנים קדמיים יותר.

 

מספר שחקנים שבוטלו באיבוד כדור

 

מדד זה הוא חלק מחישוב איכות השמירה על הכדור של כל שחקן. אם שחקן מאבד כדור כשעשרה שחקנים שלו מאחוריו, אז האיבוד שלו הרבה פחות משמעותי (ואיכותי ליריב) מאשר שחקן קישור שמאבד כשרק 2 שחקני הגנה מאחורי במגרש.

 

מספר השחקנים שעברו אותך

 

אם אתה שחקן שלא מאפשר לכדור היריבה לעבור אותך, אתה תקבל ציון איכותי כשחקן מגן. בכדורגל של היום, שמבוסס על לחץ שנעשה על ידי שחקני התקפה על שחקני הגנה, אפשר להעניק ציון איכות ללחץ הזה וללחץ של הקבוצה כולה.

 

איכות החטיפה

 

אפשר "לבטל" מספר רב של יריבה גם על ידי חטיפה. כך שניתן להעניק ציון איכות גם לאיפה חטפת - על ידי כמה שחקני יריבה נמצאים מאחורייך בזמן החטיפה וכמה שחקנים שלך נמצאים לפנייך בזמן החטיפה. כלומר, אם הכדור נחטף כש-10 שחקני יריבה לפנייך ו-8 שחקני קבוצתך מאחורייך, זה לא איכותי כמו לחטוף את הכדור כשחמישה שחקני הגנה לפנייך ו-2 שחקני קבוצתך מאחורייך.

 

"בגדול" אומר סומפטר "שחקנים טובים הופכים מקומות לא מסוכנים למסוכנים והם לא צריכים לכבוש או אפילו לבשל בשביל זה".

 

 

המדד של Twelve לשחקן אוזיל. 97% מסי המדד של Twelve לשחקן אוזיל. 97% מסי צילום: twelve_football

 

אינייסטה - יותר ממבשל

 

דוגמה קלאסית לשחקן טוב הוא אנדרס אינייסטה מברצלונה - שמלבד העבודה ההגנתית שלו שמתבססת על סגירת זוויות ויצירת מצבים ללחץ יעיל, הוא מקדם את הקבוצה שלו לשערים - וזאת מבלי לתרום יותר מדי בישולים ושערים בעצמו (מאז תחילת העונה שעברה כבש שער אחד ובישל שלושה). פיליפ קוטיניו, שנרכש על ידי ברצלונה עבור סכום של 160 מיליון יורו, כדי להיות המחליף לטווח הארוך של איניייסטה תורם הרבה יותר שערים ובישולים (20 שערים, 13 בישולים מאז תחילת עונה שעברה), אבל האם הוא מתאים גם לתפקיד של שחקן שהופך מקום לא מסוכן למסוכן? בליברפול, לפי Twelve Football, הוא השחקן שעשה זאת בצורה הטובה ביותר.

 

אחת מהסיבות שאינייסטה לא כובש או מבשל הרבה היא העובדה שהוא לא צריך לכבוש ולבשל כשיש לו בקבוצה את ליאו מסי.

 

"בכל מה שקושר למטריקות שאנחנו בודקים, איכות המסירות והכדרורים ואיך הם מקדמים את הקבוצה קדימה, אז מסי הוא במקום הראשון" אומר סומפטר. הוא "ה-100%". הוא הופך את עיגול האמצע למסוכן ליריבות והמסירות והכדרורים שלו הם אלו שמקדמים את האפשרות לשער של ברצלונה בצורה עיקבית. כמובן שמסייעת לו העובדה שהוא בקבוצה עם שחקנים שמקבלים ניקוד גבוה בכל הקשור לקבלת הכדור - כגון לואיס סוארס".

 

מי אלו השחקנים שמתקרבים ל-100% של מסי? "אין הרבה מדי, אבל הכי קרוב למסי בכל אירופה הוא קווין דה ברוינה של מנצ'סטר סיטי. הוא 99% מסי. הוא אמנם לא כובש ומבשל כמוהו אבל המסירות והכדרורים שלו קדימה הם אלו שמעלים את הסיכויים של מנצ'סטר סיטי לכבוש".

 

השחקן השני הכי קרוב למסי? מסוט אוזיל. "אוזיל האו 97% מסי" אומר סומפטר. "הוא עושה מה שמסי עושה במובן של להפוך אזורים לא מסוכנים למסוכנים ומקדם את הכדור קדימה בצורה מצוינת, אפילו אם זה במסירות קצרות וריצות קצרות - אבל כנראה שיש שם בעיה עם הקבוצה, שלא יודעת לנצל את האיכויות של השחקן על המגרש. זה גם קשור לאלכסיס סאנצ'ס, השחקן הגדול השני של ארסנל, מחזיק בכדור יותר מדי זמן, בועט יותר מדי ומרחוק מדי ולא משלים את אוזיל".

 

יהיה מעניין לראות את אלכסיס סאנצ'ס במנצ'סטר סיטי (מעבר שככל הנראה יתרחש בקרוב) ועם השחקן הכי קרוב למסי - קווין דה ברוינה. בפעם האחרונה שסאנצ'ס היה עם מסי בקבוצה, ברצלונה הפסידה את האליפות לאתלטיקו מדריד.

 

 

מדד Twelve על ליברפול העונה מדד Twelve על ליברפול העונה צילום: twelve_football

 

המחיר לא באמת גבוה

 

ומילה אחרונה על המחיר ששילמה ברצלונה על קוטיניו. לפי איאן לינמאם, שמסייע בהעברות שחקנים עבור משרד עורכי הדין נורידג', המחיר שברצלונה שילמה על קוטיניו הוא סביר. "היסטורית, המעברים הגדולים של שחקנים עלו, בערך, 20%-25% מהכנסות של קבוצה", אמר ל"גרדיאן". הסכום ששילמו בברצלונה מאוד יציב ביחס לגידול בהכנסות שראינו בשנים האחרונות".

 

ברצלונה, שמתכננת הכנסה של מיליארד יורו בשנה (מ-2021), לא הוציאה סכום מופרך מדי מבחינתה ומבחינת ההכנסות שלה. בטח לא על שחקן שיכול לקדם אותה - ואת שאר שחקני הקבוצה - קדימה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x