$
חסויות וזכויות שידור

הוועד האולימפי הקפיא הקשרים עם ברזיל - בעקבות מעצרו של מארגן ריו 2016

קרלוס נוזמן, המשמש נשיא הוועד האולימפי של ברזיל והוועדה המארגנת של ריו 2016, נעצר בחשד למעורבות בשערוריית קניית הקולות

שירות כלכליסט 17:1208.10.17

הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) הקפיא את הקשר עם הוועד האולימפי של ברזיל (COB) והוועדה המארגנת של ריו 2016, בעקבות מעצרו של קרלוס נוזמן, המשמש נשיא שני הארגונים.

 

 

 

נוזמן מובל למעצר נוזמן מובל למעצר צילום: רויטרס

 

נוזמן הושעה גם מתפקידו כחבר כבוד ב-IOC והודח מוועדת התיאום של טוקיו 2020, אליה מונה על ידי נשיא הוועד האולימפי תומאס באך.

 

משטרת ברזיל עצרה בשבוע שעבר את נוזמן (75), יחד עם מזכ"ל הוועדה המארגנת של ריו, לאונרדו גריינר, בשל חשד למעורבות בשערוריית קניית הקולות עבור בחירתה של ריו לארח את האולימפיאדה והמשחקים הפראלימפיים. הם מואשמים ב"שחיתות, הלבנת הון וארגון פשעים".

 

הוועד האולימפי של ברזיל הושעה על ידי ה-IOC ולפיכך לא יקבל מימון ותשלומים ולא יורשה לנצל את זכויות החבר שלו בוועדות האולימפיות הלאומיות (NOC). עם זאת, הצעדים הללו לא ישפיעו על הספורטאים, שיוכלו להשתתף באולימפיאדת החורף בשנה הבאה בפיונגצ'אנג "תחת המטריה של הוועד הברזילאי עם כל הזכויות והחובות". הספורטאים הברזילאים ימשיכו לקבל מלגה אולימפית, אך הם עלולים להיות מושפעי בצורה עקיפה בשל הקפאת הסובסידיות והתשלומים.

 

כאמור, בצעד חסר תקדים, הוועד האולימפי הקפיא את קשריו עם הוועדה המארגנת של ריו 2016. בהצהרה הדגישו ב-IOC את "המחויבות המלאה להגנה על מהימנות הספורט". עוד נכתב בהצהרה: "נמשיך להתייחס לכל נושא שמשפיע על המהימנות הזו בהתאם לחוקים ולרגולציות של מערכת המינהל שהוקמה לאחרונה. זה באינטרס הגבוה ביותר של ה-IOC להתמודד עם נושאים מסוג זה הקשורים לחברים בוועד או לחבר כבוד בהקדם האפשרי, זאת על מנת להגן על מוניטין הארגון". הם גם ביקשו מרשויות אכיפת החוק לספק לוועדת האתיקה של ה-IOC את כל "המידע הזמין בהקדם האפשרי".

 

ההקפאה הזמנית של הקשרים עם הוועד האולימפי של ברזיל מבוססת על כך שגם הוועד עצמו וגם הנשיא שלו, גוזמן, היו אחראיים להצעה המנצחת של ריו ב-2009.

 

כל הסובסידיות והתשלומים מה-IOC יוקפאו והוועד הברזילאי לא יורשה להשתתף באירועים כמו איגוד הוועדים האולימפיים שיתקיים בחודש הבא ובכינוס הכללי של ארגון הספורט הפאן אמריקאי.

 

ניתן יהיה להסיר את ההשעיה הזמנית "בצורה חלקית או מלאה כשבעיות הניהול ב-COB יטופלו לסיפוקו של הוועד הפועל".

 

בפועל, נראה שמדובר בעיקר בהחלטה סימבולית, שכן אין בין הוועד האולימפי והוועדה המארגנת קשר רשמי. בכל מקרה המוניטין של הוועד האולימפי כבר נפגע משערוריית ריו 2016, אפילו לפני ההאשמות האחרונות.

 

ההחלטה האחרונה היא סימן לחוסר הסיפוק המתמשך של הוועד סביב ניהול האולימפיאדה, שנותר עד כה בעיקר מאחורי הקלעים.

 

הרשויות בברזיל חושדות שנוזמן היה הקשר העיקרי בין ארתור סזאר דה מנזש סוארס פילהו (Arthur Cesar de Menezes Soares Filho) – איש עסקים המכונה "המלך ארתור", והנשיא לשעבר של פדרציית האתלטיקה של סנגל, לאמין דיאק.

 

דיאק היה חבר בעל זכות הצבעה בוועד האולימפי כשהוחלט להעניק לריו את זכויות האירוח באירוע שהתקיים בקופנהגן לפני שמונה שנים. דה מנזש העביר לפי החשדות 1.5 מיליון דולר באמצעות חברה שהקים בנו של דיאק, פאפא מאסאטה, זאת במטרה להשיג את קולות חברי הוועד האפריקאים בעד ריו.

 

החקירה מצאה כי בחודש האחרון הגיש נוזמן בקשות להחזרי מס עבור הכנסות של 480 אלף ריאל (155 אלף דולר) שנמצאו בביתו בחמש מטבעות שונים ו-16 מטילי זהב במשקל קילוגרם כל אחד שהפקיד בשוויץ.

 

הגשת הצהרות המס נועדה לפי חשד הרשויות לספק "מראית עין של שקיפות ולגאליות לנכסים שהוסתרו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x