$
ספורט עולמי

"טרוריסטים" או "לוחמים למען השקיפות": מי פוצץ את המשחק של קרואטיה מול צ'כיה ולמה?

מדוע האוהדים הקרואטים פוצצו את המשחק בין נבחרתם לנבחרת צ'כיה? התשובה הקצרה היא "מחאה נגד השחיתות בהתאחדות לכדורגל הקרואטית". אך התשובה המפורטת יותר מגלה שהם לא הבעיה הגדולה של הכדורגל הקרואטי

אוריאל דסקל 13:3720.06.16

מדוע האוהדים הקרואטים פוצצו את המשחק בין נבחרתם לנבחרת צ'כיה? התשובה הקצרה היא "מחאה נגד השחיתות בהתאחדות לכדורגל הקרואטית". אך התשובה המפורטת מגלה שהם לא הבעיה הגדולה של הכדורגל הקרואטי.

 

 

 

התפרעות האוהדים בקרואטיה. למרות שהנבחרת הקרואטית המרשימה, קרואטים רבים מרגישים מרוחקים מאוד מהנבחרת בגלל מה שקורה בהתאחדות לכדורגל - השחיתות והמעשים הלא מוסריים שמתרחשים בהתאחדות בשנים האחרונות. התפרעות האוהדים בקרואטיה. למרות שהנבחרת הקרואטית המרשימה, קרואטים רבים מרגישים מרוחקים מאוד מהנבחרת בגלל מה שקורה בהתאחדות לכדורגל - השחיתות והמעשים הלא מוסריים שמתרחשים בהתאחדות בשנים האחרונות. צילום: איי פי

 

למרות שהנבחרת הקרואטית מרשימה, קרואטים רבים מרגישים מרוחקים מאוד מהנבחרת בגלל מה שקורה בהתאחדות לכדורגל בפרט השחיתות והמעשים הלא מוסריים שמתרחשים בכדורגל הקרואטי בשנים האחרונות.

 

סגן הנשיא של ההתאחדות, ובעצם האיש החזק בכדורגל הקרואטי, הוא זדראבקו מאמיץ', נשיא דינמו זאגרב שבימים אלו מתרחש משפט סביב מעילת כספים שלו מקופת המועדון (כ-14 מיליון יורו). גם אחיו של זדרראבקו, זוראן, ודאמיר ורבאנוביץ', המנכ"ל של ההתאחדות לכדורגל, נאשמים בבית המשפט בסיוע לזדראבקו במעילת הכספים.

 

בתחילת העונה השלושה נעצרו מאחר שהיה חשש אמיתי שהם ינסו להשפיע על עדים. מאמיץ' הושעה מדינמו על ידי הרשויות (הוא נשאר כ"יועץ") אך גם לו וגם לרבאנוביץ' עדיין יש מקום בהתאחדות לכדורגל. שניהם ישבו בתא האח"מים במהלך המשחק נגד צ'כיה.

 

דאבור סוקר, כוכב הנבחרת לשעבר ויו"ר ההתאחדות, נתפס על ידי רבים כבובה של האחים מאמיץ'. בקרואטיה רבים טוענים שהוא מאפשר להם שליטה על ההתאחדות לכדורגל, מה שמסייע להם להרוויח לא מעט כסף על פי חלק מהתחקירים שהתפרסמו בקרואטיה. חלק מהאוהדים כל כך שונאים את המצב הזה וואת מאמיץ', שלא איכפת להם לפוצץ משחקים של הנבחרת ולפגוע בשחקנים כחלק מהמאמץ להדיח את ראשי ההתאחדות.

 

חלק מהאוהדים מקווים שהבושה הגדולה ברמה הבינלאומית תוביל לשינויים בראשות ההתאחדות לכדורגל הקרואטית ופועלים לכיוון כבר שנים. ביוני 2015, למשל,  ציירו אוהדים צלב קרס על מגרש הכדורגל בספליט לפני מוקדמות יורו 2016 נגד איטליה, שבכל מקרה שוחק ללא קהל בגלל התפרעויות קהל במשחק הקודם. היה זה רגע מאוד מביך עבור הכדורגל הקרואטי. אך ההתאחדות הקרואטית, שמוגנת על ידי אופ"א, לא משנה את פניה. מה שמוביל לתסכול רב יותר של האוהדים.

 

מתודות מעוררות מחלוקת

 

מטרת חלק מהאוהדים היא להעביר את ההתאחדות הקרואטית רפורמה רצינית ולהכניס הליכים יותר דמוקרטים ושקיפות בכדורגל הקרואטי. הם מעוניינים לנקות את ההתאחדות לכדורגל אבל המתודות של חלקם מעוררות מחלוקת - עד כדי כך שהאוהדים האחרים הגיעו איתם לתקריות אלימות - כולל מכות על היציעים במשחק בין קרואטיה לצ'כיה. ישנם גם אוהדים פאשיסטים וחלק ניאו נאצים. תמהיל הקהל של נבחרת קרואטיה מאוד נפיץ. הקהל הקרואטי מאוד מחולק ולא אחיד.

 

אחרי האירועים, הנשיאה הקרואטית קולינדה גרבר קיטארוביץ', העלתה בפייסבוק שלה לאחר האירועים מול צ'כיה, פוסט בו היא מודיעה על גאווה בנבחרת הקרואטית אך טענה שהאוהדים שעצרו את המשחק הם " Orjunaši" (ארגון של לאומנים יוגוסלבים משנות ה-30'). זו הדרך הקרואטית לתאר "בוגדים". לא נכנס לעניינים פוליטיים בקרואטיה, אך חלק גדול מהאוהדים הקרואטים מאשימים גם את הרשויות הפוליטיות במצב הרקוב של הכדורגל הקרואטי.

 

אוהד נבחרת קרואטיה. התמהיל של הקהל של נבחרת קרואטיה מאוד נפיץ. הקהל הקרואטי מאוד מחולק ולא אחיד אוהד נבחרת קרואטיה. התמהיל של הקהל של נבחרת קרואטיה מאוד נפיץ. הקהל הקרואטי מאוד מחולק ולא אחיד צילום: איי אף פי

 

מעצרים לא יעזרו

 

חלק מהשחקנים לקחו את האירועים קשה מאוד. איבץ פרסיץ' אפילו אמר "אולי אנחנו לא צריכים לשחק בכלל. אולי זה יהיה טוב יותר עם כל הדברים שקורים כל פעם שאנחנו משחקים". המאמן אנטה קאקיץ' הוסיף: "כולנו אשמים. בוא לא נשטוף את הידיים שלנו". בינתיים, האשמים נמצאו - דרך המדיה החברתית. הם כבר נקראו "טרוריסטים" על ידי המאמן ובטלוויזיה ביקשו לסייע למעצרם.

 

הם עצמם, עוד לפני המשחק, הודיעו בפורומים שונים שהמטרה שלהם היא להוביל להשעיית של קרואטיה מהיורו - מה שהוביל את משטרת קרואטיה להזהיר את הצרפתים מפני "מתקפה" מתואמת. הצרפתים לא הצליחו לעצור אותם מאחר שהמתפרעים קנו כרטיסים עם שמות בדויים.. הקרבות על היציעים בסנט אטיין, שהגיעו אחרי זריקת רימוני עשן ופצצות התאורה, היו בין קבוצות האולטראס, באד בלו בויס מדינמו לאוהדי היידוק ספליט ואחרים (שהם חלק מסצנת אולטראס מאוד מפותחת ואלימה בקרואטיה - אפילו מאמיץ' הותקף בעבר). עם זאת, חשוב לציין שוב שהבעיות העיקריות של הכדורגל הקרואטי הן לא הם אלא המנהלים.

 

שליטה בהתאחדות = שליטה בנבחרת = שליטה בשוק העברות

 

מאמיץ', מלבד העובדה שהוא עומד למשפט על הונאה ומעילת כספים, מואשם בחוזים לא הוגנים לשחקנים, "קניית" שופטים, העלמת מס והתעלמות מאוהדי הקבוצה. כמו כן, מאשימים אותו בהשפעה לא חוקית על הנבחרת הקרואטית. לפי חלק מהתחקירים בעיתונות הקרואטית, מאמיץ' אף נותן הוראות למאמן ועם אילו שחקנים לשחק (מספר צילומים מהיורו האחרון אף הוכיחו זאת).

 

מאמיץ', שמוכר שחקנים בעשרות מילוני יורו דרך המועדון שלו, דינמו זאגרב (לוקה מודריץ', אדוארדו סילבה, אלן חאלילוביץ', מתאו קובאצ'וביץ' ועוד), הרוויח מיליונים מהקבוצה.

 

מאמיץ' טוען שהוא "מסייע לכלכלה הקרואטית והכדורגל הקרואטי עם המכירות" אבל מעט מדי עובדות בשטח תומכות בדבריו. את  הכסף הגדול ממכירת שחקנים הוא מרוויח. בעשור האחרון הרוויח המועדון יותר מ-90 מיליון יורו ממכירת שחקנים (הכנסות של כ-150 מיליון יורו והוצאות בשוק העברות של, כביכול, 53 מיליון יורו), חלק ניכר מההכנסות משוק העברות הלכו לכיסו ולכיסי מקורביו. אך זה לא סיפור על מועדון שיודע לטפח שחקנים. כאן, הסיפור מסתבך.

 

מאמיץ' ניצל את מעמדו בהתאחדות לכדורגל כדי לגרום לכל שחקן צעיר ומוכשר בקרואטיה, שרוצה להצליח (כלומר להגיע לנבחרת), להגיע לדינמו.

 

ההנחה בקרואטיה היא שאם אתה רוצה להצליח - אתה חייב לעשות את זה דרך דינמו זאגרב. אין שום סיכוי להגיע לליגת האלופות או לנבחרת אם אתה לא בקבוצה הבכירה בזאגרב. זו תדמית ומציאות שמאמיץ' מטפח. מדוע? כי הוא מרוויח מזה הרבה כסף. מרוויח על חשבון השחקנים. על פי התחקירים בקרואטיה, מאמיץ' דורש מהשחקנים בדינמו - כשהם שחקני נוער - לחתום על חוזה דרקוני עימו. על פי חלק מהחוזים הללו, שחקנים חייבים להעביר לו עד 50% ממשכורתיהם במהלך כל הקריירה שלהם.

 

אדוארדו סילבה, למשל, היה ילד בן 16 כשחתם על החוזה הזה ולא ידע שהוא צריך להעביר כספים למאמיץ' עד שחתם בארסנל (היישר מדינמו). דה סילבה לקח את מאמיץ' לבית משפט אבל לא קרה עם זה דבר (כמו במקרים רבים שמגיעים למערכת המשפט הקרואטית). מה שקרה בפועל זה שהקרואטי ממוצא ברזילאי קיבל משכורת יפה בארסנל והיה צריך להעביר 40% ממנה למאמיץ' בגלל חוזה שחתם בגיל 16, בלי הבנת השפה על החוזה שהוא חתם עליו. בינתיים, דה סילבה הודח מסגל הנבחרת.

 

זו השיטה של מאמיץ'. ועל פי הדיווחים בקרואטיה שחקנים רבים - כולל מודריץ', נאלצו להעביר לו הרבה מאוד כסף לאורך השנים. אלו האשמות חמורות ביותר. המעשים של מאמיץ' מושחתים ובעצם גובלים בכפיית עבדות על שחקני כדורגל.

 

בקרואטיה, מדינה שנגע השחיתות מאוד נפוץ בקרב גורמים רשמיים ורשמיים פחות, מאמיץ' הוא לא יוצא דופן במיוחד. אבל עוצמתו נובעת גם מהחיבור לפיפ"א ואופ"א, שמאפשר לו חסינות מפני החוק - בכל הקשור לספורט. הוא בעצם יכול לקבל 25% עד 50% מההכנסות של רוב השחקנים הקרואטים המובילים. זה הרבה מאוד כסף. 

 

אגב, הדחת דז'אן לוברן, בלם ליברפול, מהסגל ואי הזמנתו של אלן חלילוביץ', השחקן הסופר כישרוני של ברצלונה (שיעבור לוולנסיה), קשורה לכך שהם לא חתומים על חוזים עם מאמיץ'. שלושה שחקנים קרואטים צעירים - מארקו רוג, אנטה קוקיץ' ומרקו פז'אקה דווקא הוזמנו לסגל יורו 2016. הסיבות הרשמיות לכך שלוברן וחלילוביץ' לא הוזמנו היו סיפורים פיקנטים על "אי התאמתם" לסגל. אך הסיבה האמיתית היא שמאמיץ' ירוויח מכך שהפרופיל של השלושה שכן הוזמנו יגדל בעקבות השתתפותם ביורו, אפילו כשחקני סגל.

 

אלכסנדר הוליגה, כתב קרואטי, לא תומך במתפרעים אבל בחשבון הטוויטר שלו מעדכן על כל אירוע וגם מוסיף עדויות מצולמות וכתובות של הקשר בין מאמיץ' לקאנטיץ'. שווה לעקוב אחריו בימים הקרובים כדי להבין את המצב עם קרואטיה - מדינה עם כדורגל מופלא אך רשויות מושחתות ופוליטיקה מלוכלת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x