$
ספורט עולמי

נשוי למאפיה

הכדורגל המקצועני משרת את האינטרסים של ארגוני הפשע הגדולים באירופה, שנהנים מחוסר שקיפות ומרגולציה מינימלית. גם בישראל הקשר בין ארגוני הפשע והכדורגל מעולם לא נחקר לעומק

אוריאל דסקל 08:1524.05.16

בתחילת החודש הודיעה סוכנות אכיפת החוק האירופית, יורופול, כי בסיוע משטרת פורטוגל הצליחה לעצור חלק מכנופיית פשע מאורגן, שמורכבת בעיקר מאזרחים רוסים, והשתמשה במועדון כדורגל כדי להלבין הון. החקירה — שכונתה "מבצע מטריושקה" (על שם הבובות הרוסיות המפורסמות) — התמקדה בקבוצת הכדורגל מהליגה השנייה בפורטוגל, UD ליירה, והביאה למעצרו של אלכסנדר טולסטיקוב, הבעלים הרוסי של הקבוצה. הוא נעצר עם המנהל הפיננסי של הקבוצה וחלק ממנהליה. החשד הוא שטולסטיקוב השתמש בקבוצה כדי להלבין הון, להונות את רשויות המס ולזייף מסמכים.

 

 

 

 

שוטרים עם אוהדים. מרב המאמצים של המשטרה מופנים להתמודדות נגד העבירות הקטנות של האוהדים ולא הפשעים הגדולים שוטרים עם אוהדים. מרב המאמצים של המשטרה מופנים להתמודדות נגד העבירות הקטנות של האוהדים ולא הפשעים הגדולים צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

אבל הפרשה לא מסתיימת בליירה, קבוצה שאותה אימן ז'וזה מוריניו בתחילת הקריירה שלו. יותר מ־70 שוטרים פשטו על יותר מ־22 בתים ומשרדים, כולל משרדים של מועדוני כדורגל מלבד ליירה. בפשיטות נמצאו מאות אלפי יורו בשטרות של 500 יורו, ולעבריינים שנתפסו יש קשרים עם מועדוני כדורגל והפשע המאורגן באוסטריה, אסטוניה, גרמניה, לטביה, מולדובה, בריטניה ורוסיה. שטר של 500 יורו הוא השטר המועדף על זייפנים ומלביני הון מאחר שאיתו קל יותר להעביר סכומים גדולים במזוודות.

 

בכל מקרה, טולסטיקוב מואשם בכך שהיה חלק מקבוצת פושעים מאז 2008. על פי ההאשמות, הוא הלבין עבור המאפיה הרוסית עשרות מיליוני יורו — אם לא מאות מיליוני יורו.  

שוטרים משגיחים על אוהד. הפשעים האמיתיים מתרחשים בחדרי הישבות שוטרים משגיחים על אוהד. הפשעים האמיתיים מתרחשים בחדרי הישבות צילום: רויטרס

 

אנשי קש ומקלטי מס

 

על פי היורופול, החשד הוא שהון רב הולבן על ידי השקעות במועדוני כדורגל אירופיים שהיו בבעיות פיננסיות, מה שאפשר לפושעים לזכות באמון ראשי המועדונים הנואשים לכסף וגם באמון האוהדים, החרדים לעתיד המועדון. הכנופיות רכשו את המועדונים דרך "רשת מתוחכמת של חברות־אם, בבעלות חברות קש הרשומות במקלטי מס ברחבי העולם", לפי ההודעה של היורופול. בצורה הזו הבעלים האמיתיים היו יכולים להישאר אנונימיים ומקור ההכנסות נשאר סודי. ברגע שהשתלטו על מועדונים, הלבנת ההון נעשתה דרך שוק העברות השחקנים ומקור הכנסה נוסף התברר כמכירת והטיית משחקים.

 

מאז נרכשה ליירה על ידי טולסטיקוב בקיץ 2015, הועבר מספר לא מבוטל של שחקנים ממזרח אירופה לקבוצה הפורטוגלית. רובם לא שיחקו על בסיס קבוע. רובם שייכים לסוכנות D-Sports, הסוכנות של טולסטיקוב שמייצגת גם שחקנים רוסים בינלאומיים.

 

לפי העיתון הפורטוגלי "קוריירו דה מנייה", יותר מ־40 העברות שחקנים של המועדון נחקרות כעת. לפי הדיווחים, הקבוצה מכרה את השחקנים בשווי גבוה בהרבה מהשווי הריאלי של השחקנים. בין השאר נמכרו שוערי נבחרת רוסיה הצעירה ויטאלי ליסטוב ואיבן זלובנין לבנפיקה (שם משחקים בקבוצת המילואים). הליטאי תומאס רואס הגיע לליירה מסיביר ואז עבר לספורטינג ליסבון.

 

איגור אנגליני מהיורופול אמר: "המקרה של ליירה מראה שהכדורגל חשוף ביותר. המודל הפיננסי והתרבות של הכדורגל מנוצלים על ידי פושעים. טולסטיקוב וחבריו ניצלו את הפגיעות של הכדורגל על ידי העברת שחקנים במחיר גבוה מדי או נמוך מדי".

 

איך זה קורה בפועל? כבר שנים יודעים שיש שיטות רבות להלבין הון בשוק העברות השחקנים, דרך סוכנים וגורמים חיצוניים אחרים. ב־2009 ה-OECD, דרך The Financial Action Task Force, הזהיר כי מועדוני כדורגל חשופים לפעולות כאלו. בדו"ח אף נכתב שיש ארבע דרכים להלבין הון דרך כדורגל: 1. דרך הפיכה לבעלים של קבוצות כדורגל ורישום העברות כספים שפשוט לא מגיעים לקבוצה. 2. דרך שוק העברות השחקנים ובעלות על שחקנים. 3. דרך הטיית משחקים. 4 דרך חסויות. בליירה השתמשו בשלוש הדרכים הראשונות. על השיטה הרביעית קשה לעלות כי לפי הדו"ח של ה־OECD, "מועדונים לא ידווחו על הכנסות מחסויות מפוקפקות מחשש לאבד את החסות".

 

רנאטו סאנצ'ס מבנפיקה. הרבה כסף בניפוח מספרים בשוק העברות השחקנים רנאטו סאנצ'ס מבנפיקה. הרבה כסף בניפוח מספרים בשוק העברות השחקנים צילום: אי פי איי

 

איומים על שחקנים

בגלל חוסר שקיפות שהוא מחלה של ממש בכדורגל אפשר לעשות את הדברים הללו ביתר קלות. קשה מאוד להוכיח שהכספים שהושקעו במועדוני כדורגל מגיעים ממקורות מלוכלכים, ומעט מדי שחקנים מוכנים לצאת נגד בעלי הקבוצות. השחקן היחיד שחשף את סיפורו עם המאפיה היה דמטרי סיצ'ב, "מייקל אואן הרוסי" שהיה אמור להיות הכוכב של נבחרת רוסיה, אך נסחט על ידי גורמים מהעולם התחתון שחייבו אותו לדרוש את המעבר שלו מספרטק מוסקבה בגיל 21. המאפיה רצתה את הסכום ממכירתו. בספר של מרק בנטס, Football Dynamo: Modern Russia and the People's Game, נכתב שסיצ'ב הגיע למשרדי ההתאחדות לכדורגל מלווה בבריון מוכר, רוצח מורשע, כדי לדרוש את שחרורו מהחוזה בספרטק. "הוא נדרש ללכת עם בריון לכל מקום", כתב בנטס. סיצ'ב נאלץ לספוג השעיה לחצי שנה. אז הועבר למארסיי הצרפתית ואחרי שנה חזר לרוסיה, ללוקומוטיב מוסקבה. הקריירה שלו דעכה.

  

מקום נוח

 

ארג'ון מדהי, מנהל פיתוח של המוסד הבריטי של רואי החשבון , מסביר: "הכדורגל הוא מקום נוח מאוד לארגוני פשע בגלל שאין שקיפות. כמו כן, אין רגולציה מיוחדת נגד הלבנת הון בכדורגל ומאוד קל עבור פושעים להשתלט על מועדונים דרך אנשי קש וחברות כי לא שואלים שאלות לגבי מקור ההכנסה. חברת הקש מביאה את הכסף ולא צריכה לתת דין וחשבון בקשר למקור שלו. מועדונים עם חובות גדולים מאוד מושכים עבור פושעים שמנסים להלבין את ההכנסה הלא כשרה שלהם". לפי מדהי, בכל אירופה הבעיה היא שאין בדיקות רקע מקיפות לרוכשי המועדונים. "החוקרים אפילו לא עושים גוגל על שם הבעלים האמיתי". 

 

דויד צור. "יש קופים (אנשי קש של ארגוני פשע — א"ד) שמחזיקים קבוצות עבור אנשים שמזרימים כספים, והכספים מגיעים מהימורים לא כשרים" דויד צור. "יש קופים (אנשי קש של ארגוני פשע — א"ד) שמחזיקים קבוצות עבור אנשים שמזרימים כספים, והכספים מגיעים מהימורים לא כשרים"

 

ישראל נגועה

עכשיו עצרו רגע וחשבו: האם יש עבריינים מורשעים שהם בעלי קבוצות בישראל? כן. האם יש קבוצות בישראל שלא ידוע בדיוק מי הבעלים שלהן או שבעל מניות מיעוט הוא "האיש החזק" בהן? כן. האם כמעט בכל מחזור מתקבלות שמועות וידיעות על "יחסי הימורים מוזרים" שיש במשחקים מסוימים? בהחלט. האם שחקנים ישראלים נמכרים, לעתים, במחירים מופקעים? אפשר לומר. האם גופים מפקחים כגון "הבקרה התקציבית" מונעים קריסות של קבוצות לתוך הררי חובות סטייל מכבי נתניה? לא. האם שמעתם לאחרונה על "נציג של בעלים" שמעוניין לרכוש קבוצה שנמצאת בחובות? כן. גם זה עניין שקורה מדי שנה.

 

. .

דוד צור, שעמד בראש הוועדה שהוקמה בעקבות האירועים האלימים בספורט הישראלי, יצא ב־2012 בהצהרה חד־משמעית בנושא: "יש קופים (אנשי קש של ארגוני פשע — א"ד) שמחזיקים קבוצות עבור אנשים שמזרימים כספים, והכספים מגיעים מהימורים לא כשרים". צור הוסיף: "בהיותי מפקד מחוז תל אביב במשטרה היו שני ארגוני פשע מאוד מרכזיים שעיקר הפשיעה שלהם התנהל סביב הימורים בלתי חוקיים. חקרנו פעם ארגון פשע באירועים של רציחות הדדיות, וגילינו כי בלילה אחד התקבלה הוראה להעביר שחקן מאוד מרכזי בכדורגל הישראלי מקבוצה בדרום לקבוצה במרכז. מדובר בשחקן מפורסם. הבנו שהמניע לרציחות ההדדיות היה ההעברה של השחקן. היה ברור לגמרי שמי שנתן את ההוראה הזו, נתן אותה כי הוא מחזיק בכרטיס של אותו שחקן".

 

צור הוסיף שצריך להגדיל את תקציב המשטרה כדי שיהיו בידיה כלים להתמודד עם ההיקף העצום של התופעה. כיום יש קושי של המשטרה לטפל בכל הנושאים שניתנים בפתחה. "אני סבור שצריך להקים גוף חדש שימומן מהימורים חוקיים כמו טוטו ולוטו כדי להילחם בהימורים הבלתי חוקיים. זה ירתיע ויוריד את מספר המעורבים. אנשים לא בהכרח מהמרים על תוצאה במשחק, יש גם מקרים שאומרים לשחקן קח 5,000 דולר".

 

אז האם יש חשד יותר מסביר שהכדורגל הישראלי חשוף לעולם התחתון? כן. החשד יותר מסביר. האם המשטרה עוסקת בכדורגל בעיקר בגלל "אלימות אוהדים" ולא נחקרים פשעים חמורים בהרבה? נו, מה אתם חושבים?

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x