$
רכישות

NFL: הראמס עוברים ללוס אנג'לס

ליגת הפוטבול של ארה"ב הצביעה אתמול בעד חזרתה של קבוצת סנט לואיס ראמס בחזרה ללוס אנג'לס בעונה הבאה. עלות המעבר תעמוד על כ-650 מיליון דולר

שירות כלכליסט 12:0413.01.16
ליגת הפוטבול של ארה"ב (NFL) הצביעה ביום שלישי בעד חזרתה של קבוצת סנט לואיס ראמס בחזרה ללוס אנג'לס בעונה הבאה. בעקבות זאת, לליגה תהיה נוכחות בעיר השנייה בגודלה בארה"ב לראשונה מזה למעלה משני עשורים, ותשחרר מיליארדי דולרים עבור הספורט שהוא כבר גם ככה העשיר והנצפה ביותר בצפון אמריקה.

 

 

 

סטן קרונקי. זכויות השם לבדן עבור האצטדיון המתוכנן יכולות לעמוד על 25 מיליון דולר בשנה סטן קרונקי. זכויות השם לבדן עבור האצטדיון המתוכנן יכולות לעמוד על 25 מיליון דולר בשנה צילום: איי אף פי

 

ב-2019 יעברו הראמס לאצטדיון חדש בשווי 1.9 מיליארד דולר באינגלווד, שהבעלים המיליארדר סטן קרונקי מאמין שיהפוך לבית של ה-NFL בחוף המערבי. "ההחלטה הזו קשורה לאינטרסים ארוכי הטווח של ארגון הראמס וה-NFL", נמסר בהצהרה מטעמו. "אנחנו מצפים לחזרה ללוס אנג'לס ולבניית מתחם בידור שלם ואיכותי באינגלווד".

 

בשלב זה עוד לא נקבע סופית האם קרונקי יחלוק בעלויות הבנייה של המתחם ובהכנסות. לצ'רג'רס ניתנה שנה אחת להגות תכנית לאצטדיון חדש בסן דייגו או להצטרף לראמס באצטדיון באינגלווד, שיכלול מספר רב של מושבי אח"מ. אם הצ'רג'רס, שבבעלות דין ספנוס, יחליטו בסופו של דבר להישאר במקומם, לריידרס, שבבעלות מארק דיוויס, תינתן שנה להחליט אם הם מעוניינים לעבור.

 

התוצאה של ההצבעה מייצגת ניצחון לקרונקי, שמקבל את האצטדיון שרצה על האדמה שבבעלותו.

 

"זו עסקה מעולה", הגיב אנדי דוליץ', שניהל בעבר את הפעילות העסקית של קבוצת סן פרנסיסקו פורטיניינרס. "הוא יתעורר למחרת בבוקר, ולא משנה מה התוצאה 16-0 לטובתו או נגדו, והוא עדיין יהיה עשיר יותר".

 

במקרה הזה קרונקי יהיה עשיר בהרבה. זכויות השם לבדן עבור האצטדיון המתוכנן יכולות לעמוד על 25 מיליון דולר בשנה, כך לפי ההערכות של אפקס מרקטינג גרופ. סכום הכפול פי 3 ממה שהראמס היו מרוויחים אם נשארו בסנט לואיס. קרונקי גם לא יחלוק את הכסף הזה עם הבעלים האחרים. כך גם לגבי ההכנסות שינבעו מ-274 מושבי האח"מ באצטדיון ו-16,300 מושבי הפרימיום, חוזי ספונסרשיפ מקומיים, זכויות שידור ברדיו ובטלוויזיה, מכירות מיום המשחק וחנייה. בסך הכל, באפקס מעריכים שהראמס יוכלו להרוויח מעל 350 מיליון דולר בשנה ממושבי אח"מ ומושבים ממומנים, זאת אם הם יהיו הקבוצה היחידה שמשתמשת באצטדיון.

 

"סטן בוודאי מעוניין להיות הקבוצה היחידה בעיר", אומרת איימי טראסק, לשעבר מנכ"לית קבוצת הריידרס. "עם זאת, אם הוא יחלוק באצטדיון, הוא יחלוק גם בעלות. לכן השאלה היא האם העדפה שלו היא לשלם רק על מחצית מהעלות של מבנה בשווי מעל מיליארד דולר ולחלוק בו, או לשמור אותו רק לעצמו?".

 

אוהדי הראמס בלוס אנג'לס. חוזרים לעיר שעזבו אוהדי הראמס בלוס אנג'לס. חוזרים לעיר שעזבו צילום: רויטרס

 

ישלמו 650 מיליון דולר אבל זה ישתלם

 

לדברי מקורב להסכם, עבור הזכות להפוך את לוס אנג'לס לבית של הקבוצה שלו, קרונקי ואולי גם בהמשך ספנוס ודיוויס, ישלמו לליגה כ-650 מיליון דולר בדמי העברה לאורך עשר השנים הבאות. ליגות ספורט לרוב גובות תשלומים מבעלים המעוניינים להעביר את הקבוצה לעיר אחרת, בין השאר כדי למנוע מעברים תכופים מדי, וכן כדי לפצות את שאר בעלי הקבוצות שהפסידו שוק בעל שווי.

 

אחת הדוגמאות האחרונות היא המעבר של יוסטון אוילרס ב-1997 לטנסי, אז שילמה 29 מיליון דולר. מאז, הפוטבול צמח, חוזי השידור התפוצצו והקבוצות הפכו להיות יקרות יותר. לוס אנג'לס מייצגת גם את השוק הרווחי השני בארה"ב אחרי ניו יורק.

 

תג המחיר שישלם קרונקי אמנם מוערך כעומד על 5% מכלל ההכנסה השנתית של הליגה, אך מומחים רבים בליגה טוענים כי מדובר במחיר מציאה. לפני זמן לא רב, כשקבוצת הכדורסל סקרמנטו קינגס שקלו לעבור לאנהיים, נאמר לבעלים כי דמי ההעברה יעמדו על 600 מיליון דולר.

 

"הנחתי שדמי ההעברה ב-NFL יהיו גבוהים יותר", מודה ג'ו מאלוף, אחד הבעלים לשעבר של הקינגס. "בסיס האוכלוסייה הוא עצום וממשיך לגדול".

 

ההכנסות והשווי של הקבוצות ב-NFL ממשיכים לעלות גם כן. הקומישינר רוג'ר גודל קבע יעד הכנסות של 25 מיליארד דולר עד 2027, עליה מ-12 מיליארד דולר בשנה שעברה. בעלי הקבוצות חלקו בסביבות 61% מהסכום הזה, כלומר כל קבוצה קיבלה 226 מיליון דולר, כך לפי הדו"חות הפיננסיים האחרונים שפרסמה קבוצת גרין ביי פאקרס. (הפאקרס הם הקבוצה היחידה בליגות הספורט הבכירות של צפון אמריקה שבבעלות ציבורית, ולכן הם מספקים הצצה נדירה לתוצאות הפיננסיות של קבוצה ב-NFL).

 

על אף המספרים הנוצצים, המעבר עדיין נחשב למהלך יקר. בנוסף, לדמי ההעברה, שמשולמים לאורך תקופת זמן, הבעלים של הקבוצה חייב לשלם את החוב על האצטדיון. גם אם תחזיות ההכנסות יתגלו כגבוהות מההכנסות עצמן, עליו להיות אחראי לשלם את החוב על המבנה. זאת לא אמורה להוות בעיה משמעותית לקרונקי, שהשווי האישי שלו נאמד ב-5.5 מיליארד דולר, לפי מדד המיליארדרים של בלומברג.

 

"אנחנו מחפשים פתרונות ארוכי טווח, אנחנו מחפשים אצטדיונים שיתאימו לקבוצות שלנו", הכריז אתמול (שלישי) גודל. "אני חושב שהיום נקטנו בצעד משמעותי לעבר השגת היעדים".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x