$
ספורט ופוליטיקה

פיפ"א: דרום אפריקה מודה ששילמה 10 מיליון דולר כדי לזכות באירוח המונדיאל

עם זאת, בכירים בהתאחדות של דרום אפריקה, מכחישים כי היה מדובר בשוחד להבטחת זכייתה של המדינה באירוח מונדיאל 2010

שירות כלכליסט 15:5702.06.15

דרום אפריקה אכן שילמה 10 מיליון דולר לגוף בהובלתו של ג'ק וורנר, הדמות שעומדת במרכז האשמות השחיתות של פיפ"א, כך על פי דיווחים בתקשורת המקומית.  

 

 

 

ז'רום ואלקה. על פי החשדות ואלקה העביר 10 מיליון דולר מפיפ"א לחשבונות שבשליטתו של וורנר ב-2008. התשלום הזה הוא מרכיב מרכזי בכתב האישום שהוגש בשבוע שעבר נגד וורנר, שחשוד שקיבל שוחד כדי לסייע לדרום אפריקה להבטיח את בחירתה לאירוח מונדיאל 2010. ז'רום ואלקה. על פי החשדות ואלקה העביר 10 מיליון דולר מפיפ"א לחשבונות שבשליטתו של וורנר ב-2008. התשלום הזה הוא מרכיב מרכזי בכתב האישום שהוגש בשבוע שעבר נגד וורנר, שחשוד שקיבל שוחד כדי לסייע לדרום אפריקה להבטיח את בחירתה לאירוח מונדיאל 2010. צילום: איי אף פי

 

דני ג'ורדן, ראש התאחדות הכדורגל של דרום אפריקה מצוטט כמאשר כי הסכום נוכה מתשלום שהעבירה פיפ"א למדינה ב-2008. על פי הדיווח, ההתאחדות ביקשה להעביר את הסכום שנוכה להתאחדות הכדורגל של הקאריביים.

 

עם זאת, בכירים בהתאחדות של דרום אפריקה, מכחישים כי היה מדובר בשוחד להבטחת זכייתה של המדינה באירוח מונדיאל 2010. אולם התובעים בארה"ב מתעקשים כי דרום אפריקה העבירה תשלום לא חוקי לאחר שהממשלה הבטיחה 10 מיליון דולר לוורנר – ששימש אז כסגן נשיא הארגון – בתמורה להפיכתה למדינה הראשונה באפריקה שמארחת את המונדיאל. דרום אפריקה נבחרה על חשבונה של מרוקו.

 

אמש נודע כי מזכ"ל פיפ"א, ז'רום ואלקה, חשוד שהוא זה שביצע את העברה הבנקאיות של 10 מיליון דולר. החשיפה הזו מקרבת את נתיב הכסף לספ בלאטר, נשיא פיפ"א. 

 

על פי החשדות ואלקה העביר 10 מיליון דולר מפיפ"א לחשבונות שבשליטתו של וורנר ב-2008. התשלום הזה הוא מרכיב מרכזי בכתב האישום שהוגש בשבוע שעבר נגד וורנר, שחשוד שקיבל שוחד כדי לסייע לדרום אפריקה להבטיח את בחירתה לאירוח מונדיאל 2010.

 

בעקבות הפרסום, הודיעו בפיפ"א כי ואלקה לא ישתתף בטקס פתיחת מונדיאל הנשים בקנדה, שיוצא לדרך ב-6 ביוני. "חשוב שהוא יטפל בעניינים במטה של פיפ"א בציריך", נמסר בהצהרה של פיפ"א.

 

ג'ורדן לא מסר תגובה אך הוא מצוטט כאומר שהכסף נועד לקונפדרציות של צפון ומרכז אמריקה והקאריביים (CONCACAF) ב-2008 כחלק מהתרומה של דרום אפריקה לקרן יתוח הכדורגל שלה. ב-BBC דיווחו כי בכירים שנותרו בעילום שם אישרו כי הכסף נועד לתמיכה בפיתוח הכדורגל בקרב המדינות החברות באפריקה. אולם טענה זו אינה מסתדרת בהקשר הפוליטי של אותה תקופה.

 

הדיווחים האחרונים פורסמו בעוד פיפ"א מתמודדת עם המשבר אליו נקלעה. בכירים בארגון מואשמים בשוחד. נשיא הארגון, ספ בלאטר אמנם לא הואשם אך גוברים הקולות להתפטרות שלו. בתגובה טענה בתו של בלאטר, קורין כי שישנה קונספירציה להדיח את אביה, שהוא כלל אינו מושחת והרוויח "כל פני" ביושר.

 

בתוך כך, שני בנקים בבריטניה פצחו בביקורת פנימית לבדוק האם בכירים בפיפ"א השתמשו בהם להעברת תשלומים לא חוקיים. יו"ר התאחדות הכדורגל האנגלי גרג דייק קרא לנשיא פיפ"א להפגין מנהיגות חזקה כדי לאחד את אירופה לחרם קולקטיבי נגד מונדיאל 2018.

 

 

פועל זר בקטאר. הנפאלים דורשים מהקטארים הקלה בחוקי העבודה פועל זר בקטאר. הנפאלים דורשים מהקטארים הקלה בחוקי העבודה צילום: איי פי

 

בינתיים הביקורות על מונדיאל 2022 בקטאר גוברות. שר העבודה של נפאל קרא לקטאר לבטל תכנית "חלפא" שמונת תנועה חופשית של עובדים זרים, בטענה שהיא מהווה הפרה של הזכויות של אלפי נפאלים שעובדים במדינת המפרץ. התוכנית הקטארית לניטור אחר מספר העובדים הזרים במדינות המפרץ הפרסי, שנסמכות בכבדות על כוח עבודה זר וזול, בעיקר ממדינות דרום אסיה.

 

המערכת, שמחייבת את העובדים הזרים לקבל אישור מהמעסיקים כדי להחליף עבודות, סופגת ביקורת קשה מארגוני זכויות אדם ומאיגודי עובדים, שטוענים כי מדובר בעבדות מודרנית. במקרים רבים, המעסיקים מחרימים את הדרכונים של העובדים כדי להשאיר אותם במדינה או כדי לסחוט מהם כספים לפני שהם מאפשרים להם לעזוב.

 

"מנקודת המבט של זכויות האדם, אני חושב שצריך לבטל את מערכת העבודה...צריך לאפשר לעובדים לחזור הביתה או להחליף עבודות אם זה מה שהם רוצים לעשות", טען שר העבודה הנפאלי טק בהאדור גורונג. עם זאת, הוא הכחיש דיווחים בתקשורת שקטאר אינה מאפשרת לעובדים נפאלים לשוב לטקסי ההלוויות של קרוביהם שנהרגו ברעידת האדמה הקטלנית באפריל. אולם הוסיף כי באופן כללי חייבים לבטל את המערכת.

 

בקשה לתגובה שנשלחה לשגרירות קטאר בניו דלהי לא נענתה.

 

נפאל היא אחת המדינות העניות בעולם ונסמכת במידה רבה על הכספים ששולחים חזרה העובדים הזרים. סכום הכספים האלה הוכפל בשנתיים האחרונות ל-4.34 מיליארד דולר, ומייצגים למעלה מ-20% מהתמ"ג של המדינה. יותר מ-3.5 מיליון נפאלים עובדים בבנייה ובמפעלים במזרח התיכון, קוריאה ומלזיה. 400 אלף מתוכם בקטאר, כולל בבניית אצטדיוני הכדורגל עבור מונדיאל 2022. אולם בשנים האחרונות, ארגוני זכויות אדם מאשימים את הניצול במדינה. ב-2013, נפאל החזירה את השגריר שלה מדוחא לאחר שהוא כינה את קטאר "בית כלא פתוח לעובדים".

 

נפאל הביעה את המחאה שלה פעם נוספת במהלך הביקור של שר העבודה הקטארי במדינה באפריל.

 

גורונג אמר כי שר העבודה, עבדאללה סלע מובראק אל חולאיפי, הבטיח שיוודא שהתנאים והבטיחות של העובדים הנפאלים ישתפרו, אולם אם הדבר לא יעשה נפאל תפנה לפיפ"א. "אם לא ישפרו, אנחנו נפנה לפיפ"א כדי להפעיל לחץ".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x