$
ספורט עולמי

הפוך פיליפה, הפוך

קבוצת ראיו ואייקנו היא סיפור על מועדון כדורגל קטן בספרד המצליח בזכות אסטרטגיה עסקית חכמה ויכולת ליישמה בזכות משאביו הייחודיים

ניב נחליאלי 09:4412.05.15

בדרך כלל קבוצות כדורגל קטנות עם משאבים מוגבלים מצטופפות בהגנה ובונות על התקפות מתפרצות כדי לעקוץ את היריב. אין להן את היכולות ואת השחקנים המתאימים ולכן הן מודעות למגבלותיהן ופועלות בהתאם. 

 

 

 

שחקני ראיו חוגגים. איך סגנון המשחק ההתקפי קשור לאסטרטגיה של המועדון?  שחקני ראיו חוגגים. איך סגנון המשחק ההתקפי קשור לאסטרטגיה של המועדון? צילום: אי פי איי

 

מתברר שאפשר גם אחרת. הסיפור הבא מדגים הן חשיבה אסטרטגית עסקית "מחוץ לקופסה" והן יישום מרשים של האסטרטגיה. זהו סיפור על מועדון כדורגל אך ניתן להקביל אותו לכל ארגון עסקי העסוק בהגדרת האסטרטגיה העסקית שלו ויישומה הלכה למעשה.

 

השבוע התארח בישראל במסגרת קורס "מנהלים ספורטיביים" בווינגייט פיליפה מיניימברס, המנהל הספורטיבי של ראיו ואייקנו, קבוצה "לא מוכרת" מלה ליגה וחשף את תוכנית הפעולה העומדת מאחורי הצלחת הקבוצה.

 

המועדון נוסד בשנת 1924, מייצג שכונה צנועה וקטנה במדריד. מאז שנות ה-80 הקבוצה מתנדנדת בין הליגה הבכירה לליגה השניה וכיום היא בליגה הראשונה מאז שנת 2011. לכל המכיר את הקבוצה, היא ידועה בסגנון המשחק ההתקפי שלה למרות היותה קבוצה קטנה ומעוטת יכולת.

 

איך סגנון המשחק ההתקפי קשור לאסטרטגיה של המועדון? 

 

המשאב העיקרי שעומד לרשות הקבוצה הוא הבמה של הליגה הספרדית. הרעיון הוא פשוט אך היישום שלו לא פשוט כלל; המודל העסקי של הקבוצה הוא טיפוח וקנייה של שחקנים עם פוטנציאל גבוה, סגנון משחק התקפי המבליט את האיכויות של השחקנים על אחת הבמות הכי מרכזיות באירופה, השבחתם ומכירתם לכל המרבה למחיר.

 

סגנון המשחק הזה עלול גם להוביל לשרשרת הפסדים בגלל הטבע ההרפתקני שלו ואף לתבוסות מול הקבוצות המובילות בליגה. כאן בא לידי ביטוי הנכס השני של המועדון. זהו מועדון קטן, ללא כל הרעש התקשורתי והמלחיץ של הקבוצות הגדולות. בקבוצות גדולות שרשרת הפסדים עלולה לגרום לפיטורי מאמנים ואיבוד כיוון. בראיו, הטבע הנינוח במועדון, יחד עם סבלנות של קברניטיה שכבר חוו ירידות ועליות בין הליגה הראשונה לשנייה יש יכולת לשכך את הרעשים, מה שעוזר לניהול שפוי ולא לחוץ מדי.

 

חשיפה של שחקנים פוטנציאליים וברוכי כשרונות מובילה למכירה וצורך בבנייה מתמדת של הקבוצה. זה לא פשוט. הקבוצה נדרשת לחבר מספר רב של שחקנים לקראת כל עונה. העונה לדוגמה עלו מהנוער 4 שחקנים ועוד שניים נמכרו לקבוצות אחרות.

 

כאן בא לידי ביטוי היתרון הניהולי של הקבוצה המהווה למעשה את הנכס המשמעותי של המועדון, מבדל אותו מיתר המועדונים ומייצר יתרון תחרותי שקשה לחיקוי; כדי לרכוש שחקנים עם פוטנציאל גבוה ולשלב מספר רב יחסית של שחקנים בקבוצה הבוגרת שמים דגש במועדון על הנקודות הבאות:

 

  • דגש על מערך סקאוטינג בראשות פיליפה הכולל 3 סקאוטים (לא במשרה מלאה), שימוש בתוכנות סקאוטינג ייעודיות ובעיקר עבודת רגליים סיזיפית של צפייה במשחקים רבים. המועדון לא רוכש שחקן שלא ראו אותו משחק בפועל.

 

  • מוכנות לחוזים קצרי טווח ושיתוף פעולה מלא עם השחקן בהגעה לקבוצה גדולה יותר. כתוצאה מכך המועדון משלם שכר יחסית נמוך לשחקנים טובים כיוון שהוא בעיקר מציע לו במה טובה להציג את כישוריו.

 

  • חוזים קצרי טווח מייצרים מציאות של קבוצה עם קצב תחלופת שחקנים גבוה. איך משיגים עקביות? ראשית, כל קבוצות

המועדון (נערים – נוער – בוגרים) משחקות באותו סגנון התקפי. כיוון ששחקן בנוער מורגל לסגנון זה, קצב ההתאקלמות שלו בקבוצה הבוגרת מהיר מאוד. שנית, המועדון מחפש מאמנים מתאימים למועדון בעלי אופי התקפי. כיון שהמאמן נדרש לעבוד עם כישרונות צעירים חשוב מאוד שהוא יהיה בעל יכולות בין-אישיות גבוהות.

 

זהו מועדון קטן המחבק את שחקניו, מקנה להם בטחון לו הם זקוקים כל כך בתחילת דרכם ולכן גם המאמנים צריכים להיות אנשים חמים ומכווני אנשים. כיוון שזו נקודת מפתח ביישום האסטרטגיה, פיליפה שוקל מיסוד של הדרכות מתקדמות למאמנים שלו כדי להכשירם בהתאם. הוא מבלה זמן רב בסקאוטינג על מאמנים מתאימים כיוון שיש להם השפעה מכרעת על הצלחת המועדון. לפי פליפה, שגיאה אסטרטגית של המועדון תהיה אם יקנה שחקנים מוכחים בכסף רב. זה עומד בניגוד לקו האסטרטגי של המועדון ועלול להסב נזק כבד.

 

  • נקודה אחרונה וחשובה שמסייעת רבות למועדון הוא פליפה עצמו. מדובר בבחור בעל מוניטין רב של אחד שאפשר לסמוך עליו. האמון ששחקנים נותנים בו שווה הרבה כסף. שחקנים יודעים שיש כאן מוטיבציה משותפת להצלחה שלהם שתתגמל הן את המועדון והן את השחקן. לעתים זה כל מה ששחקן מחפש – שיאהבו אותו, שיכירו ביכולותיו ושיהיו לצידו ויעזרו לו להתפתח ולהצליח בקריירה הקצרה שלו.

 

לסיכום, ראיו היא דוגמה המראה מינוף של חוזקות לידי יתרון תחרותי ויכולת ליישם את האסטרטגיה בזכות סגנון ניהולי ומדיניות ברורה ועקבית. עבור מנהלים מחברות עסקיות, כל מה שנותר לעשות הוא לקרוא את הכתבה שב ולהחליף את המילה "מועדון/ קבוצת כדורגל" ב"ארגון עסקי" ולשאול מהם היתרונות היחסיים שיש להם על פני המתחרים. בזכות מדיניות נכונה ומנהיגות חזקה ניתן יהיה ליישם אסטרטגיה זו ולהצליח.

 

כל כך קל לכתוב את זה, כל כך קשה ליישם. ניהול – זה שם המשחק

 

הכותב הנו יועץ ארגוני בספורט ובארגונים עסקיים ומוביל תכנית לפיתוח מנהלים ספורטיביים מטעם וינגייט

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x