$
ספורט ופוליטיקה

בגלל חרם אוהדים, מספר הצופים בליגה הטורקית בשפל

מספר הצופים במשחקי הסופר ליג הטורקית נפל ל-5,000 בממוצע; האוהדים מחרימים את המשחקים בשל אימוץ מערכת כרטוס אלקטרונית

שירות כלכליסט 15:5101.10.14

מספר הצופים במשחקי הסופר ליג הטורקית נפל לשפל בעקבות החרם המתמשך עליו הכריזו האוהדים בשל אימוץ מערכת כרטוס אלקטרונית (Passolig system).

 

 

 

 

שחקני בשיקטאש חוגגים על רקע יציעים ריקים. ליגה עצובה שחקני בשיקטאש חוגגים על רקע יציעים ריקים. ליגה עצובה צילום: איי אף פי

 

מספר הצופים הממוצע במשחק נפל ל-5,000 אוהדים. יתרה מכך, 2,000 אוהדים בלבד של בשיקטש צפו במשחק של הקבוצה נגד אסקיסהירספור, באצטדיון האולימפי אטאטורק  שיכול להכיל עד 76 אלף צופים.

 

בכל אחד ממשחקי הליגה שנערכו בסוף השבוע לא הופיע קהל רב, ודמויות מפתח בקהילת הכדורגל, כולל מאמן בורסאספור סנול גונס, יצאו נגד המערכת.

 

המספר הנמוך של צופים מתחיל להדאיג את המועדונים בליגה השישית באירופה מבחינת שווי השחקנים.

 

לפי החוקים החדשים, חייב כל מי שרוצה לרכוש כרטיס למשחק בסופר ליג או בליגת המשנה PTT League One לעשות זאת באמצעות מערכת הכרטוס האלקטרונית. הכרטיס מגיע בצורת כרטיס אשראי, כרטיס חיוב וכרטיס משולם מראש וכולל פרטים אישיים של הרוכש וכן תמונה.

 

קבוצות שלא התחברו למערכת נקנסו ב-100 אלף לירה עבור כל משחק. גם אוהדים שאינם תושבי טורקיה חייבים להציג דרכון ולרכוש כרטיס אלקטרוני עבור משחקי הסופר ליג.

 

המערכת השנויה במחלוקת עוררה זעם בקרב האוהדים, בעיקר בשל התשלומים העודפים הנלווים לתהליך וכן בשל איבוד הפרטיות. לחברה שמנפיקה את הכרטיסים יש גישה לנתונים אישיים של האוהדים כמו מספר חשבון בנק ותעודת זהות.

 

לטענת האוהדים ניתן יהיה להשתמש בפרטים שלהם למטרות ריגול, זאת בנוסף לכך שהם נאלצים לשלם לבנק שמנהל את המערכת עמלה על כל קנייה. הכרטיסים מונפקים על ידי בנק ההשקעות עקטיף יאטירים (Aktif Yatirim Bankasi), שבבעלות חליק הולדינגס. עד דצמבר 2013 בראש החברה עמד חתנו של ראש הממשלה הטורקי רג'יפ טריפ ארדואן. 

 

הכלכלן טורגול אקסאר, המתמחה בנושאי כדורגל, טוען כי המערכת היא כיסוי עבור הבנק שפועל למעשה להגדיל את מאגר הלקוחות שלו. "רק על פניו העניין הזה קשור לכדורגל", הסביר. "המטרה האמיתית היא שהבנק יגיע לקבוצה של לקוחות בזבזנים שאינם חלק ממאגר הלקוחות הנוכחי שלו".

 

במאי הורה בית המשפט בטורקיה להקפיא את פעולות המערכת כדי למנוע "יחס לא הוגן לצרכנים", אולם ההקפאה בוטלה בשלב מאוחר יותר. ב-13 באפריל פרסמו כמה קבוצות אוהדים הודעה משותפת שבה קראו לכל האוהדים להחרים משחקים עד לביטול המערכת. "לא רק שהמערכת האלקטרונית מורידה את הערך של אוהד לצרכן בלבד, אלא שהיא מפרה את הפרטיות שלנו", נכתב בהצהרה עליה חתמו 40 קבוצות אוהדים.

 

"המערכת נועדה למנוע אוהדים מאורגנים ונועדה למגר את תרבות האצטדיונים וזהות האוהדים".

 

ביוני של 2013, אוהדי בשיקטאש, גלאטסריי ופנרבחצ'ה התאחדו במהלך ימי ההפגנות נגד ראש הממשלה שכיום הוא הנשיא. בכלל, אוהדי כדורגל השתתפו באופן מאוד פעיל במחאות הכלל ארציות שהתקיימו בשנה שעברה.

 

החרם צפוי להמשיך בתקווה שהרשויות יסכימו לבטל את המערכת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x