$
ספורט ישראלי

מה ההתאחדות לכדורגל מסתירה?

חרף פניות חוזרות ונשנות, ההתאחדות לכדורגל מסרבת לפתוח את ספר התקציב של 2013. מדוע?

אוריאל דסקל 11:1712.08.14

בהתאחדות לכדורגל אוהבים לדבר על שקיפות. מדברים שם גבוהה גבוהה על הצורך בשקיפות, מתגאים בתו תקן ISO 9001, ואף העבירו תקנות ורפורמות שיחייבו מועדונים לפרסם מאזנים. כמו כן, בהודעות החוזרות ונשנות של ההתאחדות לכדורגל נכתב ונאמר ש"יו"ר ההתאחדות אבי לוזון העמיד בפני ההתאחדות לכדורגל סטנדרטים של שקיפות, מקצוענות ודינמיות, הבאים לידי ביטוי גם בהליך המיתוג הארוך שעברה ההתאחדות".

 

 

 

 

מימין: חלובה, לוזון וקמר. אחראים למצב הנוכחי מימין: חלובה, לוזון וקמר. אחראים למצב הנוכחי צילום: ראובן שוורץ

 

ועדת שטרוזמן, שההתאחדות לכדורגל מינתה ואימצה את המלצותיה ב־2012, המליצה להביא לשיפור ההתנהלות ולקרב לענף הכדורגל משקיעים הרגילים לסטנדרטים על ידי "ניהול עסקי סדור, הכולל שקיפות ודיווח". גם לפי דברים שפורסמו בחודש האחרון, יו"ר ההתאחדות החדש, עופר עיני, שם את השקיפות כערך עליון. "עיני ינתב את ההתאחדות לעבוד בצורה שקופה, שתכלול חשיפת דו"חות כספיים, גירעונות והעברות כספים", נכתב בהצהרת הכוונות של עיני כפי שפורסמה ב"ידיעות אחרונות". "הציבור יוכל לראות כל פעולה שתבצע ההתאחדות, הן במישור הפיננסי ובמישור המקצועי".

 

אבל דיבורים על שקיפות לחוד, ושקיפות אמיתית לחוד.

 

על פי הדו"חות של 2012, עקב בעיה בתזרים המזומנים במהלך השנה — נטלה ההתאחדות לכדורגל ארבע הלוואות בלתי צמודות מתאגידים בנקאיים, בסכום כולל של 18,825,000 שקל. באפריל השנה מזכירות ההתאחדות לכדורגל אישרה את תקציב 2014, שצפוי לעמוד על הכנסה של 76.7 מיליון שקל. מדובר על ירידה לעומת שנים קודמות, בהן הכנסות ההתאחדות נעו בין 80 מיליון שקל לכ־90 מיליון שקל. מה קרה בין לבין? לא ידוע. ההתאחדות לא משתפת את הציבור וסירבה לבקשות של "כלכליסט" לעיין בספרי התקציב של 2013.

 

 

נבחרת ישראל. 27 מיליון שקל בשנה נבחרת ישראל. 27 מיליון שקל בשנה צילום: ראובן שוורץ

 

סרבני חשיפה

 

תקציב ההתאחדות מבוסס על מקורות ציבוריים כגון הטוטו, מכירות כרטיסים, מענקים מאופ"א ופיפ"א, חסויות ושותפות שידור, דמי רישום ועוד. ב־2012 ידוע כי ההוצאה על הנבחרות היתה הגבוהה ביותר: כ־27.4 מיליון שקל. איגוד השופטים עלה כ־17.6 מיליון שקל וארגון משחקים עלה 15.7 מיליון שקל. הוצאות הנהלה עמדו על 9.3 מיליון שקל ועלות אחזקת האצטדיון הלאומי עמדה על 6.1 מיליון שקל. כמו כן, ארגון משחקים בינלאומיים עלה כ־5 מיליון שקל.

 

2013 היתה "שנת שיא" בהכנסות בזכות אירוח יורו הצעירות. לכן היה יכול להיות מאוד מעניין לראות היכן השקיעה ההתאחדות את הכספים שאמורים להגיע לתשתיות הכדורגל, לפיתוח המשחק והנבחרות. אלא שאת זה אפשר רק לנסות לנחש.

 

העובדות הידועות הן שההתאחדות נמצאת כבר זמן רב בצמצומים, ככל הנראה בגלל חוב משמעותי. על פי שיחות עם גורמים בהתאחדות לכדורגל, ההערכות הן שחוב הארגון צמח מכ־3–5 מיליון שקל לפני עשור לאזור ה־25 מיליון שקל בתקופה הנוכחית. כמה בדיוק? לא ניתן לדעת.

 

היועץ המשפטי של מינהלת הליגה עו"ד מורן מאירי דרש גם הוא מההתאחדות לחשוף את ספרי 2013, אך זו סירבה. לטענת מאירי, ההתאחדות לא מוכנה לחשוף את מצבה הכלכלי האמיתי בפני חברי מזכירות ההתאחדות לכדורגל בגלל החשש שיתגלה כי מצב החובות "קטסטרופלי". מאירי התעקש ועתר לבית הדין העליון של ההתאחדות כדי לקבל את הדו"חות המלאים שההתאחדות מסרבת להעביר לו. בית הדין קבע כי יש לו הזכות לקבל את המידע לגבי החוב עד סוף יוני. בפועל, עדיין לא הועברו לו פרטים על המצב הכלכלי של ההתאחדות.

 

בחודשים האחרונים גם התנועה לחופש המידע מנסה להשיג פרטים פיננסיים מההתאחדות לכדורגל, שעשתה הכל כדי להתחמק מתשובות ברורות בנוגע למצבה הכלכלי. השתלשלות הבקשה של התנועה לחופש המידע עשויה ללמד שמישהו מאוד חושש מלחשוף את הספרים של ההתאחדות.

 

 

עו"ד אלונה וינוגרד. שבועות על גבי שבועות כדי לקבל מסמכים שקיימים עו"ד אלונה וינוגרד. שבועות על גבי שבועות כדי לקבל מסמכים שקיימים

 

התנועה רודפת

 

בקשת התנועה לחופש המידע לעיין בספרי החשבונות של ההתאחדות לכדורגל הוגשה לה ב־4 במאי באמצעות עו"ד אלונה וינוגרד. לתשובה של ההתאחדות, שהגיעה ב־13 במאי, צורפו הדו"חות הכספיים של ההתאחדות לשנים 2011 ו־2012. במייל חוזר הדגישה התנועה לחופש המידע כי ביקשה את ספרי תקציב של 2013. ההתאחדות לכדורגל ענתה שמבחינתה הדו"חות הכספיים מכסים את הבקשה של התנועה. התנועה שוב הוציאה דרישה, שכעת כללה פרטים ספיצייים כגון הכנסות, הוצאות, משכורות, חובות והתחייבויות ל־2013. "ב־29 במאי יצא מייל ארוך להתאחדות מטעמי לגבי העניין", אומרת עו"ד וינוגרד. "כתבתי ש'כאשר אנו מבקשים את ספרי התקציב, אנו מצפים לקבל את ספרי התקציב עצמם — כפי ששולחים לנו האוניברסיטאות, מכון התקנים וגופים רבים נוספים שפנינו אליהם. כידוע, כל גוף מנהל מערכת חשבונאית, ואנו מבקשים את המידע ממערכת זו, שיודעת להפיק טבלאות אקסל עם הנתונים. עם כל הכבוד, הסיכומים כפי ששלחתם אותם אינם יכולים לענות על בקשת חופש המידע שהגשנו. ברור לי שהמעבר מגוף שלא מורגל בהתנהלות שמחילה עליו את חוק חופש המידע לגוף שצריך לשתף את הציבור במידע הוא לא פשוט. ומכאן הנכונות שלנו להמתין, להסביר ולהתקדם באופן אטי יותר מבדרך כלל. עם זאת, כאמור חוק חופש המידע חל כעת עליכם באופן מלא, ולכן נדרשת שקיפות מלאה של הנתונים המתבקשים. אני מקווה, שהצלחתי להבהיר שוב את בקשתנו'".

 

ההתאחדות ענתה ב־5 ביוני: "בקרוב תתקבל ההתייחסות לנושא". ב־29 ביוני הוציאה עו"ד וינוגרד מייל נוסף. באותו יום ההתאחדות הודיעה בתשובה שתעביר את המידע. עד 20 ביולי לא הגיע המידע, ועו"ד וינוגרד הוציאה מייל נוסף: "אבקש את תשובתכם הסופית בעניין בקשת חופש המידע שלנו. עבר כבר המון זמן. אודה על העברת תשובה מסודרת בכתב כדי שנוכל להחליט על המשך צעדינו".

 

לפי עו"ד וינוגרד "באותו היום הגיעה תשובה שעליה גם מכותב חשב ההתאחדות, שבה הממונה אמר שהחשב יצור איתי קשר כדי להעביר עוד מידע. ב־28 ביולי כתבתי מייל לחשב עם העתק לממונה שאני מבינה שהוא צריך ליצור עמי קשר ושאנו ממתינים. ומאז דממה...".

 

 

עיני ולוזון.  "ההתאחדות תעמוד בכל הוראות החוק הרלבנטי ותמסור את המידע שחלה עליו חובת מסירה, גם אם חל עיכוב שעליו אנחנו מצרים" עיני ולוזון. "ההתאחדות תעמוד בכל הוראות החוק הרלבנטי ותמסור את המידע שחלה עליו חובת מסירה, גם אם חל עיכוב שעליו אנחנו מצרים" צילום: ראובן שוורץ

 

"הכל שקוף"

על פניו, נראה שההתאחדות לכדורגל פשוט מסתירה נתונים כלכליים. עו"ד מאירי אמר בסוף מאי כי "מפרסומים שונים עולה כי זהו גירעון ענק שלא היה כדוגמתו". בהתאחדות ענו: "הכל שקוף ובעוד כשבועיים יוגשו כל הדו"חות הכספיים. הם יועברו גם לרשם העמותות, על פי חוק". כאמור, מאז בית הדין של ההתאחדות קבע שההתאחדות צריכה להעביר את הנתונים לעו"ד מאירי עד 30 ביוני. זה עדיין לא קרה. אין למי שחוזה בסאגה הזאת אלא להניח שההתאחדות — שבהנהלתה החדשה יושבים האחראים למצב הכספי הקיים — מבקשת להסתיר משהו.

 

תגובת ההתאחדות לכדורגל: "ההתאחדות תעמוד בכל הוראות החוק הרלבנטי ותמסור את המידע שחלה עליו חובת מסירה, גם אם חל עיכוב שעליו אנחנו מצרים. לעניין החלטת בית הדין העליון מתאריך 15 ביוני, ההתאחדות עדכנה את בית הדין כי לא תוכל לעמוד במועד שנקבע מאחר שמשרד רואי החשבון שאחראי לעריכת הדו"ח ביקש ארכה. בית הדין אישר זאת. נכון לעכשיו, אנו מעריכים כי הדברים יסתיימו בקרוב. ועדת הכספים אמורה להתכנס בסוף החודש כדי לאשר את הדו"ח ולאחר שיתקיים דיון במוסדות הרלבנטיים בהתאחדות - מזכירות ואסיפה כללית – הנתונים יפורסמו ברבים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x