$
ספורט עולמי

טפיל אכזר

אליפות העולם של פיפ"א מוצצת את הכסף הציבורי של הברזילאים למען רווח של ארגון ללא מטרות רווח, שמטרתו המוצהרת היא לקדם את הכדורגל בעולם אבל הוא משקיע רק שישית מכספו בפיתוח הענף

אוריאל דסקל 07:2612.06.14

בחודש שעבר סרט חדש יצא לאקרנים - סרט על פיפ"א, ארגון הכדורגל הבינלאומי. הסרט הוצג בבכורה בפסטיבל קאן וזכה לביקורות מזעזעות. "דיילי מירור" אף כינה אותו "סרט הכדורגל הגרוע בכל הזמנים". הפקת הסרט עלתה כ־24 מיליון יורו כשעל פי הערכות, 20 מיליון הגיעו מפיפ"א. ספ בלאטר, נשיא פיפ"א, היה אחראי לחלק מבניית התסריט, שמראה איך פיפ"א הפכה מארגון חובבני ליצרן מזומנים. יש הטוענים כי הסרט אמור לסייע לבלאטר לדחוף לפרס שהוא באמת רוצה - פרס נובל לשלום.

 

זה רק אחד מהדברים שפיפ"א עושה עם הכסף שיש לה. ויש לה הרבה מאוד כסף.

 

פיפ"א יושבת בשוויץ, תפקידה לנהל את עולם הכדורגל והיא מוגדרת כארגון ללא מטרות רווח, מה שמסייע לה בכל הקשור להקלות מס מהממשלה השוויצרית. על פי דו"חות הארגון לשנה האחרונה (2013), פיפ"א הכניסה 1.386 מיליארד דולר בשנה החולפת ורשמה רווח נקי של 72 מיליון דולר. נכון ל־2013, ל"מלכ"ר" הזה יש רזרבות מזומנים של 1.432 מיליארד דולר. הרזרבות הללו גדלו בצורה מרשימה בשנים האחרונות. מ־643 מיליון דולר ל־1.28 מיליארד דולר בשנים 2007 ל־2010, וכאמור כיום הן עומדות על 1.4 מיליארד דולר - עלייה של 54 מיליון דולר מהשנה שלפני.

 

מתוך הכנסות של 1.386 מיליארד דולר, כמיליארד דולר מחולקים להתאחדויות כדורגל ברחבי העולם ומשתתפות בתחרויות של פיפ"א. 800 מיליון דולר מהסכומים הללו אמורים להיות מוקצים ל"כדורגל", בעוד השאר לניהול בירוקרטי של המשחק.

 

מחאה. המונדיאל כמעט ולא תורם דבר בטווח הארוך מחאה. המונדיאל כמעט ולא תורם דבר בטווח הארוך צילום: איי אף פי

 

המשימה של המוסד ללא מטרות הרווח הזה "ברורה" - היא מופיעה באתר שלו. "יש לנו אחריות גדולה", מכריזים בפיפ"א. "היא לא נגמרת בארגון אליפות העולם של פיפ"א ועוד כמה תחרויות אחרות. מטרתו היא לשמור על החוקים של המשחק ולפתח את המשחק ברחבי העולם. להביא תקווה לאלו שיש להם פחות. אנחנו מאמינים שזה תמצית הפייר פליי והסולידריות".

 

בפיפ"א ממשיכים ש"המשימה שלנו היא לבנות עתיד טוב יותר לעולם על ידי שימוש בכוח ובפופולריות של הכדורגל ברחבי העולם. זו המשימה שנותנת את הכיוון בכל פעילות של פיפ"א - אנחנו רוצים שהכדורגל יהיה חלק בלתי נפרד מהחברה".

 

 

 

חייבים להמשיך כדי להבין את "המשימה" של פיפ"א עד הסוף: "לפתח את המשחק, לשפר את המשחק באופן בלתי נגמר ולקדם אותו מבחינה גלובלית בגלל שאין ספק שהוא כלי מאחד. כלי חינוכי, תרבותי ואנושי - במיוחד ברמת טיפוח הנוער". "הערכים הגרעיניים שלנו", טוענים בפיפ"א, "הם מקוריות, אחדות ויושר".

 

אנשים שרואים את המספרים של פיפ"א ואת התפקידים שלקחה על עצמה בטח תוהים לעצמם איך זה שאין מגרש כדורגל ממותג של פיפ"א בכל פינת רחוב בכל מדינה בעולם. אבל הרזרבות לא נמצאות שם כדי לקדם את הכדורגל או לבנות מגרשים (בשנה אפשר לבנות 10,000 מגרשי משחקים ברמה גבוהה עם ההכנסות של פיפ"א) - הרזרבות נמצאות שם כדי לבטח את פיפ"א במקרה של ביטול טורניר אליפות העולם. במקרה של "אסון" צריך יהיה להחזיר המון כסף לספונסרים, לערוצי טלוויזיה ולמדינה המארחת. "אין ביטוח לביטול אירוע בסדר גודל הזה", נכתב בדו"ח השנתי של פיפ"א. "הרזרבות של פיפ"א שוות לשליש מהעלויות הארבע־שנתיות של אליפות העולם. להיות בעלי רזרבות מספקות זה עניין מאוד חשוב לעצמאות הפיננסית של פיפ"א וליכולות שלה להגיב לאירועים בלתי צפויים".

 

עלויות השכר עלו ב־73%

 

אז 1.432 מיליארד הדולרים ששוכבים ללא שימוש בבנק מבטיחים את העצמאות של פיפ"א. אבל מה פיפ"א עושה עם שאר הכסף שלה? ובכן, קיירון אוקונור, בלוגר פיננסי שחי בשוויץ ובעל גישה לכל הדו"חות, הראה איפה פיפ"א כן משקיעה את הכסף שהיא יכולה להוציא.

 

אוקונור הראה, למשל, שבין 2008 ל־2013 עלויות השכר של פיפ"א צמחו ב־73% ל־102 מיליון דולר. באותה תקופה ההשקעה של פיפ"א בפיתוח הכדורגל צמחה ב־19% בלבד ל־183 מיליון דולר ב־2013. בפיפ"א, אגב, טענו שהשקיעו 200 מיליון דולר, אבל המספרים בדו"ח מראים אחרת.

 

בכל מקרה, לפיפ"א יש 452 עובדים שבממוצע כל אחד מרוויח 225,700 דולר בשנה (16.4% בממוצע יותר מאשר 94 האנשים שעובדים בניהול ליגת הכדורגל העשירה בעולם - הפרמיירליג). יש לציין שבין 2007 ל־2013 פיפ"א השקיעה יותר מ־21 מיליון דולר בשנה בעניינים משפטיים בלבד. ב־2013 השקיעה פיפ"א 28 מיליון דולר ב"ייעוץ" ועוד 32 מיליון דולר על קונגרסים עבור עסקני 209 התאחדויות הכדורגל שמגיעים אליהם. 54 מיליון דולר הלכו לטפח את הרזרבות הענקיות.

 

השורה התחתונה היא שפיפ"א השקיעה יותר בבירוקרטיה, ייעוץ משפטי, קונגרסים ובנקים מאשר בפיתוח כהדורגל. בחישוב זריז, עולה כי רק 5% מההוצאות של פיפ"א הן על פיתוח כהדורגל וביחד עם הרזרבות - פחות מ־1% מהכסף של פיפ"א מושקע בכדורגל.

 

מה עם הכסף שהלך להתאחדויות - כ־800 מיליון דולר? כפי שניתן לראות ב"בית הנבחרות" שנבנה בשפיים בישראל, הכסף הזה הולך למימון פרויקטים למקצוענים ולא לפיתוח הכדורגל או "בניית עתיד טוב יותר". בהתאחדויות כדורגל מושחתות - רוב הכסף הזה פשוט הולך לכיסיהם של העסקנים הבכירים או בני משפחותיהם כפי שנחשף מספר רב של פעמים.

 

זה לא חדש שפיפ"א משקיעה יותר בעצמה מאשר בכדורגל. בין השנים 2003 ו־2010, פיפ"א השקיעה יותר בעצמה (900 מיליון דולר) מאשר בפיתוח הכדורגל (800 מיליון דולר). אז, בין 2003 ל־2010 גדלה ההשקעה העצמית של פיפ"א ב־96%. פיפ"א ממשיכה בדרך הזאת גם לשנים הבאות. התקציב לשנים 2015–2018 יעמוד על 5 מיליארד דולר. עלייה נאה מאוד מ־3.8 מיליארד דולר בין השנים 2011 ו־2014. ההכנסות מהטלוויזיה מהוות את ההכנסה העיקרית של פיפ"א (2.7 מיליארד דולר), אבל גם ההכנסות המסחריות - שכוללות ספונסרים, מכירת כרטיסים ותאי VIP למונדיאל וטורנירים אחרים - צפויות לעלות ב־44% ל־2.3 מיליארד דולר.

 

פיפ"א השקיעה כ־2 מיליארד דולר בניהול אליפות העולם בברזיל - לא בהקמת אצטדיונים או שיפוץ אצטדיונים אלא בהוצאות כגון הבאת הנבחרות והשופטים ואירוח העסקנים והספונסרים. בין ההוצאות של פיפ"א במונדיאל יש סעיף "הוצאות שירותים ותפעוליים" - שזה בעצם כסף שהולך לפיפ"א, לעובדיה ולמנהליה.

 

ויש גם סעיף הוצאה "תחזוקה ובנייה". ב־2014–2011 עמדה ההוצאה הזאת על 47 מיליון דולר. חלק גדול מההוצאה הזאת הוא לא על בניית מגרשים או אצטדיונים אלא על תחזוקת "מוזיאון פיפ"א".

 

מה עם הכדורגל בעתיד, יותר כסף יגיע? ובכן, פיפ"א טוענת שתהיה עלייה של 12.5% בהוצאות על פיתוח הכדורגל. זאת ביחס לצפי צמיחה של 31.6% בהכנסות הכלליות.

 

ואיזה מסכנות המדינות

 

אליפות העולם קריטית למודל הכלכלי של פיפ"א. המונדיאל אחראי לכ־90% מההכנסות של הארגון. אליפות העולם הזאת, במקורה, אמורה לסייע למדינה המארחת - בכל זאת, כל העיניים עליה, וזה אמור לבוא לידי ביטוי בהגדלת ההשקעה בתשתיות וכו'. אז זהו, שלא. המונדיאל בדרום קוריאה ויפן עדיין עולה ביוקר לממשלות שממנות את עלות תחזוקת האצטדיונים. בגרמניה דווקא מאוד מבסוטים מאירוח המונדיאל ובכך שהביא לעלייה ניכרת בצופים במגרשים.

 

אבל דרום אפריקה, למשל, סובלת עדיין מאירוח הטורניר. המדינה הוציאה יותר מ־5 ממיליארד דולר על בניית אצטדיונים לקראת מונדיאל 2010. היא החזירה רק עשירית מהסכום הזה. רק אחד מבין תשעת האצטדיונים שנבנו במיוחד בשביל המונדיאל, סוקר סיטי, החזיר את הכסף שהושקע בו (150 מיליון דולר). האצטדיונים האחרים שנבנו רק שואבים כסף מהרשויות המקומיות, שמתחזקות את האצטדיונים הללו במיליוני דולרים בשנה. אצטדיון "נלסון מנדלה ביי" בפורט אליזבת', למשל, משך 125 אלף צופים בלבד בממוצע שנתי. הוא עולה לעירייה 6.5 מיליון דולר בשנה.

 

ספ בלאטר, נשיא פיפ"א. הארגון השקיע יותר במוזיאון שלו מאשר במורשת כדורגל בדרום אפריקה שאירחה את המונדיאל הקודם ספ בלאטר, נשיא פיפ"א. הארגון השקיע יותר במוזיאון שלו מאשר במורשת כדורגל בדרום אפריקה שאירחה את המונדיאל הקודם צילום: רויטרס

 

"אם היו משקיעים את הכסף הזה בתחומים אחרים וקריטיים בדרום אפריקה, אז המדינה היתה באמת עושה צעד גדול קדימה", אמר אצ'ילה אמבמבה, נציג הפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת יוהנסבורג. ברזיל השקיעה פי כמה וכמה יותר מדרא"פ - כ־14 מיליארד דולר - שזה שווה ערך ליותר מ-60% מתקציב החינוך של ברזיל. שליש מהסכום הזה הלך לבנייה ושיפוץ של 12 אצטדיונים, חלקם במקומות נידחים כגון מנאוס וקויאבה. אצטדיונים שיארחו כמה משחקי מונדיאל ואז יישארו כפילים לבנים בלי קבוצות שמשחקות בהם. בבירה ברזיליה, למשל, הושקעו 900 מיליון דולר בבניית אצטדיון לעיר בלי קבוצה בליגה הבכירה.

 

ממחקר שערכה סוכנות דירוג האשראי מודי'ס עולה כי ההשפעה החיובית של המונדיאל מסתכמת ב-0.4% בלבד מהתמ"ג של המדינה. "הכלכלה הברזילאית מאוד גדולה, ובגלל שהגביע העולמי הוא אירוע שנמשך תקופה מאוד מוגבלת, ובנוסף עיקר ההשקעה בו מתכנסת לתוך לקבוצה מוגבת של ערים ואזורים - הרי שההשפעה שלו היא לא מאוד משמעותית", אמרה ברברה מאטוס, אנליסטית במודי'ס ל"פייננשל טיימס". הממשלה הברזילאית טוענת שהמונדיאל יביא להשפעה כלכלית חיובית של כ־12 מיליארד דולר, אבל החישוב מאוד אופטימי, והעלות היא על חשבון האזרחים - על חשבון החינוך שלהם, על חשבון התחבורה הציבורית ועל חשבון פיתוח הכדורגל ברמת שורשי הדשא. לא פלא שהם יוצאים להפגנות.

 

עלויות האירוח, כמו פיפ"א כולה, צמחו עם השנים בגלל הדרישות של פיפ"א עצמה - מבחינת תשתיות ואצטדיונים ובלי קשר לתשלומי השחיתות שמדינות שילמו לעסקני פיפ"א שקבעו מי תארח את המונדיאל (נכדתו בת ה־10 של העסקן הברזילאי בפיפ"א, ריקרדו טשיירה, "הרוויחה" 3.5 מיליון דולר לאחר שקטאר זכתה באירוח המונדיאל ב־2022).

כאמור, המונדיאל ב־2010 בדרום אפריקה עלה 5 מיליארד דולר ומורשתו היא נזק ארוך טווח. בגרמניה 2006 עלות המונדיאל עמדה על כ־6 מיליארד דולר ובקוריאה ויפן ב־2002 עמדה עלות הטורניר על כ־5 מיליארד דולר. לשם השוואה, ארה"ב השקיעה רק 30 מיליון דולר בקיום המונדיאל אצלה ב־1994.

 

 

ספ בלאטר וג'רום ואלקה, נשיא ומזכ"ל פיפ"א. לא משלמים מס ספ בלאטר וג'רום ואלקה, נשיא ומזכ"ל פיפ"א. לא משלמים מס צילום: איי אף פי

 

הרווחים לספ

 

בשנה האחרונה הפגנות פרצו ברחבי ברזיל. המפגינים דרשו פחות שחיתות ויותר השקעה ציבורית בשירותיים ציבוריים הכרחיים. מצב הרוח הלאומי ירוד בעקבות המונדיאל שיתארח במדינה ויעלה כ־14 מיליארד דולר. שליש מהכסף הזה הלך לאצטדיונים, ופרויקטים רבים שהיו אמורים לסייע לכלל האוכלוסייה לא הושלמו או שבוטלו (למשל, הרכבת המהירה בין ריו דה ז'נרו לסאו פאולו). לפי מבקר המדינה הברזילאי, לפחות מיליארד דולר נעלמו לכיסי המושחתים וספק אם הכסף הגדול יוחזר לברזיל בהכנסות גבוהות יותר בעתיד.

 

כמה פיפ"א תרוויח מהסבל של אזרחי ברזיל? על פי הערכות של הארגון עצמו, ההכנסות שקשורות למונדיאל בברזיל יעמדו על 4.5 מיליארד דולר (הארגון לא משלם מסים בברזיל ומעט מאוד מסים בשוויץ). כמה פיפ"א מוציאה על המונדיאל? כ־2 מיליארד דולר לפי ג'רום ואלקה, מזכ"ל הארגון ספוג השחיתות. כלומר, פיפ"א יכולה לצפות לרווח תפעולי נאה של 2.5 מיליארד דולר.

 

"אנשים חושבים שאני טפיל אכזר שמוצץ את הדם של העולם ושל הכדורגל", אמר ספ בלאטר בנאום מוזר שנשא באוניברסיטת אוקספורד ב־2013. "אנשים חושבים שאני הסנדק שנמצא על רכבת הכסף של פיפ"א". בלאטר גם אמר שהוא לא "הרע מסרטי בונד" והוא לא "צוחק כל הדרך לבנק". "גרמו לכם להאמין שפיפ"א היא השריף הרשע מנוטינגהאם", אמר בלאטר. "אבל האמת היא שאנחנו יותר דומים לרובין הוד. אנחנו לוקחים כסף מהספונסרים ושמים אותו בשורשי המשחק".

 

כאמור, רק שישית מהכסף של פיפ"א מושקע חזרה בשורשי המשחק. המספרים מראים שבלאטר הוא השריף מנוטינגהאם ושפיפ"א היא פרזיט אכזרי ששואב את הדם של העולם ועולם הכדורגל.

 

המספרים כמעט אף פעם לא טועים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x