$
ספורט עולמי

שיעורי ניהול ממנצ'סטר סיטי

ההצלחה של מנצ'סטר סיטי נזקפת לזכותו של השייח' מאנסור ומשאביו הבלתי נגמרים, אבל פראן סוריאנו, מנכ"ל מנצ'סטר סיטי, הוא האיש שמכניס היגיון (עסקי) לשיגעון

אוריאל דסקל 10:3912.05.14

שיהיה ברור כבר על ההתחלה. מנצ'סטר סיטי, הקבוצה שזכתה אתמול באליפות הפרמיירליג, היא סיפור של השקעה כספית אדירה. מאז 2008 השקיע השייח' מאנסור יותר ממיליארד ליש"ט בקבוצה. סגן נשיא איחוד האמירויות גם הביא ספונסרים מהאמירויות, שהפכו אותו לאחד מהמועדונים בעלי "ההכנסות הטבעיות" הגדולות באירופה. בלי השייח' מאנסור סיטי היתה היום במקרה הטוב כמו ווסטהאם, קבוצה בחובות ששורדת בפרמיירליג ובמקרה הרע בולטון - קבוצת ליגת המשנה ששקועה בחובות עד הצוואר.

 

 

 

 

למרות שמאחורי הניצחון נמצא סיפור הצלחה שבבסיסו כסף, יש מה ללמוד על השינוי הניהולי הגדול שחל בקבוצה בשנים האחרונות. אם תחילת דרכו של השייח' בסיטי אופיינה בהוצאות מיותרות על "הצהרת כוונות" – ע"ע רכישת רוביניו – והנהלה הביכה שעצמה לא פעם (למשל גארי קוק, המנכ"ל לשעבר, צחק על אמו חולת הסרטן של שחקן הקבוצה לשעבר נדום אנואה), אז כיום מנהלי המועדון הם הטובים ביותר. והעבודה היא שהם הופכים את מנצ'סטר סיטי לקבוצה החזקה ביותר באנגליה לטווח הארוך. בהרצאה מרתקת שהעניק בכנס של עובדי הממשל באיחוד האמירויות, חשף מנכ"ל הקבוצה פראן סוריאנו חלק מהעקרונות שמנחים אותו ואת הסיטי.

 

 

אל-מובארק וסוריאנו. "הכדורגל הפך מקרקס לוולט דיסני" אל-מובארק וסוריאנו. "הכדורגל הפך מקרקס לוולט דיסני" צילום: אי פי איי

 

זה לא מזל, זו הזדמנות

סוריאנו מתחיל את ההרצאה ב"טיפ" שקיבל ממנהל וותיק בברצלונה: "ילד, תקשיב לי", אמר המנהל הוותיק לסוריאנו. "אל תגיע לכאן עם הרעיונות העסקיים שלך והחוש העסקי שלך - כל העניין הוא מזל. אם הכדור נכנס הכל נפלא, אם הכדור לא נכנס, זה אסון". סוריאנו חשב לעצמו "בולשיט!". "ניהול זה אותם כלים ניהוליים, אותה אינטלגנציה ואותה עבודה קשה בכל תחום" הסביר סוריאנו. "וכן, יש כאן עניין של מזל אבל צריך לעבוד קשה כדי שיהיו הזדמנויות בהן המזל יהיה לטובתך".

 

סוריאנו מביא לדוגמה את צ'לסי. קפטן הקבוצה ג'ון טרי החליק ופספס את הפנדל המכריע בגמר ליגת האלופות ב־2008. שלוש שנים לאחר מכן, צ'לסי הגיעה לאותו מצב והפעם דידייה דרוגבה כבש את הפנדל המכריע. "בסופו של דבר, המזל מתאזן. יום אחד אין לך מזל ויום אחר יש לך מזל. אבל צריך לעבוד קשה מאוד כדי להגיע להזדמנות. זה לא עניין של מזל. זה עניין של עבודה קשה. בכדורגל ובחיים".

 

 

שחקני מנצ'סטר סיטי חוגגים אליפות אמש. "יום אחד אין לך מזל ויום אחר יש לך מזל. אבל צריך לעבוד קשה מאוד כדי להגיע להזדמנות. זה לא עניין של מזל. זה עניין של עבודה קשה. בכדורגל ובחיים" שחקני מנצ'סטר סיטי חוגגים אליפות אמש. "יום אחד אין לך מזל ויום אחר יש לך מזל. אבל צריך לעבוד קשה מאוד כדי להגיע להזדמנות. זה לא עניין של מזל. זה עניין של עבודה קשה. בכדורגל ובחיים" צילום: איי אף פי

 

איך עושים כסף

לפי סוריאנו הכדורגל עבר מ"קרקס" ל"וולט דיסני". "פעם הכסף היחיד שהגיע למועדון היה ממכירת כרטיסים באצטדיון - כמו קרקס ולכן המודל העסקי של המועדונים היה כמו של קרקס", הסביר. "היום המצב השתנה דרמטית אנחנו מביאים כסף מהטלוויזיה, מהמגרש ומשיווק. אנחנו כמו וולט דיסני - יש לנו פארק שעשועים שזה האצטדיון, יש לנו מיקי מאוס, שזה סרחיו אגוורו ויש לנו תוכניות טלוויזיה, שזה זכויות השידור של המשחקים". הוא גם מפריד בין "מועדונים מקומיים" ל"מועודנים גלובליים". "ילד בסין לא יקנה חולצה של סטוק סיטי או ניוקאסל, המועדונים הגלובלים מתחרים על איזו חולצה הוא יקנה - ומנצ'סטר סיטי צריכה להיות בתחרות הזאת". סוריאנו, שתחתיו ברצלונה נהפכה מהמועדון השישי הכי מכניס בעולם למועדון השני הכי מכניס בעולם, מדבר על העבודה הקשה שלו במונחים של הגדלת ההכנסות.

 

פורמולה מנצחת

"האם יש פורמולה לקבוצה מנצחת? כנראה שאין", אומר סוריאנו. "אבל הניסיון שלי לימד אותי שהרכיבים ההכרחיים להצלחה הם כישרון, איזון ומחויבות פנימית של אנשים לנצח. וזה לא קשור לכסף. אנשים לא ינצחו עבורך אם תשלם להם. הם צריכים לרצות את זה. אי אפשר לקנות את זה". סוריאנו טוען שהמחויבות הזאת משתנה ו"באווירה המאוד תחרותית בכדורגל, ס"מ פחות מחויבות משמעותו – הפסד". "בברצלונה זכינו בהכל ב־2006 ובשנה שאחרי הפסדנו הכל בגלל שקצת איבדנו קצת מהמחויבות הזאת" מספר סוריאנו. "פרנק רייקרד תמיד אמר לכולם ש־10 שחקנים יעשו הגנה ואחד לא – רונלדיניו. הוא קיבל פטור מפעולות הגנתיות כדי שיהיה 'טרי' בהתקפה וזה התקבל על ידי כולם מפני שהוא היה היוצר המרכזי של הקבוצה. אבל ברגע שחלה ירידה בתפוקה שלו העניינים התחילו להסתבך והאגו צף על פני המים. סמואל אטו התלונן שהוא עובד קשה יותר מכולם ולא מקבל את אותו הכבוד. האיזון נהרס. זה לא קשור לכדורגל – זה קשור לאנשים".

 

 

פלגריני עם גביע הפרמיירליג. "מנהיגים כמו פפ גווארדיולה ומנואל פלגריני הם אידיאליים. הם גם מבינים את התחום בצורה טובה מאוד וגם יודעים איך לדבר ולנהל אנשים" פלגריני עם גביע הפרמיירליג. "מנהיגים כמו פפ גווארדיולה ומנואל פלגריני הם אידיאליים. הם גם מבינים את התחום בצורה טובה מאוד וגם יודעים איך לדבר ולנהל אנשים" צילום: איי אף פי

 

סוג המנהיגות

"אנשים חושבים שמנהיג הוא מישהו עם 'אישיות' חזקה. אבל אני חושב שמנהיג זה מישהו שיכול להקשיב ולהבין מה הקבוצה צריכה וליישם את זה" אומר סוריאנו ומספר: "ב־2007 הפסדנו לריאל מדריד של פאביו קאפלו. לנו היה הרבה יותר כישרון וקאפלו אמר את זה לשחקניו: 'יש לנו פחות כישרון מברצלונה, לא ננצח בעזרת הכישרון אלא בעזרת המחויבות שלנו'. אז הוא הוציא מהקבוצה שני שחקנים מאוד מוכשרים שהוא הרגיש שהם לא מחויבים מספיק – רונלדו המקורי ובקהאם. הוא ביסס את הקבוצה שלו על שחקנים שעובדים קשה ומקשיבים לו.

 

"בצד שלנו, ראינו שיש לנו שחקנים מוכשרים אבל לא מחוייבים ורייקרד המשיך כרגיל, הוא ניסה להמליץ לשחקנים שלו מה לעשות במקום להגיד להם מה הוא צריך מהם. זה עבד טוב כשהם היו מחויבים אבל לא כשהם לא היו מחויבים. אז לפני שמחליטים איך לנהל קבוצה צריך לדעת מה הקבוצה צריכה. יותר ישירות, פחות ישירות - תלוי במה השחקנים צריכים".

 

סוריאנו מוסיף: "יש מאמנים שיודעים הכל ואומרים לשחקנים בדיוק מה לעשות. הם לא תמיד צודקים ולכן השחקנים ממשיכים לעשות מה שהם אומרים. ד"ר האוס הוא כזה, אבל השיטה הזאת עובדת רק בסרטים. במציאות זה לא עובד. אני מכיר ד"ר האוס כזה, לואי ואן חאל. מאמן מצוין אבל קשה מאוד עם שחקנים. וברגע שלא מנצחים - השחקנים 'הורגים אותו'. יש גם מנהיג שלא יודע דבר על מה שהוא מנהל אבל הוא מנהל אנשים היטב וזה עובד בסדר בתעשיית התרופות, למשל. מנכ"לים מנהלים מדענים מבלי להבין במדע. אבל במצבי חירום אתה רוצה מישהו שיודע על התחום ממש טוב. ולכן, מנהיגים כמו פפ גווארדיולה ומנואל פלגריני הם אידיאליים. הם גם מבינים את התחום בצורה טובה מאוד וגם יודעים איך לדבר ולנהל אנשים".

 

 

סרחיו אגוורו. "הסטיב ג'ובס" של הסיטי סרחיו אגוורו. "הסטיב ג'ובס" של הסיטי צילום: רויטרס

 

בניית שלד

"איזה סוג של אנשים אתה רוצה בקבוצה שלך כשאתה רוצה לנצח?" שואל סוריאנו, ואז עונה: "מישהו בעל חזון, התלהבות, אומץ לנסות וליצור ויכולת לעשות זאת. זה ה'סטיב ג'ובס' האיש שרואה דברים שאחרים לא ואומר לאן הוא רוצה לקחת את החברה. כנגד צריך 'דובון לא לא'. מישהו שמאזן מהכיוון הפיננסי בדרך כלל. מישהו פרגמטי, שמרן וריאלי. שני החבר'ה האלה צריכים לכבד זה את זה. החלק המאוד חשוב זה 'עמוד השדרה'. זה המבצע. זה מי שמקריב את עצמו. זה שאומר 'אני אעשה את זה'. הוא מעניק איזון, הוא מוצא פתרון לבעיות. אצלנו בעל החזון הוא סרחי אגוורו, הוא רואה דברים שאחרים לא רואים. 'הדובון לא לא' שלנו הוא פרננדיניו. הוא חושב הגנה כשכולם חושבים התקפה, הוא מקבל את זה שהוא לא כוכב והוא זה שעושה עבודה קשה ומלוכלת. בזמן שכולם חושבים איך להבקיע, הוא חושב איך לא לספוג. ויש את 'עמוד השדרה' וינסנט קומפאני, שהוא עושה מה שצריך לעשות. שחקן שכל אחד רוצה בקבוצה. מישהו שלוקח אחריות כשצריך לקחת אחריות. דוגמה אישית".

 

הערך שבערכים

"כל ארגון צריך סט של רעיונות ואמונות שכולם צריכים להסכים עליהם" אומר סוריאנו. "הרעיונות והאמונות הללו מייצרים מסגרת עבודה בסיסית, מצילים מחוסר ודאות, מייצרים קשר רגשי לארגון, מעניקים יציבות ומנתבים אנרגיות למקומות הנכונים". סוריאנו מגלה שאחד מהערכים שמחבר את כולם בסיטי הוא "כדורגל יפה". "כולנו רוצים כדורגל התקפי, אז צריך להחזיק את הכדור בצורה אפקטיבית, צריך לשחק בקו הגנה גבוה, צריך ללחוץ כדי להשיג את הכדור קרוב לשער של היריב. בכל המועדון משחקים על פי אותם עקרונות. מקבוצות הילדים ועד קבוצת הבוגרים. אין דיון בקשר לסוג הכדורגל הזה. זה הכדורגל שאנחנו רוצים. אז כשדברים לא עובדים – צריך לחזור לאמונות הבסיסיות האלה. הערכים והעקרונות הם קבועים, מובנים וכולם מאמינים בהם".

 

 

וינסנט קומפאני. "עמוד השדרה" וינסנט קומפאני. "עמוד השדרה" צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

הכל מחזורים

"הכל בחיים הולך על פי מחזורים. בעסקים ובכדורגל. המנהל הטוב הוא זה שיודע מתי נגמר מחזור אחד ומתחיל מחזור שני. ב־2006 למשל זכינו בהכל עם רונלדיניו וקיבלנו הצעה של 60 מיליון יורו עליו. ידענו שיש בעיות בקבוצה ושצריך למכור שחקנים אבל אמרנו 'לא'. שנה אחרי, בגלל הבעיות, מכרנו אותו ב־25 מיליון יורו. אז הפסדנו הרבה כסף. צריך לקחת סיכון מדי פעם. אנשים יגידו שאתה עושה טעויות – אבל לפעמיים צריך לעשות טעויות. ויותר חשוב לעשות מה שצריך לעשות על סמך מה שאתה יודע ולא לדאוג מה אחרים מחוץ למערכת יגידו עלייך. וחוץ מזה, מההפסדים לומדים הכי הרבה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x