$
ספורט ישראלי

איך בדיוק מתמחרים שחקנים ישראלים?

עוד תעלומה מבית היוצר של הכדורגל הישראלי: איך שחקן כמו טל בן חיים שווה בדיוק כמו אלירן עטר?

אוריאל דסקל 11:1226.06.13

בפוטבול יש טאצ'דאון כל 9 דקות בממוצע. ברוגבי כל 12 דקות בממוצע כובשים טריי. בהוקי כובשים שער כל 21 דקות ובכדורגל קבוצה כובשת כל 69 דקות. זה הופך את "השער" לעניין נדיר. שער זה עניין כל כך נדיר שמעט מאוד שחקנים יכולים להגיד שהם כבשו שער בשנים האחרונות.

 

למשל: בפרמיירליג, בין 2008 ל-2011 שיחקו 861 שחקנים שרשמו 30,937 הופעות ביניהם. 45% מהשחקנים הללו לא כבשו ולו שער אחד בשלוש עונות. ב-56% מהמשחקים הללו אף אחד מ-861 השחקנים לא בעט ולו בעיטה אחת לכיוון השער. ב-80% מהמשחקים הללו שחקן לא בעט בכלל לכיוון השער או בעט רק פעם אחת. רבע מהשחקנים, 221 שחקנים, לא בעטו לכיוון השער פעם אחת בשלוש שנים.

 

בגלל זה חלוצים הם השחקנים שמשלמים עליהם הכי הרבה.

 

 

 

 

ג'ורדי קרויף (שמאל) עם טל בן חיים וחולצת מכבי תל אביב. יתפקד כחלוץ? ג'ורדי קרויף (שמאל) עם טל בן חיים וחולצת מכבי תל אביב. יתפקד כחלוץ?

 

אף אחד לא היה מדמיין להוציא 60 מיליון יורו על בלם אדיר, אבל על חלוץ כמו רדאמל פלאקו זה דווקא נראה סכום סביר בהחלט. אף בלם לא יעלה לקבוצה 35 מיליון ליש"ט, אבל על אנדי קארול, חלוץ ווסטהאם, הוציאו סכום כזה.

 

האם זה מוצדק? כנראה שלא. כדורגל הוא משחק הוליסטי ותנועת הבלם משפיעה על מסירת הקשר, שקובעת אם החלוץ מקבל הזדמנות לבעיטה טוב או לא. חלוץ טוב רק כמו הקבוצה שהוא נמצא בה - במיוחד במשחק כיום שמרחב המחייה של כל שחקן יצירתי הצטמצם וכתוצאה מכך חלוצים נוגעים הרבה פחות בכדור.

 

אם פעם היו חלוצים כמו תיירי הנרי, שיכול לקחת כדור ולכדרר סביב מספר שחקנים כדי להשתחרר לריצה שמשאירה את כולם מאחור, כיום כמעט ואין את זה יותר. חלוצים צריכים להיות חדים מאוד, משום שמספר הנגיעות שלהם בכדור הולך ומצטמצם. על פי Opta, חלוץ בפרמיירליג נוגע בכדורגל 51 פעמים במשחק. פחות מאשר קשר שנוגע 73 פעמים בכדור ופחות אפילו מבלם שנוגע 63 פעמים.

 

חלוץ לא צריך להיות מהיר בהכרח - החלוצים המובילים כיום אינם מהירים במיוחד. חלוץ צריך להיות חד מאוד או בעל נוכחות פיזית מרשימה. מעניין אם במכבי תל אביב לקחו את הנתונים הללו בחשבון כאשר הביאו את טל בן חיים עבור 1.5 מיליון יורו.

 

טל בן חיים שחקן מהיר מאוד ביחס לכדורגל הישראלי אבל בכל שנותיו בליגת העל לא ממש רשם הישגים מרשימים מדי. איך בדיוק הוא עלה יותר מ-7 מיליון שקל? לא מובן.  איך בדיוק מתמחרים את שווי השחקנים הישראלים? על פי איזה מטריקס?

 

על פי transfermarkt, מחירון השחקנים האירופי, טל בן חיים לא שווה יותר מ-400 אלף יורו. הוא בן 24 אבל קשה להאמין שיש לו ערך מכירה מחדש בשווי גדול יותר מ-1.5 מיליון יורו (אלא אם כן יהפוך לשחקן של עשרים שערים בעונה). כלומר, קשה לראות את מכבי מוכרת אותו בסכום גבוה מספיק שיצדיק את התשלום הראשוני עליו - במיוחד כשמכבי פתח תקווה תקבל 25% מכל מכירה שלו.

 

מבחינת ממוצעים בשלוש השנים האחרונות טל בן חיים - ששיחק גם כחלוץ וגם כקשר קדמי בצד שמאל - רשם ממוצע של 8.6 שערים בעונה עם 3.6 בישולים. פעולה שמובילה לשער או שער כל 2.5 משחקים. לא רע. אבל האם זה שווה 1.5 מיליון יורו בנוסף למשכורת של מיליון שקל בשנה?

 

לואיס מיוריאל, אחד מהשחקנים המוכשרים ביותר באיטליה, עלה לאודינזה רק 1.5 מיליון יורו. הוא בן 22 ובשנה שעברה כבש 11 שערים בסריה A מעמדת הקשר ההתקפי. הוא מועמד למעבר לליברפול עבור סכום גבוה בהרבה מ-6 מיליון יורו.  

 

תעלומה

 

אבל למה להשוות לשחקנים כאלה שבחיים לא נראה בישראל? גם ביחס לשחקנים ישראלים אחרים שנמכרו הקיץ נראה כי התשלום על בן חיים מוגזם. שמעון אבו חצירא עבר למכבי חיפה הקיץ בסכום שנע בין 500 אלף יורו ל-700 אלף יורו. הוא בן 26 ועל פי Transfermarkt שווה 750 אלף יורו. הממוצעים שלו? טובים יותר משל טל בן חיים: 11.6 שערים בעונה עם 2.6 בישולים בהרבה פחות משחקים. שער או בישול כל 1.8 משחקים.

 

האם טל בן חיים שווה כמו אלירן עטר שנמכר על ידי מכבי תל אביב לריימס הצרפתית עבור סכום של 1.5 מיליון יורו ושווה בדיוק את הסכום הזה על פי Transfermarkt?

 

אלירן עטר הוביל קבוצה לאליפות בניגוד לטל בן חיים, ובניגוד לטל בן חיים הוא הגיע למספר דו ספרתי של שערים בכל עונה בשלוש העונות האחרונות. יש לו ממוצע שערים של 17.6 בעונה עם 4.3 בישולים בעונה. עטר כבש או בישל כל 1.4 משחקים. ממוצע שכמעט טוב פי 2 יותר מזה של טל בן חיים.

 

אז איך בדיוק טל בן חיים שווה כמו עטר? עוד תעלומה מבית היוצר של הכדורגל הישראלי.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x