$
ספורט ישראלי

יום העצמאות של אוהדי פורטסמות' הוא השראה לאוהדי בית"ר

פורטסמות' תהיה קבוצת האוהדים האנגלית הגדולה בהיסטוריה לאחר שעמותת האוהדים של הקבוצה בדרך לרכישת האצטדיון של הקבוצה - פראטון פארק. מה המאבק שלהם יכול ללמד את אוהדי בית"ר ירושלים?

אוריאל דסקל 18:4211.04.13
פורטסמות' תהיה קבוצת האוהדים האנגלית הגדולה בהיסטוריה וזאת לאחר שעמותת האוהדים של הקבוצה הגיעה לסיכום רכישת האצטדיון של הקבוצה - פראטון פארק.

 

הסיכום היה המכשול האחרון בהפיכת פומפי לקבוצת אוהדים. האוהדים עובדים כבר שנה שלמה על רכישת המועדון, שהיה בבעלות משפחת גאידמק וקרס כלכלית ומקצועית.

 

עמותת האוהדים ומפרקי המועדון (BDO) הגיעו להסכם לפורטפין, חברה בבעלות לוי קושניר ובלרם צ'יינרי, בחסות בית המשפט האנגלי. פורטפין רצתה 10 מיליון ליש"ט על האצטדיון אבל בחסות בית המשפט נקבע שהאצטדיון שווה הרבה פחות - 3 מיליון ליש"ט בלבד. וזה מאפשר לאוהדי הקבוצה לרכוש את האצטדיון וסוף סוף להיות בעלים של הקבוצה.

 

הסיפור הרבה, הרבה, הרבה יותר מסובך מהנתונים היבשים הללו. אוהדי פורטסמות' ממש נלחמו על עתיד המועדון שלהם. והם נלחמו כמו אריות ולא נגד ילדות עם קוקיות. על מנת לחסוך מכם את השתלשלות כל העניינים המסובכים ניתן לקרוא כאן את הסיפור המלא.  

 

בכל מקרה, אתמול אוהדי פורטסמות' חגגו את העובדה שהם הפכו לבעלי מניות של 51% מפורטסמות'. "זה היה קרב מתיש", אמר אשלי בראון, יו"ר PST, עמותת אוהדי פורטסמות'. "אבל אנחנו מאוד מרוצים. השגנו את מה שרצינו".

 

הקבוצה, שנמצאת כעת בליגה השלישית ובדרך לירידה לליגה הרביעית, נכנסה להליך פירוק פעמיים בפחות מארבע שנים והיתה בת ערובה של אנשי עסקים רבים.

 

 

 

 

ארקדי גאימק. השקיע הרבה אבל לא נכון ארקדי גאימק. השקיע הרבה אבל לא נכון צילום: ראובן שוורץ

 

זה התחיל עם משפחת גאידמק, שרכשה את המועדון והשקיעה בו מיליונים רבים מעבר ליכולותיו הטבעיות. זה הוביל לזכייה בגביע אבל גם לפשיטת רגל וירידה לליגת המשנה.

 

ההשקעות הגרועות של הבן אלכסנדר (סשה) גאידמק – לא בתשתיות או במחלקת הנוער – הובילו לכך שפומפי הפכה לקבוצה ללא נכסים משמעותיים מלבד האצטדיון המתפורר שלה . הוא הכניס את המועדון לחובות של 117 מיליון ליש"ט.

 

גאידמק עזב ב-2009 אחרי שהעביר את הקבוצה למשקיע מהמפרץ הפרסי, שעזב את הקבוצה לאחר פחות מ-50 יום. ואז התחילו סיפורים הזויים על כרישים מהשוק האפור, שותפים לשעבר של ארקדי, שייח'ים מזויפים, אנשי עסקים מהמזרח, פושעים מורשעים מלטביה ועוד.

 

אבל הכל – הליכי כינוס הנכסים, הפירוק וזריקת כל האנשים המפוקפקים מהמועדון, כולל הדיפת הצעות מאנשי עסקים אחרים ללא קשר ישיר למועדון – נמצא כבר מאחוריי עמותת אוהדי פורטסמות', PST. הם מקבלים את הקבוצה שלהם בליגה הרביעית, ללא חובות ועם עתיד וורוד לפניהם. "אנחנו מסתכלים לעתיד. יש לנו דף ריק ואנחנו עכשיו מועדון כדורגל בבעלות אוהדים, בבעלות אנשים שאוהבים את המועדון. אנחנו רוצים שהמועדון ינוהל בצורה ברת קיימא. בשקיפות. בצורה נכונה ודמוקרטית" אמר אשלי בראון.

 

העובדה שלפומפי יש כמה עשרות אלפי אוהדים תעניק לו יתרון גדול בליגות הנמוכות כי הכנסותיו יהיו גבוהות יותר מאשר של היריבות.

 

עמותתת האוהדים, PST, עובדת כבר שנה על רכישת המועדון. תחת מבנה הבעלות החדש האוהדים הם בעלי 51% מהקבוצה ואנשי עסקים מקומיים הם הבעלים של שאר המניות. ,

 

 2,000 אוהדים גייסו כמעט 2 מיליון ליש"ט – עלות מנייה כ-1,000 ליש"ט והיו קבוצות של אוהדים שקנו את המניה ביחד. רוב הכסף הונח בידי נאמן. ישנם גם "נשיאים" – כלומר אוהדים טיפה יותר עשירים שהשקיעו, כל אחד, 50 אלף ליש"ט. הם גייסו כ-1.5 מיליון ליש"ט שגם כן נמצאים בידי נאמן. בנוסף, יזם הנדל"ן סטיוארט רובינסון, גם כן אוהד פורטסמות', רכש נדל"ן מסביב לפראטון פארק והעניק לעמותה הלוואה של 1.2 מיליון ליש"ט.

 

כל הגורמים יקבלו מושבים בדירקטריון של המועדון.

 

העירייה של פורטסמות' העניקה הלוואה לעמותת האוהדים כדי שזו תצליח לרכוש את המועדון. באופן טבעי העמותה משתפת את הקהילה בניהול הכדורגל הרבה יותר מכל איש עסקים אחר שהיה נכנס למועדון.

 

סוונסי, שכיום בפרמיירליג, גם כן היתה במצב דומה לפורטסמות' לפני עשור.

 

היא נוצלה ונזרקה על ידי אנשי עסקים שלא קשורים למועדון והביאו אותו לחורבן מקצועי וכלכלי. סוונסי נעזרה ב-Supporters Direct, עמותת האוהדים הממשלתית, שסייעה לה למכור 20% ממנה לחברי עמותת האוהדים והשאר לאנשי עסקים מקומיים שתרמו מכספם. מאז הקבוצה עלתה לפרמיירליג והשנה זכתה בתואר הראשון שלה בהיסטוריה (גביע הליגה) ואף חילקה דיבידנדים לבעלי המניות. בפרמיירליג מכנים את המודל של סוונסי "אידיאלי".

 

יש הרבה מאוד מן המשותף בין פורטסמות' לבית"ר ירושלים. שתי הקבוצות היו בבעלות הגאידמקים, שתי הקבוצות נהנו מהצלחה מקצועית בזכות הכסף הגדול שהגאידמקים הזרימו אליהן, אבל בשתי הקבוצות לא השקיעו בתשתיות או בנכסים מניבים כמו אקדמיית כדורגל והן נותרו חסרות נכסים ממשיים אחרי שהגאידמקים הורידו ידיהם מהן.

 

אז נכון, גאידמק נשאר בבית"ר והיא לא ירדה לליגה השלישית אבל אוהדי פורטסמות' יכולים להיות אופטימיים הרבה יותר מהירושלמים. וזה כי הם הצליחו להעיף את כל האנשים שהאינטרס של בית"ר אינו בראש מעיינותיהם ועכשיו הם שולטים על גורלם ועל גורל קבוצתם.

 

כיום נמצאים כל הצדדים בבית"ר ירושלים במעיין לימבו משפטי, עקרוני, מקצועי וכו'. אבל הדבר הכי טוב שאוהדי הקבוצה, אלו שאיכפת להם מעתידה, יכולים לעשות זה לתת לה ללכת לפירוק. להיפטר מארקדי גאידמק אחת ולתמיד, לגבש קבוצת רוכשים, לקבל סיוע מהעירייה, למצוא אנשי עסקים ולהתחיל מחדש – גם אם זה אומר במינוס 9 נקודות וגם אם זה אומר להתחיל בליגה השנייה.

 

אוהדי בית"ר גייסו כ-2 מיליון שקל בקיץ – הכסף הזה בוזבז על החתמת שחקנים ולא על רכישת אחוזים מהמועדון שהיו נותנים להם שליטה עליו. אסור לחזור על הטעות הזאת. צריך לפתוח דף נקי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x