$
ספורט ישראלי

פתרון שתי הקבוצות

בהרבה מקרים "כשרון" זה פשוט עניין של אפליית גיל. הפתרון: יותר קבוצות לילדים צעירים

אוריאל דסקל 10:1017.03.13

קראתי את המחקר הדמוגרפי המצוין של CIES, קבוצת מחקר הכדורגל בשווייץ (אפשר לקרוא את זה כאן). הנתון הראשון שתפס את העין שלי ולא הרפה היה ש"ששחקנים שנולדו בחלק הראשון של השנה הם "בעליי יצוג יתר בקבוצות הכדורגל באירופה (30%). על פי המחקר, "הנתון הזה מצביע על הקיום של אפקט הגיל היחסי בכדורגלנים".

 

זו גם עוד הוכחה לכך שאין דבר כזה "כישרון" (יכולת טבעית ייחודית או נטיה), כשחלק מהפרשנים טוענים שזה "מתת אל" ואי אפשר ללמד את זה. "כישרון" זה בעצם כישורים (מיומנות או כלי שמשיגים דרך אימון או ניסיון). 

 

 

מרוואן פליאני. האם רפורמה פשוטה בהתאחדות לכדורגל הבלגית "גילתה אותו"? מרוואן פליאני. האם רפורמה פשוטה בהתאחדות לכדורגל הבלגית "גילתה אותו"? צילום: איי אף פי

 

את עניין אפקט הגיל היחסי אפשר להסביר במספר דרכים - אבל כולן קשורות למתי נולד השחקן. בדרך כלל, ברוב אירופה, שחקן שחוגג יומהולדת 8 בתחילת השנה יכול לשחק באותה קבוצה עם שחקן שנולד כמעט 12 חודשים צעיר ממנו. בגיל הזה, שנה היא קריטית בכל הקשור להתבגרות הגוך וגם פיתוח הכישרון. לשחקן הבוגר יותר היה הרבה יותר זמן, באופן יחסי, "על הכדור" מאשר השחקן הצעיר יותר. זה אומר שהוא פיתח כישורים טובים יותר מהשחקנים הצעירים יותר. בנוסף, השחקן הבוגר יותר גם יותר גדול מבחינה פיזית. בכל מקרה, פיתוח הכישורים זה עניין קריטי בגיל הזה. בגיל 8, שנה זה 12.5% מהחיים. אז זה אומר שהשחקן שנולד בינואר קיבל 12.5% יותר זמן להתאמן מאשר שחקן שנולד בנובמבר. זה אומר שבאופן עקרוני הוא 12% יותר טוב מהשחקן שנולד בנובמבר.

 

תמיד יש יוצאים מן הכלל, אבל בדרך כלל מאמנים רואים את האיכויות של השחקן המבוגר יותר ומתמקדים בפיתוחו בגלל שיש לו "כישרון טבעי" (למרות שזה לא באמת כישרון, אלא גיל). זה מייצר פער. והפער הזה, בסופו, הוא הסיבה ש-30% מהכדורגלנים באירופה נולדו בחלק הראשון של העונה, 27% מהשחקנים נולדו בחלק השני, 24% בחלק השלישי ורק 19% בחלק הרביעי. אגב, גם ב-NFL, יש תופעה דומה.

 

סטטיסטית, זה לא הגיוני ש"כשרון" נשפך מלמעלה על שחקנים שנולדו בין ינואר לאפריל. זה פשוט עניין של אפלייה

על רקע גיל.

 

הפתרון הפשוט לזה מאוד פשוט: יותר קבוצות לילדים צעירים. קבוצות לילדים שנולדו בתחילת השנה וקבוצות לילדים, מאותו שנתון, שנולדו בסוף השנה. בצורה הזאת יותר "כישרונות" יכולים להפתח וכך אנחנו נראה יותר שחקנים שנולדו בספטמבר-דצמבר.

 

אגב, זה לא סתם תיאורייה ריקה. לפני כעשור, ההתאחדות לכדורגל בבלגיה עשתה בדיוק את זה (חילקה את כל השנתונים לשניים) והתוצאה מאוד ברורה: שחקנים כמו מרוואן פליאני (אברטון), כריסטיאן בנטקה (אסטון וילה), נאסר צ'אדלי (טוונטה) נולדו בסוף השנתונים שלהם וכמעט חצי מהנבחרת הצעירה נולדו בסוף השנה (מאוגוסט עד דצמבר).

בטל שלח
    לכל התגובות
    x