$
ספורט עולמי

הקטארים משתלטים על צרפת

ההשקעה האדירה של ערוץ אל־ג'זירה בליגת הכדורגל בצרפת ובשידורי הצ'מפיונס ליג בצרפתית הצטרפה לרכישת פריז סן ז'רמן על ידי חברת השקעות קטארית. שיעור מאלף על הקשר שבין ספורט, פוליטיקה, כלכלה ותקשורת. המטרה הבאה: הפרמיירליג

יוני מנדל 09:1004.01.12

"הפלישה הקטארית לצרפת". בזו הכותרת בחר פורטל החדשות הלבנוני "אל־נשרה" לתאר את התפתחויות השנה האחרונה בשדה הכדורגל הצרפתי. כמה אירועים שחברו יחדיו הובילו את עורך הכתבה להגיע למסקנה שריבוי השקעות הספורט הקטאריות בצרפת אינו צירוף מקרים נדיר אלא תוצאה של מחשבה אסטרטגית ארוכת טווח של נסיכות המפרץ, מחשבה המשלבת אינטרסים פוליטיים עם הזדמנות עסקית להשקיע ולהשפיע על הכלכלה החמישית בגודלה בעולם.

 

הרומן הצרפתי־קטארי לא החל בספורט. היומון הצרפתי "ליברסיון" מספר כי העשור האחרון התאפיין בהידוק קשרי המסחר והעסקים בין חברות צרפתיות לקטאריות. חלק מהחברות הגדולות ביותר בצרפת - לרבות ענקית טורבינות הרוח סואץ (Suez), חברת הבנייה וינצ'י (Vinci) והקונגלומרט התעשייתי אראבה (Areva) - הן בבעלות צרפתית־קטארית משותפת. כמו כן, הקשר העסקי בין המדינות הוביל את צרפת לקבוע כי אנשי עסקים קטארים שישקיעו בנכסים במדינה יזכו לפטור מלא ממס שבח. הנשיקה הצרפתית הזו לוותה בהתחממות היחסים האישיים בין ראשי שתי המדינות. מערכת היחסים בין נשיא צרפת ניקולא סרקוזי ליורש העצר הקטארי הנסיך תמים בין חמד אל־ת'אני היא לא פחות ממצוינת. בתחילת שנת 2010, לדוגמה, ענד סרקוזי ליורש העצר הקטארי את אות לגיון הכבוד הצרפתי על דש הבגד, העיטור הגבוה ביותר המחולק בצרפת. ועוד לא אמרנו מילה על כדורגל.

 

הנסיך לא תמים

 

הנסיך תמים, כמיטב המסורת, נושא כמה תפקידים רשמיים מלבד היותו יורש העצר של קטאר. הרלבנטי שבהם מבחינת הסיפור שמוצג כאן היום הוא יו"ר הרשות הקטארית להשקעות ספורט (Qatar Sport Investments), הזרוע הספורטיבית של הרשות הקטארית הממשלתית להשקעות (Qatar Investment Authority) שהוקמה בשנת 2005 במטרה לבחון ולזהות הזדמנויות עסקיות עבור הריאל הקטארי. לפי תחקיר של מגזין הכדורגל הצרפתי "סו פוט", בנובמבר 2010 הוזמן הנסיך תמים על ידי סרקוזי לארוחת צהריים לא תמימה בארמון האליזה. מלבד שליט צרפת, נכחו בה גם נשיא אופ"א מישל פלאטיני, וגם סבסטיאן באזין, הנציג של קולוני קאפיטאל והבעלים של קבוצת הכדורגל האהודה על סרקוזי (ועל בניו ז'אן ופייר) פריז סן ז'רמן. המטרה הרשמית היתה לדון בהשקעות ספורט בצרפת.

 

עם זאת, לפי ה"אייריש טיימס", ארוחת הצהריים היתה טקטית הרבה יותר. ההפסדים של "קולוני קפיטל" בפריז סן ז'רמן נשקו באותה השנה ל־20 מיליון יורו, וליגת הכדורגל הצרפתית היתה בגירעון עמוק. מנגד, הקטארים היו זקוקים לתמיכה של אופ"א כדי לזכות באירוח מונדיאל 2022. הפגישה הסתיימה בלי הודעה מיוחדת לעיתונות. אולם עשרה ימים לאחר מכן כבר נראו אותותיה כשפלאטיני הרים את ידו ותמך בהצעה של קטאר לאירוח מונדיאל 2022. אליפות העולם בכדורגל עשתה אז את הצעד הראשון שלה בדרך לדוחא. חצי שנה לאחר מכן, בלי שום קשר כמובן, רכשה רשות השקעות הספורט של קטאר בראשות השייח' תמים 70% ממניות פריז סן ז'רמן והפכה לבעלת הבית הרשמית.

 

"הקטארים אנשים טובים"

 

עיתוני הספורט שדיווחו על ארוחת הצהריים המלכותית ההיא דאגו להוסיף את המילה "לכאורה" ליד רמזים על קשר צרפתי־קטארי בסגנון יד רוחצת יד. פלאטיני אמר שסרקוזי רק אמר לו ש"הקטארים הם אנשים טובים" אבל מעולם לא ביקש ממנו לתמוך במועמדות קטאר לאירוח המונדיאל. לדבריו, הוא נטה לבסוף לכיוון מדינת המפרץ מפני שהוא חשב שלמזרח התיכון מגיעה הזדמנות לארח.

 

גם לגבי רכישת קבוצתו האהובה של סרקוזי אין הודאה כי אכן הנשיא הצרפתי עודד רכישה קטארית. אטיין מואטי, המומחה הפיננסי של יומון הספורט הצרפתי "לאקיפ", טען ש"קטאר בסך הכל עשתה לסרקוזי טובה קטנה". לדבריו, "הם הרי מזמן רצו לקנות מועדון באירופה. הם רצו את מנצ'סטר יונייטד אבל זה לא הסתדר. אז הם הלכו בינתיים על אופציה זולה הרבה יותר בשם פריז סן ז'רמן".

 

מאז הרכישה ההיא, שעמדה על כ־130 מיליון יורו, התחזקה פ.ס.ז' משמעותית. ראשית, היא התכבדה בנשיא חדש לקבוצה, קטארי כמובן, בשם נאסר אל־חאליפי שמשמש גם כמנכ"ל של רשות השקעות הספורט הקטארית. תפקיד נוסף של אל־חאליפי יפורט בהמשך. שנית, לתפקיד המנהל הספורטיבי מונה ליאונרדו, הברזילאי הבינלאומי שאימן בעבר את מילאן ואת אינטר. מיד לאחר מכן הוחתם בקבוצה הארגנטיני הבינלאומי חאבייר פאסטורה מפאלרמו עבור סכום שיא בתולדות הכדורגל הצרפתי: 45 מיליון יורו.

 

את הרכישה הנוצצת הזו, הצהרת כוונות בפני עצמה, אפשר כנראה להשוות רק לזו של שייח' מאנסור מאבו דאבי, שלאחר שרכש את מנצ'סטר סיטי העביר את רוביניו תמורת 32 מיליון ליש"ט. שתי הקבוצות, אגב בראשות בעלי בית מהמפרץ, צועדות בראש טבלאות הליגה, הצרפתית והפרמיירליג, בהתאמה. התחנה האחרונה במסע הרכש של פ.ס.ז' היתה ההחתמה של קרלו אנצ'לוטי למאמן הקבוצה בסוף השבוע שעבר תמורת שכר עתק של 6 מיליון יורו לעונה.

 

חאבייר פסטורה. נרכש תמורת 45 מיליון יורו. שיא בכדורגל הצרפתי חאבייר פסטורה. נרכש תמורת 45 מיליון יורו. שיא בכדורגל הצרפתי צילום: איי אף פי

 

איך אומרים אל־ג'זירה בצרפתית?

 

אבל רכישת פ.ס.ז' היתה רק קצה הקרחון. ההתפתחות הבאה בשותפות הקטארית־צרפתית הגיעה בקיץ כשתחנת אל־ג'זירה, שנמצאת בבעלות הנסיכות הקטארית, רכשה את את זכויות השידור העולמיות של הליגה הצרפתית לשש העונות הקרובות תמורת כ־192 מיליון יורו. בכך הפקידו הצרפתים בידי הקטארים לא רק את תקוותיהם לסגירת הגירעונות הכלכליים של ליג1, הליגה הצרפתית הבכירה, אלא גם את קידום תדמיתו של הכדורגל הצרפתי בעולם. ראשי הליגה הצרפתית החלו לחוש שהכיס הקטארי עמוק.

 

לפני כמה שבועות הם קיבלו לכך חיזוק עת רכשה ענקית התקשורת הקטארית גם את זכויות השידור של ליגת האלופות בצרפת לשלוש העונות הקרובות (מעונת 2012 עד 2015) תמורת 183 מיליון יורו. אל־ג'זירה קיבלה את זכויות השידור עבור 133 משחקים בכל עונה והיא תשלם בדיוק כפול ממה ששילם ערוץ קאנאל פלוס על חבילה דומה בעונה החולפת. לפי "הגרדיאן", גם העסקה הזו נולדה בארוחה המפורסמת בארמון האליזה. ובה, לפי הדיווח הבריטי, עודד סרקוזי את הקטארים לנסות ולגשת למכרזים על זכויות השידור של כדורגל בצרפת. הקטארים ניגשו ועוד איך. סיפור דומה היה כשאל־ג'זירה הגישה לאחרונה הצעה לרכישת זכויות השידור של הנבחרת הצרפתית ביורו 2012 הבא עלינו לטובה.

 

ההצעה של הקטארים, שעמדה על 130 מיליון יורו, היתה גבוהה בהרבה מזו של המתחרות הצרפתיות, וככל הנראה היא תזכה את הקטארים גם בתענוג של הפצת הטריקולור בעולם כולו. קבלה אחרונה במסע הקניות הקטארי בצרפת עומדת על 510 מיליון יורו, והיא כוללת הסכם לחמש העונות הקרובות שבהן תשדר אל־ג'זירה בצרפת בכל שבוע שני משחקים של הליגה הצרפתית.

 

כפי שניתן היה לתאר, כדי להפוך את החלום הקטארי למציאות, אל־ג'זירה מתכוונת להרחיב את קונספט השידורים הקיים שלה ולהקים ערוץ ספורט צרפתי, שיקדם את כל האמור לעיל. מי שעומד מאחורי הרעיון הזה הוא מנכ"ל אל־ג'זירה ספורט אל־חאליפי, שהוא יד ימינו של הנסיך תמים, וכן - אותו אחד המכהן כמנכ"ל קרן השקעות הספורט הקטארית וכנשיא פריז סן ז'רמן. הערוץ החדש של אל־ג'זירה ימותג כצרפתי לכל דבר, והוא לא צפוי לקבל את השם "אל־ג'זירה ספורט" אלא להיות ממותג באופן ניטרלי יותר. כרגע, אגב, השם המוביל הוא AJ Sport France.

 

נאסר אל-חאליפי, נשיא מועדון פריז סן ז'רמן (משמאל) וליאונרדו, המנהל הספורטיבי נאסר אל-חאליפי, נשיא מועדון פריז סן ז'רמן (משמאל) וליאונרדו, המנהל הספורטיבי צילום: איי פי

 

הסיוט הצרפתי של שלם וצפה

 

הכניסה האגרסיבית משהו של אל־ג'זירה לשוק שידורי הספורט בצרפת עוררה דיון סוער בעיתוני הרפובליקה על הגמוניית ה"שלם וצפה". אל־ג'זירה אמנם הבטיחו כי החבילה שלהם תהיה זולה יחסית ותעלה פחות מ־35 יורו לחודש, אך נתון אחד הם לא יכלו להסתיר: בשנה הבאה אוהדי הכדורגל בצרפת יצפו רק במשחק אחד, גמר הצ'מפיונס ליג, בערוץ ללא תשלום (TF1). שאר המשחקים בכל המסגרות - ליגה, גביע, צ'מפיונס, נבחרת - ישודרו בתשלום בערוץ הקטארי החדש או בקנאל פלוס הצרפתי, שזכה בנתח קטן מהשידורים.

 

לדברי ולדימיר אנדרף, נשיא הכבוד של האגודה הבינלאומית של כלכלני ספורט, את האשם במצב יש למצוא באופ"א ולא באל־ג'זירה. לדבריו, בשנת 1998 קבוצת מדיה פרטנרס, שעוסקת בשיווק ספורט, החלה לקדם את מיזם הליגה האירופית החדשה. אופ"א חשה שיוזמה כזו תהרוג את הצ'מפיונס ליג, ובצעד מחושב היטב החליטה להרחיב אותה ולהציע למועדונים המשתתפים סכומים גדולים מרווחי השידור והחסויות. "את הכספים האלו היה צריך להביא מאיפשהו", אמר אנדרף בראיון לרויטרס, "ואופ"א החליטה לפנות לרשתות הטלוויזיה כי אצלן נמצא הכסף הגדול". לדבריו, "התוצאה הסופית של התהליך הזה היא שאוהד הספורט הצרפתי כבר לא יוכל לצפות באף משחק צ'מפיונס ליג בטלוויזיה בצרפת בחינם בעונה הבאה, כי ככל שאל־ג'זירה או קנאל פלוס ישלמו יותר לאופ"א עבור זכויות השידור, כך הצופים בבית יצטרכו להיפרד בכל חודש מסכומי כסף גדולים יותר".

 

מותג ושמו קטאר

 

דיון נוסף שעלה בעקבות "הפלישה הקטארית לצרפת" הוא על המניעים מאחורי היוזמות הכלכליות של האמירות הקטנה. "למה קטאר רוצה את הכל?", זעקה אחת הכותרות באתר של ערוץ החדשות הלווייני פראנס24, וגם יומון "הנשיונל", הרואה אור באבו דאבי, הדגיש כי "העסקאות המרובות של אל־ג'זירה בצרפת מזעזעות את התקשורת המקומית ומדליקה נורות אזהרה ברחבי אירופה".

 

מלבד הרווח הכלכלי האפשרי, ישנם כמה הסברים לאידיאולוגיה הקטארית שמאחורי ההשקעות. הסבר אחד לכך הוא רצונם של מקבלי ההחלטות בקטאר לחזק את תדמיתה של המדינה בעולם ולהפוך אותה מזוהה עם ספורט, איכות חיים ותקשורת חופשית. זה חשוב גם לקראת מונדיאל 2022, שהוא בעצמו מקפצה לשיפור תיירות ועסקים במדינה, אבל גם כי הרקורד של קטאר בנושאים כגון זכויות אדם אינו מרשים. השקעה בחינוך ובספורט, מעריכים בקטאר, עשויה לסייע ביצירת תמונה חיובית יותר של המדינה.

 

כתב "הגרדיאן" דייויד קון מאמין כי המעורבות הקטארית בספורט הצרפתי היא רק חלון ראווה, סוג של יחסי ציבור לקשרים עסקיים עמוקים המתנהלים בין המדינות, ושיוצאים פחות לתקשורת: קשרים בין מדינה מפרצית עשירה לבין מדינה אירופית הסובלת ממשבר כלכלי בגוש היורו, כשהספורט משמש בידידות הזו מכשיר להדגשת התחממות היחסים. קונור אושיי, אנליסט במשרד הצרפתי של חברת קפלר קפיטל מרקטס, טוען כי "המטרה האולטימטיבית של ההשקעות האלו היא להבטיח שקטאר תהיה חזקה במרכז מפת העולם", עובדה בעלת השפעה אסטרטגית וכלכלית. גם דניאל בילאליאן, ראש מחלקת הספורט של ערוץ TF1, טען כי "המשקיעים הקטארים לא מחפשים תשואה להשקעה שלהם. האינטרס שלהם הוא פוליטי גרידא. הם רוצים לשים את המדינה שלהם במרכז המפה". דברים באותה הרוח אמר גם דיוויד רוברטס, סמנכ"ל צוות החשיבה הבריטי "המוסד לשירותים מאוחדים" היושב בקטאר.

 

לדבריו, קטאר ואל־ג'זירה "מחזקות את עצמן כמותג בקונטקסט של אירוח המונדיאל של 2022". לדבריו, זו גם הסיבה שהבעלים הקטארים של פריז סן ז'רמן רוצים להביא את בקהאם, מותג כלכלי ואופנתי בפני עצמו. רוברטס טוען כי "ערוץ אל־ג'זירה הולך בדרך האסטרטגית שהתוותה קטאר, של הגדלת השפעה והשקעה".

 

ריק פוליטי, משברים ומהפכות

 

מחמד עמאר, מומחה לכלכלה, טוען שההקשר הדיפלומטי והפוליטי יוכל להסביר טוב יותר את המעורבות הקטארית בצרפת. בראיון שקיים בערוץ פראנס24 טען עמאר כי "העולם הערבי נמצא במצב של ריק פוליטי. יש משברים ומהפכות. בתוך המצב החדש הזה מנסה קטאר לקדם את תדמיתה כמדינה רבת השפעה. כך למשל המאמץ המשותף, הקטארי־טורקי, למנוע את הידרדרות המשבר בלבנון, הסכם הפסקת האש שנחתם בסודן בתיווך קטאר, החלק של קטאר בהסכם הפיוס הפנים־פלסטיני, והתפקיד החדש של קטאר באו"ם כנשיאת העצרת הכללית. מדובר בגישות פוליטיות וכלכליות גם יחד שלא ניתן ולא צריך להפריד ביניהן".

 

לבסוף, הסבר אחרון לכניסה של אל־ג'זירה לצרפת הוא שהתבססות בשוק הכדורגל הצרפתי תוכל לשמש הכנה לשוק היוקרתי באמת: הליגה האנגלית. "אני בטוח שהקטארים יפקחו עין על המכרז לזכויות השידור של הפרמיירליג שייפתח באפריל", אמר אושיי ליומון "הנשיונל". גם "האייריש טיימס" תומך באותה דעה. לדברי העיתון, "המהפכה הצרפתית של קטאר החלה, אבל זוהי רק ההתחלה, ואיפה הם יעצרו זה עדיין לא ברור... יכול מאוד להיות שרשת הטלוויזיה בתשלום BskyB, המשדרת כדורגל בבריטניה, תצטרך להתמודד עם אל־ג'זירה כבר בשנה הבאה על זכויות השידור של הפרמיירליג". בפרפראזה על שירו של לאונרד כהן, אפשר לקבוע כי אל־ג'זירה מנסה תחילה לקחת את צרפת, אחר כך היא כבר תעבור לבריטניה. בינתיים, כך נראה, הכל עובד לפי התוכנית.

 

הכותב הוא חוקר במכון ון ליר בירושלים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x