$
רכישות

משבר? לא בשוק ההעברות

שווי שחקני הכדורגל הוא אחד הדברים היחידים שלא נפגעו מהמשבר העולמי. האם מגמת העלייה תימשך גם ב־2012?

רונן וודלינגר 10:1019.12.11

תיאגו אלקנטרה דו־נאסימנטו, קשרה הצעיר של ברצלונה, נהנה מייחוס משפחתי: אביו, מאזיניו, כיכב בשנות התשעים בליגה הספרדית ואף זכה עם נבחרת ברזיל בגביע העולם ב־1994. יש לו גם שם אמצעי מחייב, זהה לשמו של פאולינו אלקנטרה, הסקורר הגדול בתולדות ברצלונה עם 356 שערים. ועוד משהו: תיאגו בן ה־20 הוא גם השחקן שהערך שלו רשם העונה את העלייה הגדולה ביותר בליגה הספרדית - מ־5 מיליון יורו בקיץ ל־15 מיליון יורו כיום - זינוק מרשים של 200%. עכשיו נשאלת השאלה מה הביא לזינוק הזה - הכישרון של השחקן, ההישגים של הקבוצה ואולי הכותרות שעשה בקיץ אביו, שאיים להעביר אותו לריאל מדריד מכל המקומות?

 

גוט, בסר, גצה

 

ניתוח הערכות שווי של שחקנים, שביצע האתר הגרמני הנחשב TransferMarkt, יוכל ללמד אותנו כמה דברים מעניינים על האופן שבו קובעים שווי של שחקנים - שמשפיע על מחיר מכירתם.

 

נתחיל בגרמניה, שם שייך הזינוק הגדול ביותר בשווי השוק מתחילת השנה לכוכב העולה של הכדורגל הגרמני, מריו גצה מבורוסיה דורטמונד. ההצלחה בליגה והזימון לנבחרת הזניקו את מחירו של "גציניו" מ־18 מיליון יורו לפני תחילת העונה ל־30 מיליון יורו כיום, לא סופי. מן הסתם, ההייפ סביב השחקן בן ה־19, ששמו נקשר להעברה אפשרית לאחת מקבוצות הצמרת באנגליה או בספרד, לא הזיק למספרים. מנכ"ל דורטמונד הזדרז להצהיר שהיהלום לא יימכר "אפילו תמורת שדות נפט" - רמז לכסף מהמפרץ שמציף את אירופה.

 

גצה הוא באמת שחקן יוצא דופן, אבל נראה שהחשיפה שממנה נהנית דורטומונד השנה - עם האליפות המפתיעה והחזרה לליגת האלופות - עושה טוב לחשבונות הבנק העתידיים של רבים משחקניה, אשר שלושה מהם נמצאים בעשירייה הראשונה בגרמניה מבחינת עלייה בשווי.

 

נציגה אחרת של גרמניה בליגת האלופות היא באיירן מינכן, ששולחת לרשימת עשרת מכפילי השווי של הבונדסליגה לא פחות מארבעה שחקנים, ובראשם "סופר מריו" גומז עם עונה נפלאה ועלייה מ־26 מיליון יורו בינואר לשווי של 35 מיליון יורו כעת. מי שנהנה פחות הוא אריאן רובן, ההולנדי של באיירן, שפציעות חוזרות ונשנות הורידו את שוויו מ־40 ל־35 מיליון יורו. הבווארים שוקלים עכשיו להחליף את הקשר ולהביא במקומו כוכב אחר מהרשימה, מרקו רויס מבורוסיה מנשנגלאדבך, ששוויו זינק העונה מ־6.5 ל־14 מיליון יורו, ויש המדברים אפילו על סכום של 20 מיליון.

 

 

. .

 

הגיל עולה, המחיר יורד

 

באיטליה מרבית השינויים הגדולים נרשמו בשוויים של שחקנים שהקבוצה שלהם נהנית מעונה טובה, בהם שניים מיובנטוס, מובילת הליגה, וארבעה שחקנים ממילאן (מקום שלישי). בתוך כך, זלאטן איברהימוביץ', שנמכר לפני שנתיים לברצלונה ב־70 מיליון יורו (השחקן השלישי הכי יקר בהיסטוריה), מתאושש העונה מהפיאסקו בקטלוניה ושוויו עלה ב־5 מיליון יורו ל־35 מיליון יורו.

 

מנגד, העונה המאכזבת של אינטר - לפני שנה וחצי אלופת אירופה, וכיום מדשדשת בסרייה A - באה לידי ביטוי גם בשווי שחקניה, ושורה של כוכבים, בהם דייגו מיליטו, אסטבאן קמביאסו, מייקון וז'וליו סזאר, השילו השנה בין 5 ל־6 מיליון יורו מערכם.

 

גם הגיל מהווה פקטור בשווי המוערך, ולראיה שוויים של שחקנים מיובנטוס – כמו השוער ג'יאנלואיג'י בופון והקשר אנדרה פירלו – צנח בחודשים האחרונים ב־6–8 מיליון יורו.

 

אגב, למרות החולשה של אינטר, דווקא זינוק השווי הגדול ביותר באיטליה רשום על שמו של ריקרדו אלבארס, שהגעתו בקיץ לאינטר מארגנטינה הזניקה את שוויו מ־3.5 מיליון יורו ל־11 מיליון יורו כיום. זינוק זהה של 7.5 מיליון יורו, נרשם גם בשוויו של ארגנטינאי נוסף, אריק לאמלה, שהגיע מריבר פלייט לרומא.

 

מעבר לצורך עלייה

 

מעבר לתעלה, באנגליה, אפשר להבחין בין שחקנים שעצם הרכישה שלהם בסכומי עתק משדרגת את מעמדם בשוק, לבין כאלה שהעלייה בשוויים נזקפת לכדורגל המצוין שהם מפגינים. בקטגוריה הראשונה סרחיו "אל קון" אגוארו ודויד דה חאה, שעברו מאתלטיקו מדריד למנצ'סטר - אחד לסיטי ואחד ליונייטד - ושדרגו את שוויים השנה ב־6 מיליון יורו. בקטגוריה השנייה נמצאים שחקנים כמו רובין ואן פרסי מארסנל, וינסנט קומפני מסיטי וצ'צ'איטריטו מיונייטד - כולם העלו את ערכם בסכומים שנעים בין 5 ל־8 מיליון יורו, הודות ליכולת מעולה.

 

אבל אין מי שהעלה את מחירו בפרמיירליג יותר מג'ק ווילשר, קשרה בן ה־19 של ארסנל. השחקן שתפס מקום בהרכב של ארסנל ובנבחרת אנגליה אמנם נפצע בתחילת העונה, אבל העונה המצוינת שלו בשנה שעברה הספיקה לו לעלות את שוויו בעשרה מיליון יורו - מ־10 ל־20 מיליון יורו.

 

בצד של צניחות השווי באנגליה ניתן למצוא את כוכביה של צ'לסי, שסובלים משילוב של גיל מתקדם, יכולת אישית חלשה ועונה בינונית של הקבוצה. לא פחות משישה מהם - בהם פרנק למפארד, ג'ון טרי ופרננדו טורס - נמצאים בין עשרת השחקנים שהשווי שלהם הכי ירד בתקופה האחרונה.

 

 

. .

 

צ'אבי אאוט?

 

באופן מפתיע, את רשימת הנפילות בספרד מובילים דווקא כוכבים משתי הקבוצות הגדולות. כנראה שכשאתה מוערך בעשרות מיליונים, אזי די בירידת כושר זמנית או בפציעה כדי לגרוע מיליונים מערכך. בין השאר ניתן למצוא ברשימת מאבדי הערך את חלוץ ריאל, גונסאלו היגוואין, ואת קרלס פויול, דויד וייה ואפילו צ'אבי מבארסה – כולם איבדו השנה 8–4 מיליון יורו מערכם.

 

בצד העולים, נראה שבספרד ישנם שלושה אלמנטים שעשויים לשדרג את המחיר.

 

ראשית, שחקנים גדולים ומוכרים מבארסה וריאל, שעונה טובה של הקבוצה מוסיפה עוד מיליונים לערכם. ברשימה זו ניתן למצוא את פפה, קארים בנזמה ומרסלו מריאל מדריד וגם בוסקטס ואינייסטה מבארסה - כולם משחקים נהדר והוסיפו לשוויים השנה עוד 5–6 מיליון יורו.

 

שנית, לצד שתי הגדולות, גם שחקנים שמצליחים להצטיין בשאר 18 קבוצות הליגה מעלים את ערכם. גם להם וגם למועדונים שלהם יש, מן הסתם, אינטרס להגדיל את השווי בדרך למכירה עתידית. דוגמה אחת היא זו של איקר מוניאין, כוכבה הצעיר של אתלטיק בילבאו, שפרץ העונה לתודעה ושדרג בכך את שוויו ל־10 מיליון יורו לעומת 6 מיליון לפני חצי שנה.

 

לבסוף, חזרה לתיאגו אלקנטרה. לפני שנה וחצי ספק אם מישהו מחוץ לקאמפ נואו שמע על הכישרון הצעיר של ברצלונה. ההזדמנות שקיבל בעונה שעברה מפפ גוארדיולה וחידוש החוזה בקיץ עם סעיף שחרור בסכום של 90 מיליון יורו הקפיצו את שוויו ב־10 מיליון יורו. לא רע בשביל חצי שנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x