$
רכישות

או־לה־לה, מי זה בא?

המהלך להבאת דיוויד בקהאם לבירת צרפת הוא צעד נוסף של הכסף הערבי בדרך להשתלטות על הכדורגל האירופי

אוריאל דסקל 07:3725.10.11

דיוויד בקהאם, הכדורגלן העשיר בתבל, צפוי להצטרף לפריז סן ז'רמן בתום עונת ה־MLS. ב"לה פריזיאן" דיווחו ש"הכל כמעט סגור, החוזה, המשכורת, זכויות התדמית — וכל מה שחסר זה חתימת השחקן".

 

בקהאם, שבגיל 36 עדיין נחשב למותג כדורגל מוביל, מצטרף לאחד מפרויקטי הכדורגל השאפתנים ביותר באירופה. פריז סן ז'רמן נרכשה על ידי חברת ההשקעות הקטארית QSI בקיץ, והשקיעה כ־85 מיליון יורו ברכישת שחקנים שהובילה את הקבוצה לראשות הליגה הצרפתית. כעת היא "עושה מאמצים אדירים כדי להביא את בקהאם לפריז סן ז'רמן", נכתב ב"France Football". "הם ממש רוצים אותו. מלבד להבטיח את שירת ההמנון הבריטי 'אלוהים, נצור את המלכה' לפני כל משחק ולהבטיח שהמשפחה שלו תקבל ג'קוזי בתא ה־VIP באצטדיון, פריז סן ז'רמן לא יכולה לעשות יותר כדי להבטיח את שירותיו של האנגלי".

 

 

בקהאם וילדיו. "הם ממש רוצים אותו. מלבד להבטיח את השיר 'אלוהים, נצור את המלכה' לפני כל משחק ולהבטיח שהמשפחה שלו תקבל ג'קוזי בתא ה־VIP באצטדיון, פריז סן ז'רמן לא יכולה לעשות יותר כדי להבטיח את שירותיו של האנגלי" בקהאם וילדיו. "הם ממש רוצים אותו. מלבד להבטיח את השיר 'אלוהים, נצור את המלכה' לפני כל משחק ולהבטיח שהמשפחה שלו תקבל ג'קוזי בתא ה־VIP באצטדיון, פריז סן ז'רמן לא יכולה לעשות יותר כדי להבטיח את שירותיו של האנגלי" צילום: MCT

 

"פרויקט בקהאם"

 

QSI — ראשי תיבות של Qatar Sports Investments — הוקמה ב־2005, ולאחר רכישת פריז סן ז'רמן צירופו של בקהאם מגיע במטרה לעבור לשלב השני בבניית המועדון הפריזאי: הפיכתו למותג ־על. ליאונרדו, המנהל הספורטיבי של פריז שבקהאם שיחק תחתיו במילאן, הודה בראיון ל־BBC כי הבאתו של הכוכב האנגלי תעשה טוב למותג PSG. "הוא יותר מסתם שחקן כדורגל, הוא מותג, הוא כוכב פופ", אמר הברזילאי שהיה אחראי על חיזוק הקבוצה בצורה מצוינת ומהירה, כולל רכישת חאבייר פאסטורה ב־42 מיליון יורו מפאלרמו. פסטורה, שכבר זוכה להשוואת לזינאדין זידאן, מישל פלאטיני ודניס ברגקאמפ, נחשב לשחקן החשוב ביותר מבחינה מקצועית בקבוצה. בקהאם יצטרף, כאמור, כהרבה יותר מסתם שחקן.

 

"פרויקט בקהאם יחשוף את פריז סן ז'רמן ברמה אחרת לחלוטין ממה שנראה אי פעם בכדורגל הצרפתי", נכתב ב"France Football". החתמתו תאפשר גיוס ספונסרים מאסיה, ולפי העיתון "ל'אקיפ", תביא "לצונאמי של מכירת חולצות ומרצ'נדייז באסיה".

 

יש כאן אינטרס נוסף: QSI היא הבעלים של אל־ג'זירה, שהיא הבעלים של זכויות השידור בחו"ל של הליגה הצרפתית. צירופו של בקהאם לפריז יביא לעלייה חדה במחירי זכויות השידור של הליגה החמישית הכי פופולרית באירופה. "מי יהיה שגריר טוב יותר למותג צרפתי מאשר בקהאם, הכוכב לשעבר של ריאל מדריד, הסמל של הכדורגל במזרח הרחוק?", נכתב ב"לה פריזיאן". בקהאם, על פי הערכות, גם קיבל הצעה לככב כפרשן הראשי של אל־ג'זירה לאחר פרישתו. אגב, באל־ג'זירה גם מתכננים מהלך של רכישת זכויות השידור של הפרמיירליג: בקהאם עשוי להיות הפרשן הראשי שלה במשחקים אלה. בכל מקרה, בין פרסומת לשידור, הוא גם יתפקד כ"בכיר" בפריז סן ז'רמן. אבל זה נוגע רק מעט באינטרס של בקהאם עצמו להצטרף לקבוצה.

 

מה יוצא לו מזה?

 

מלבד העובדה שישחק באירופה ובכך ישמור על כושר משחק טוב יחסית לקראת הזמנתו לנבחרת בריטניה המאוחדת שתשחק באולימפיאדה, בקהאם דואג במעבר מלוס אנג'לס לפריז גם לאשתו, ויקטוריה. זמרת הפופ לשעבר הפכה למעצבת אופנה, והמעבר שלה לבירת האופנה טוב מדי בשבילה בשביל לסרב. בנוסף, בניו ובתו של בקהאם יוכלו ללמוד בבית הספר הבינלאומי של פריז, שנמצא במרחק מסירה מקומפלקס האימונים של הקבוצה.

 

אה, הוא גם יקבל 4.5 מיליון יורו נטו בעונה (כמו פאסטורה), והסכום יגדל בעקבות חתימה על הסכמי חסות וזכויות תדמית.

 

בצרפת די מתרגשים מהגעתו הצפויה של האנגלי. ב"ל'אקיפ" וב"France Football" תיארו את הגעתו הצפויה כ"חלום שמתגשם", ולואיס פרננדז מיודענו אמר בתוכנית הרדיו שהוא מנחה: "תמיד אהבתי את בקהאם, אפילו בגילו הוא יכול לבעוט בכדור כל כך טוב. האישיות שלו תשפר את הקבוצה, הוא מודל לחיקוי".

 

עם זאת, רבים מדברים על כך שהגעתו תפגע בקבוצה מבחינה מקצועית. אוליבייה דאקור, לשעבר שחקן הנבחרת, אמר: "אני מבין למה להביא את פסטורה בן ה־22, אבל בקהאם בן 36. הוא לא יתאים לקבוצה". גרגורי קופה, לשעבר שוער הקבוצה, צפה בעיות. אבל שוב, הגעתו של בקהאם לא מגיעה מתוך רצון או אינטרס מקצועי — אלא היא שיקול כלכלי לחלוטין.

 

 

שחקני פריז סן ז'רמן. 80% מהנבחרת הצרפתית גדלה באזור שחקני פריז סן ז'רמן. 80% מהנבחרת הצרפתית גדלה באזור צילום: איי פי

 

פוטנציאל לא ממומש

 

כדי לעמוד בתנאי הפייר פליי הפיננסי, פריז סן ז'רמן חייבת למצוא מקורות הכנסה נוספים מלבד הכיסים של השייח' תאמים בין חמאד אל־ת'אני, יורש העצר הקטארי, שרכש דרך QSI כ־70% מפריז סן ז'רמן.

 

המהפכה התחילה מהר כדי להשיג תוצאות מהירות, ממש כמו שמנצ'סטר סיטי עשתה באנגליה בשלוש השנים האחרונות, וזה קרה. "פריז סן ז'רמן תהיה בליגה משל עצמה ב־10–5 השנים הבאות", מנבא דמיאן קומולי, המנהל הספורטיבי הצרפתי של ליברפול. ז'יל גרימאנדי, הסקאוט הראשי של ארסנל בצרפת, הוסיף: "הם פשוט חיים בפלנטה אחרת".

 

בצרפת תהו איך פריז סן ז'רמן, שמאז 1994 לא זכתה באליפות, לא הצליחה למשוך משקיעים עד כה. אחרי הכל, PSG היא הקבוצה היחידה בעיר ענקית — אחת הגדולות באירופה שבה בין 10 ל־12 מיליון איש (תלוי כמה מהפרברים סופרים). פריז גם נחשבת לעיר מושכת מאוד עבור כדורגלנים.

 

פריז היתה אמורה להיות עיר כדורגל בכירה יותר, אבל זה לא קרה. בעיקר מפני שקבוצות העיר סבלו מראייה קצרת טווח ומשיגעונות של בעלים ופטרונים כאלו ואחרים. ב־1974, פריז סן ז'רמן, קבוצה שהיא איחוד של כמה קבוצות לא מקצועיות, עלתה לליגה הבכירה וכאמור זכתה באליפות ב־1994, אבל זה בהחלט לא מספק לעיר ענק כמו פריז.

 

היתה זו קולוני קפיטל (Colony Capital), חברת השקעות שראתה את הפוטנציאל בעיר כבר ב־2006 ורכשה את הקבוצה. היא השקיעה בעיקר במחלקת הנוער ובתשתיות הקבוצה ובקיץ, כאמור, מכרה 70% ממנה לקטארים ב־130 מיליון יורו וברווח של כ־90 מיליון יורו, אם לא יותר.

 

כעת הקבוצה עובדת על גיוס שחקנים צעירים ומוכשרים כמו פסטורה, אבל תמשיך לייצר שחקנים — ויותר חשוב: תוכל להשאיר אותם בפריז. כ־80% משחקני הנבחרות הצרפתיות הם מאזור פריז, כר פורה להצמחת כדורגלנים. העניין הוא שרבים מהם פשוט עזבו לאקדמיות טובות יותר ו"גדלו" במקומות שאינם פריז סן ז'רמן.

 

זה ישתנה. זה כבר השתנה, עוד לפני העידן הקטארי. קולוני קפיטל, כאמור, השקיעה את הכסף בעיקר בנוער, מה שהוביל לזכיית קבוצות הנערים והנוער באליפויות המדינה.

 

 

דייויד בקהאם. עבור באל ג'זירה דייויד בקהאם. עבור באל ג'זירה צילום: איי אף פי

 

ארסן הבא בתור?

 

כעת, אנטואן קומבואר הוא המאמן הראשי שמוביל את הקבוצה לפסגת הליגה הצרפתית, אבל ייתכן מאוד שהבעלים החדשים מתכננים להביא מישהו עם ניסיון בקבוצה גדולה שמכניסה שחקני נוער לקבוצה הראשונה — והשם הראשון שעולה הוא ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל. כבר אושר כי המנג'ר דיבר עם אנשי פריז סן ז'רמן בקיץ, אבל הוא בחר להישאר בארסנל. לפחות עוד שנה.

 

ונגר או לא, ההשקעה הקטארית נראית הגיונית. הליגה הצרפתית היא אולי לא הכי גדולה באירופה, אבל לערים מעטות יש הילה של פריז, והקבוצה הבכירה הקרובה ביותר לפריז נמצאת ברדיוס של 200 ק"מ. זה שטח ענק שאפשר להפוך אותו לשטח אוהד PSG.

 

בנוסף, יורו 2016 יתארח בצרפת — מה שיזריק הרבה עניין וכסף לכדורגל המקומי. הכסף הזה, בנוסף לאובדן ההכנסות של הכדורגל הספרדי והאיטלקי — עשוי לדחוף את פריז סן ז'רמן לרמה הגבוהה ביותר בכדורגל האירופי. עוד הימור ערבי מוצלח? כנראה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x