$
ספורט עולמי

הממשלות באירופה אינן היחידות שטובעות בחובות

"אני חושש לעתיד הכדורגל. החשש הגדול הוא שהכדורגל לא יוכל להמשיך מכיוון שלא משלמים לשחקנים", אמר מישל פלאטיני, נשיא אופ"א. יש לו ממה לחשוש?

ירון ארבל 10:3330.08.11

הממשלות באירופה אינן היחידות שטובעות בחובות. בעיות פיננסיות משפיעות יותר ויותר על המוסדות האהובים ביותר ביבשת – קבוצות הכדורגל.

 

שביתות, פשיטות רגל של מועדונים וחובות, כולם הולכים ומתווספים בטור החובות של הכדורגל, עד כדי כך שהם מתחילים להשפיע על הביצועים במגרש.

 

באיטליה ובספרד, כוחות העל של הכדורגל שזכו בשני המונדיאלים האחרונים, בוטלו משחקי פתיחת העונה מכיוון שהשחקנים סירבו לעלות למגרש בשל מחלוקות סביב החוזים.

 

המצב נהיה קשה מדי למישל פלאטיני, רומנטיקן הכדורגל כהגדרתו שעומד בראש אופ"א. "הרבה נורות אזהרה מהבהבות עכשיו", אומר פלאטיני, כוכב עבר צרפתי שזוכה להערכה רבה כמנהיג הכדורגל העולמי. "אני חושש לעתיד הכדורגל. החשש הגדול הוא שהכדורגל לא יוכל להמשיך מכיוון שלא משלמים לשחקנים".

 

אזהרתו של פלאטיני הועברה בתדריך השנתי "מצב האומה" על הכדורגל האירופי, יום לאחר ההגרלה לטורניר הצ'מפיונס ליג הפופולארי.

 

גביע ליגת האלופות. הטורניר עוזר להסתיר את הבעיות הפיננסיות החמורות בדרגות הנמוכות יותר באירופה גביע ליגת האלופות. הטורניר עוזר להסתיר את הבעיות הפיננסיות החמורות בדרגות הנמוכות יותר באירופה צילום: רויטרס

 

 הכסף שמכסה את האמת

 

העובדה שדבריו נאמרו במונטה קרלו התבררה כאירוניה לא מתוכננת, שהדגישה את תרבות ההימורים שפגעה בכל כך הרבה קבוצות לאורך בועת הכדורגל של המאה ה-21. הצ'מפיונס ליג, תחרות הדגל של אופ"א, זוכה לפופולאריות רבה ברחבי העולם בקרב האוהדים, ערוצי השידור והספונסרים, כך שאופ"א צפויה להעניק ל-32 הקבוצות שלוקחות חלק כספי זכייה ובונוסים בשווי 750 מיליון יורו (1.08 מיליארד דולר).

 

אולם הכסף שזמין לכל הקבוצות הללו – ארבע בלבד מאנגליה וספרד, שלוש מאיטליה וגרמניה – עוזר להסתיר את הבעיות הפיננסיות החמורות בדרגות הנמוכות יותר באירופה.

 

ברצלונה ומנצ'סטר יונייטד, קיבלו כל אחת למעלה מ-50 מיליון יורו (72 מיליון דולר) ממאגר כספי הזכייה של אופ"א על כך שהעפילו לגמר בעונה שעברה. כתוצאה מכך דורגו שני המועדונים הללו המוכרים בכל העולם במקומות השני והשלישי מאחורי ריאל מדריד בדירוג הקבוצות בעלות ההכנסות הגבוהות ביותר של מגזין פורבס ל-2011. מדריד הכניסה 537 מיליון דולר. שלוש הקבוצות הללו מחזיקות בחוב בעל 9 ספרות, נושא שמעציב במיוחד את פלאטיני, אולם הן יכולות ליצור הכנסות לשלם אותו.

 

מנצ'סטר יונייטד מצאה תזרים הכנסות חדש החודש לאחר שמכרה זכויות פרסום על בגדי האימון ומגרש האימונים לספונסרים עבור 40 מיליון ליש"ט (66 מיליון דולר) למשך 4 שנים – הסכם השווה יותר מחוזה החולצות המרכזי של רוב הקבוצות. מדריד וברצלונה מרוויחות גם ממערכת להפצת ההכנסות מזכויות השידור בספרד.

 

"50% מההכנסות מזכויות השידור מועברות לברצלונה ומדריד, בעוד שאר 18 הקבוצות צריכות להילחם על שאריות העוגה", מסביר הפרופסור למימון מאוניברסיטת ברצלונה חוסה מריה גאיי. "הליגה הספרדית צריכה לרכז את זכויות השידור, במקום לאפשר למדריד וברצלונה לערוך הסכמים משל עצמן, ואז לנצל את הזכויות ולמכור מוצרים ברחבי העולם", כמו שקורה בפרמיירליג. מה שגאי מתאר כ"סיטואציה מסוכנת" עלתה החודש לכותרות כששחקני הליגה הספרדית פצחו בשביתה כדי להשיב לעצמם 50 מיליון יורו (72 מיליון דולר) במשכורות שחייבים ליותר מ-200 שחקנים.

 

המחזור הראשון של משחקים נדחה בסוף שבוע שעבר עד שהושג הסכם ביום חמישי. כעת, אם המשכורות לא ישולמו עבור שלושה חודשים, לשחקנים יש את הזכות להפר את החוזים שלהם.

 

אך בעוד שהפשרה מאפשרת לשחקנים שלא קיבלו שכר לחפש אחר עבודה בתשלום, היא אינה פותרת את הבעיה המהותית של תזרים המזומנים החלש של מועדוני הכדורגל. 

 

6 מתוך 18 הקבוצות הנלחמות אחר השאריות בליגה הספרדית כבר נמצאות בהגנה מפני פשיטת רגל – כולל שלוש הקבוצות שעלו העונה ליגה: בטיס, ראיו ואיקאנו וגרנדה.

 

המועדונים יכולים להתייחס לשכר שלא הועבר עדיין לשחקנים כחוב נוסף שניתן לפרוס מחדש, וכך לא יספגו עונשים מהליגה בשל חדלות הפירעון.

 

גאי ציין שהתכסיסים הישנים שבהם השתמשו מועדוני הכדורגל כדי לאזן את ספרי החשבונות שלהם – עסקאות נדל"ן פשוטות ומהירות, מכירת שחקנים עבור רווח – לא עובדים במיתון.

 

 

אצטדיון יובנטוס החדש. היחידה שהשקיעה, בינתיים, בבניית אצטדיון חדש אצטדיון יובנטוס החדש. היחידה שהשקיעה, בינתיים, בבניית אצטדיון חדש צילום רויטרס

 

איטליה ובעיות מיסים אחרות

 

התפוצצות בועת הנדל"ן תפסה את ולנסיה עם אצטדיון מסטאייה ישן שאין באפשרותה למכור ואצטדיון חדש שאין ביכולתה להשלים את בנייתו. בשתי העונות האחרונות, הקבוצה נאלצה למכור את כוכבי נבחרת ספרד דיוויד ווילה (לברצלונה), דיוויד סילבה (למנצ'סטר סיטי), ראול אלביול (לריאל מדריד) ובשבוע האחרון הוא מכרה את חואן מאטה (לצ'לסי) כדי לגמור את החודש.

 

באיטליה, שיחות של הרגע האחרון למנוע שביתה התפוצצו ביום שישי, ומשחקי סריה A שתוכננו לסוף השבוע לא התקיימו.

 

במרכז המחלוקת עומדת סוגית חידוש החוזה הקיבוצי והתנגדות השחקנים לרצון הקבוצות שהשחקנים החלשים יותר יתאמנו בנפרד. אך במקביל להתקדמות השיחות, החלו לצוץ גם נושאים פיננסיים. הקבוצות מתעקשות שהשחקנים ישלמו מס חדש באיטליה שמוטל על בעלי ההכנסות הגבוהות, כחלק מחבילת הקיצוצים האחרונה של הממשלה שנועדה לאזן את התקציב עד 2013.

 

אולם, גם הקבוצות סובלות מלחצים פיננסיים. באיטליה, הכנסות הקבוצות נובעות ברובן מזכויות השידור, והקבוצות מרוויחות פחות בשל חוקים חדשים שהטילה הממשלה שמשפיעים לשלילה על השורה התחתונה.

 

במקביל, ענקית הליגה יובנטוס רשמה בעונה שעברה עלייה של 16.8% בעלויות התפעוליות שלה ל-100 מיליון יורו (144 מיליון דולר), בעיקר בשל משכורות השחקנים והוצאות אחרות בתחום כולל עזיבות יקרות. יובנטוס גם לא הצליחה להעפיל לצ'מפיונס ליג.

 

פאוסטו פנונזי, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת בוקוני במילאנו, אומר כי הקשיים הפיננסיים בכדורגל נובעים בעיקר בשל השכר הגבוה של השחקנים ודמי העברה גבוהים, וכן האשים העדר בסיס הכנסות מגוון לקבוצות.

 

זיופים של פריטים של הקבוצות נמכרים במרחק קרוב לאצטדיון. "מדוע לשלם 80 יורו (115 דולר) עבור פריט מקורי, אם אפשר לקנות משהו דומה ב-10 יורו (14.40 דולר)?" שואל פנונזי.

 

רוב הקבוצות באיטליה אינן הבעלים של האצטדיונים, ולכן אין להם יותר מדי תמריצים לשפץ אותם או להשכיר אותם בימים שבהם לא מתקיימים משחקים. יובנטוס היא היוצאת מהכלל. הקבוצה השקיעה מיליונים באצטדיונים חדש בעל 41 אלף מושבים שייפתח העונה.

 

היצירתיות של יובנטוס בהשגת הכנסות מתאימה למודל העסקי שצפוי לשגשג תחת מערכת כללי הפייר פליי הפיננסי שתכנן פלאטיני. הכללים של אופ"א נועדו לרסן הוצאות חסרות אחריות על ידי הקבוצות הבכירות ונכנסו לתוקף ביולי בתהליך הדרגתי.

 

על פי כללי הפייר פליי הפיננסי, הקבוצות יכולות להיפסל מהשתתפות בצ'מפיונס ליג והטורנירים בליגה האירופית אם ספרי החשבונות שלהן לא יהיו מאוזנים. הוצאות ללא גבולות מורשות רק על אצטדיונים, תכניות נוער ותשתיות אחרות שיכולים לעזור לקבוצות להגיע למצב שיוכלו לכלכל את עצמן.

 

"לא נסכים לסגת מזה", התחייב פלאטיני. למעשה, הכדורגל האירופי יכול לצפות ליישום חוקים נוספים ברמה הארצית על ידי 53 ההתאחדויות המקומיות. "אופ"א אינה היחידה שצריכה לבחון את הנושאים הפיננסיים, אלא גם ההתאחדויות הארציות", אמר פלאטיני. "אי אפשר להמשיך עם כל פשיטות הרגל הללו והחובות בלי השלכות רציניות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x