$
עסקי ספורט

האם ליגת האלופות משעממת?

אופ"א צריכה ללמוד מה־NFL איך להחיות את המותג המוביל שלה ולהפוך אותו לליגת הספורט המכניסה ביותר בעולם

אוריאל דסקל 17:0103.11.10

במטרה להפוך את אופ"א לארגון מסחרי ורווחי יותר, לקח הנשיא מישל פלאטיני  את המנהלים הבכירים של התאחדות הכדורגל של אירופה לארצות הברית כדי ללמוד משהו מתעשיית הספורט המפותחת ביותר בעולם. בשנים האחרונות ביקרו פלאטיני וחבריו לאופ"א פעמים רבות במשחקי ליגת הפוטבול של ארה"ב, ה־NFL.

 

אחת מהתוצאות של אותם ביקורים היא המעבר של גמר ליגת האלופות מיום רביעי ליום שבת. יום שבת הוא יום טוב בהרבה לגמר מאשר אמצע השבוע. המהלך הפשוט אמור להכניס לאופ"א הרבה יותר כסף ממפרסמים, מספונסרים ומחברות טלוויזיה שמעוניינות בזכויות השידור של ליגת האלופות.

 

עם זאת, נראה כי גם אם תאמץ ליגת האלופות עוד כמה דברים מה־NFL, היא לא תוכל להתחרות מולה כאחד מטורנירי הספורט המכניסים בעולם.

 

 

שחקני FC קופנהגן מול קהל משולהב ביוון. ולמרות הכל, ההכנסות של אופ"א מליגת האלופות עומדות על פחות מ־1.5 מיליארד דולר בשנה, בעוד שההכנסות של ה־NFL מזכויות שידור בארה"ב בלבד עומדות על בסך הכל 20.4 מיליארד דולר לשלוש שנים שחקני FC קופנהגן מול קהל משולהב ביוון. ולמרות הכל, ההכנסות של אופ"א מליגת האלופות עומדות על פחות מ־1.5 מיליארד דולר בשנה, בעוד שההכנסות של ה־NFL מזכויות שידור בארה"ב בלבד עומדות על בסך הכל 20.4 מיליארד דולר לשלוש שנים צילום: רויטרס

 

מודל עבש ועייף

 

ליגת הפוטבול האמריקאי משוחקת בעיקר בארה"ב. היא פונה לשוק האמריקאי, ולמרות קיום משחק בשנה בלונדון, את רוב ההכנסות שלה משיגה מהשוק באמריקה. ועדיין, הליגה הזו מכניסה בערך פי 5 יותר מליגת האלופות, הפופולרית יותר ברחבי העולם; ליגה שמשחקת את המשחק הפופולרי בתבל - כדורגל; ליגה שאנשים בסין קמים באמצע הלילה כדי לראות את משחקיה. ליגה שהגמר שלה ב־2009 היה אירוע הספורט הנצפה ביותר - 109 מיליון איש ברחבי העולם, 3 מיליון יותר מאשר הסופרבול באותה שנה. עד אז הסופרבול נחשב למשחק הנצפה ביותר בעולם - אבל בזכות הפופולריות הגואה של הכדורגל, בעיקר בסין, עקף אותו גמר ליגת האלופות.

 

ולמרות הכל, ההכנסות של אופ"א מליגת האלופות עומדות על פחות מ־1.5 מיליארד דולר בשנה, בעוד שההכנסות של ה־NFL מזכויות שידור בארה"ב בלבד עומדות על בסך הכל 20.4 מיליארד דולר לשלוש שנים.

 

המספרים האלה עוד יותר מרשימים כשחושבים על כך שה־NFL עומדת בתחרות מול ליגת הבייסבול (MLB) והכדורסל (NBA). כן, הליגה נהנית מכך שהיא חיה במדינה שבה תרבות הספורט ותעשיית הספורט מפותחות ברמה גבוהה הרבה יותר מאשר באירופה. עם זאת, הצ'מפיונס ליג, עם הסטטוס הפאן־אירופי שלה, סוג המונופול שיש לה על מותגי הספורט המובילים בעולם והפופולריות שלה ברחבי העולם, צריכה להרוויח יותר כסף.

 

המודל האמריקאי של הספורט כלכלי יותר מהמודל האירופי. "אין בו ירידות לליגת המשנה, ישנה רגולציה נוקשה בכל הקשור לשכר בזכות תקרת שכר, ובהרבה מקומות מאמינים בחלוקת הכנסות בין מועדונים", מסביר דיוויד צ'יקטס, הבעלים של סט. לואיס בלוס מה־NHL וריאל סולט לייק מה־MLS.

 

עם זאת, נראה שהדבר שהכי פוגע באופ"א וברווחיות של ליגת האלופות הוא המודל של הליגה - שנראה עכשיו עבש ועייף. מודל שפג תוקפו בשנות התשעים.

 

 

רוברטו דה זרבי מקלוז' על רקע סמל הצ'מפיונס ליג. משחקי שלב הבתים של ליגת האלופות פשוט משעממים. צריך רק להביט על ההרכבים שמעלים מאמני הקבוצות הבכירות למשחקים כדי להבין שגם הן מחכות בשקט לשלב הנוק אאוט, שלב שמינית הגמר, אז האקשן האמיתי מתחיל רוברטו דה זרבי מקלוז' על רקע סמל הצ'מפיונס ליג. משחקי שלב הבתים של ליגת האלופות פשוט משעממים. צריך רק להביט על ההרכבים שמעלים מאמני הקבוצות הבכירות למשחקים כדי להבין שגם הן מחכות בשקט לשלב הנוק אאוט, שלב שמינית הגמר, אז האקשן האמיתי מתחיל צילום: איי אף פי

 

גם האוהדים מצביעים ברגליים

 

משחקי שלב הבתים של ליגת האלופות פשוט משעממים. צריך רק להביט על ההרכבים שמעלים מאמני הקבוצות הבכירות למשחקים כדי להבין שגם הן מחכות בשקט לשלב הנוק אאוט, שלב שמינית הגמר, אז האקשן האמיתי מתחיל. גם האוהדים מצביעים ברגליים. אם פעם באנגליה היו ממלאים את האצטדיונים במשחקי שלב הבתים, כיום צ'לסי, ארסנל וגם מנצ'סטר יונייטד מתקשות למלא את האצטדיונים - למרות פעולות שיווק נמרצות ומחירים מוזלים.

 

התחושה הזו התחזקה עם כניסתן של אלופות מהליגות הנמוכות, מהתאחדויות שמישל פלאטיני, הנשיא, חייב להן בגלל בחירתו. ומה שנוצר מההתחייבות הפוליטית הזאת זה שלמועדונים החזקים באירופה קשה למכור משחקים נגד קבוצות כמו דברצ'ן, ז'ילנה והפועל תל אביב. זה נוטה לקרות, לא? מרחיבים ליגה בגלל עניינים פוליטיים ולא עסקיים/ספורטיביים והליגה מאבדת מהעניין שלה, מהמשמעות של כל משחק. כן, אין ספק שאבי לוזון בוגר בית הספר לפוליטיקת ספורט על שם פלאטיני.

 

ב־NFL כל משחק מעניין

 

ליגת האלופות חייבת לשנות את המודל שלה. למודל דומה לזה של ה־NFL, למען האמת. יש תחושה חזקה מאוד, בעיקר בקרב הקבוצות הגדולות, שזה מה שצריך לעשות זאת - פלורנטינו פרס, נשיא ריאל מדריד, פועל להשתלטות הקבוצות הגדולות על הצ'מפיונס ליג. גם קבוצות גדולות אחרות חושבות שאפשר להכניס פי כמה וכמה יותר מאשר אופ"א מצליחה להכניס.

 

זו תחושה שמחוזקת על ידי פרופסורים לכלכלה וכלכלת ספורט שתומכים במהלך כזה. "זו לא תהיה אמריקניזציה מגעילה או חמדנות, זו תהיה אירופיזציה של הכדורגל ביבשת", כתב ג'ון וורמאן, פרופסור לכלכלה, במאמר שבו הוא מסביר בעזרת נוסחאות מתמטיות, די מסובכות למען האמת, מדוע עדיף לשנות את מבנה הצ'מפיונס ליג.

 

לא מדובר בעזיבת הליגות המקומיות, אלא בהפיכת הצ'מפיונס ליג ל־NFL של אירופה. ליגה קצרה ומעניינת, שבנויה מ־30 או מ־32 קבוצות שייפגשו זו עם זו לפחות פעם בארבע שנים. השיבוץ המבריק של ה־NFL הפך את הליגה הזו לליגה שבה כמעט כל משחק מעניין. לקבוצת NFL יש שישה משחקים נגד יריבות אזוריות (דרבים); ארבעה נגד קבוצות מאזור קרוב; ארבעה נוספים נגד קבוצות בסדר משתנה מדי שנה, ושני משחקים אחרונים נגד קבוצות עם מאזן דומה לשלהן. לאחר שנלחמו על יתרון הביתיות בשלב הנוק אאוט, הן עולות לשלב רבע הגמר שבו משחק אחד (ולא משחקי בית וחוץ) קובע מי תעלה.

 

המשחקים האלה שוברים שיאי עניין ומביאים ליותר ויותר אוהדים לליגת ה־NFL מדי שנה.

 

המבנה של ה־NFL, מלבד הפיכת כל משחק למעניין, גורם לכך שישנו חוסר ודאות מוחלט בכל הקשור למי תזכה באליפות. המודל לא צריך להיות מועתק אחד לאחד. אבל הקמת סופרליג שבה כל קבוצה משחקת לפחות עשרה משחקים נגד עשר קבוצות שונות (חמישה בבית, חמישה בחוץ) תהפוך כל משחק למעניין. המבנה הזה יפגיש כל עונה את מנצ'סטר יונייטד, למשל, עם ארסנל, צ'לסי, ליברפול, סלטיק, אייאקס, ברצלונה, אינטר ויהיה מעניין יותר ממפגש בית־חוץ נגד בורספור.

 

הצ'מפיונס ליג כליגה סגורה (אותן קבוצות לפחות לחמש שנים) וליגת אירופה (סופרליג ב', אם תרצו) סגורה, שהמצטיינות בה ירוויחו את מקומן בליגה של הגדולות (והגדולות שכושלות יורדות), זה פשוט צעד הגיוני שגם אופ"א צריכה לשקול - כי הוא יביא להגדלת ההכנסות ולקידום הכדורגל, מה שיוביל גם לצמיחה בתשלומי הסולידריות (משהו שאמור להרגיע את ההתנגדויות הפוליטיות של ההתאחדויות הקטנות יותר).

 

הסופרליג לא אמורה להרוג את הליגות המקומיות. כמו שה־NFL לא הורגת את פוטבול המכללות. ההפך, בגלל העברת תשלומי סולידריות גבוהים, יהיה אפשר להשקיע יותר בהפיכת הליגות המקומיות לקהילתיות יותר, מוזלות יותר.

 

 

שחקני דאלאס קאובויז חוגגים. הסופרליג לא אמורה להרוג את הליגות המקומיות. כמו שה־NFL לא הורגת את פוטבול המכללות שחקני דאלאס קאובויז חוגגים. הסופרליג לא אמורה להרוג את הליגות המקומיות. כמו שה־NFL לא הורגת את פוטבול המכללות צילום: MCT

 

שאלה של מתי ולא אם

 

זה גם לא יפגע בכדורגל בטווח הארוך. בטח שלא יותר מאשר המודל הנוכחי שלפיו קבוצה כמו הפועל תל אביב, שבכל סטנדרט אירופי מתנהלת בצורה חובבנית, יכולה להגיע לשחק בליגה של הגדולות אחרי ניצחונות על יריבות אומללות אחרות. הפועל תל אביב, בזכות הורדת האיכות של ליגת האלופות, הגיעה לטורניר הספורט הפופולרי בעולם. אם ליגת האלופות היתה באמת של הקבוצות המובחרות ביותר, הפועל היתה צריכה להתנהל בצורה אחרת לחלוטין, לאמץ מודלים נכונים יותר לכדורגל, ואחרי שהיא מוכיחה את עצמה במשך כמה שנים היא תוכל לדפוק על הדלת של התחרות שתפגיש אותה מול הקבוצות הטובות בעולם.

 

בכל מקרה, התחושה הכללית היא שסופרליג אירופית היא שאלה של מתי ולא אם. אופ"א לא צריכה לדאוג מכך — ההפך, היא צריכה ליזום, וכמו שעשתה עם הקמת ליגת האלופות בשנות התשעים, (וביחד עם הקבוצות) לבנות מחדש את ליגת האלופות, המותג המוביל שלה.

 

היא צריכה ללמוד מה־NFL איך אפשר להיות יותר מעניינת. ולהרוויח הרבה יותר כסף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x