$
עסקי ספורט

טורניר כדורסל המכללות מגיע לשיאו: לאן הולכים 2.5 מיליארד דולר?

הקבוצות הגדולות של כדורסל המכללות בארצות הברית מכניסות 10.8 מיליון דולר בממוצע ושוות בממוצע 17.5 מיליון דולר. העסק ענק אבל הקסם אבד

אסף רותם 09:0530.03.09
כיצד היה נראה סיפור סינדרלה אילולא הגיעה לנשף? זו אינה רק שאלה רטורית אלא סוגיה של ממש עבור מי שמנהל את טורניר גמר כדורסל המכללות בארצות הברית, שבמקרה הוא גם רגע השיא של ליגה שמגלגלת 2.5 מיליארד דולר בשנה.

 

התשובה לשאלה בתחילת הכתבה היתה, מן הסתם, שהיינו רואים את הנסיך רוקד עם בת אצולה אחרת, מפהקים, ומחפשים ספר או סרט אחר. ובאופן דומה, טורניר כדורסל המכללות, המכונה "שיגעון חודש מרץ" (מארצ' מאדנס), זוכה השנה לביקורת על כך שהפך מהאירוע הכי מרגש והכי רווי בהפתעות לעסק כלכלי, שאליו המכללות הקטנות כלל אינן מוזמנות.

 

התרעומת נובעת מכך שטורניר כדורסל המכללות חי על תדמית של הפתעות, כאשר מכללות ענקיות ועשירות עפות הביתה ומכללות אלמוניות צועדות קדימה. ואולם בפועל זה לא ממש קורה: בשנים האחרונות רק מכללה קטנה אחת, ג'ורג' מייסון, השתתפה בפיינל פור ב־2006.

 

חסין בפני מיתון

 

לפי מגזין "פורבס", השווי הממוצע של אחת מ־20 קבוצות המכללות המובילות עלה בשנה האחרונה ב־3.4%, ל־17.5 מיליון דולר, על בסיס עלייה של 5.7% בהכנסות, ל־10.8 מיליון דולר בממוצע. השווי הזה מבוסס על הכנסות ממכירת כרטיסים, ממרצ'נדייז ומכספים שמחלק הארגון הממונה על הספורט באוניברסיטאות, ה־NCAA.

 

שחקני מכללת דיוק לאחר ההפסד לווילנובה בחצי גמר המזרח של ליגת המכללות. רק מכללה קטנה אחת השתתפה בפיינל פור בשנים האחרונות שחקני מכללת דיוק לאחר ההפסד לווילנובה בחצי גמר המזרח של ליגת המכללות. רק מכללה קטנה אחת השתתפה בפיינל פור בשנים האחרונות צילום: MCT

 

הכסף שמכניס האחרון מקורו בטלוויזיה, ושם בוודאי אוהבים את האוניברסיטאות הגדולות, שלהן אלפי בוגרים, שדבוקים למסכים כדי לשחזר את ימי התהילה של הקולג'. נחזור על זה שוב: קולג' הוא מעגל החברות הדומיננטי בחברה האמריקאית, ומי שהלך לצפון קרוליינה ימשיך לאהוד את טאר הילס כל חייו - והדבר בא לידי ביטוי ברייטינג.

 

מהטורניר השנה תכניס רשת CBS כ־430 מיליון דולר מפרסומות, מחסויות ומהתקשרויות בניו מדיה, והשיא הוא במחירי פרסום של 1.3 מיליון דולר לפרסום של 30 שניות בפיינל פור (6–4 באפריל). לא רע לתקופה הנוכחית.

 

“אם יש סקטור עמיד בתעשייה שלנו, הוא בוודאי שידורים חיים של ספורט. והספורט שהכי חסין הוא טורניר המכללות", אמר נשיא חטיבת הספורט של CBS, שון מקמנוס, ל"וושינגטון טיימס".

 

חינוך יקר

 

נאמנות האוהדים אפוא איננה מוטלת בספק, ומראה שלפחות עסק אחד, ההשכלה באמריקה, ממשיך לתפקד היטב גם בזמנים קשים. העסק מנוהל לרוב בידי אנשי מקצוע מיומנים, ששכללו לדרגת אמנות את יכולתם להביא תרומות מבוגרים עשירים, לגבות שכר לימוד שערורייתי ולהקים תוכניות ספורט שמשלשלות לאוניברסיטה סכומי עתק.

 

שחקני מכללת צפון קרוליינה מניפים את הגביע האזורי של ליגת המכללות. המכללה עושה הון ממכירת חולצות של מייקל ג'ורדן שחקני מכללת צפון קרוליינה מניפים את הגביע האזורי של ליגת המכללות. המכללה עושה הון ממכירת חולצות של מייקל ג'ורדן צילום: MCT
ההצלחה ב־NCAA באמת שווה כסף. יש צורך הכרחי להצליח בטורניר שאליו מוזמנות 65 קבוצות ושממנו יוצאת רק אלופה אחת. זאת משום שהצלחה בטורניר היא מתכון אמיתי להתעשרות: קרן של 140 מיליון דולר מחולקת מדי שנה לקבוצות, לפי שקלול הצלחתן בשש השנים האחרונות.

 

תמלוגים ממכירת מרצ'נדייז מזנקים, וכך הצליחה אלופת השנה שעברה, קנזס ג'ייהוקס, לקבל 2 מיליון דולר שלא היתה רואה אילולא הצליחה כל כך בטורניר. וכמובן, ערך המותג עולה, מה שעוזר במחירי הכרטיסים באצטדיון ועוזר למכור מרצ'נדייז של שחקנים בעלי עתיד מזהיר ב-NBA וגם של שחקני עבר - צפון קרוליינה למשל עושה הון לא קטן ממכירת חולצות של מייקל ג'ורדן, בוגר הקולג'.

 

אגב, המודל גם נשען על חידוש הקבוצות. קבוצות הקולג' חייבות לקחת שינוי בסגל כהנחת מוצא - סופרסטארים ידלגו היישר למקצוענים ושחקנים מוכשרים לא יבלו בקולג' יותר משלוש שנים. שינוי זה יוצר בקרב האוהדים תקווה תמידית לשנה הבאה וספורט חי על התקווה הזו.

 

ואותם דקאנים לבני שיער, שעוברים על ספרי החשבונות בין ריהוט העץ המהגוני שמעטר את משרדם, מבינים את מה שכל אחד אחר מבין: שצריך איש מקצוע חזק. בתמורה הם משלמים שכר עצום למאמנים שיודעים להעמיד קבוצות משובחות שנה אחרי שנה.

 

עובדי מדינה מיליונרים

 

היות שמדובר במקרים של מאמנים רבים בעובדי ציבור - שכן חלק גדול מהאוניברסיטאות אינן מוסד פרטי אלא בבעלות המדינה - כאשר המיתון מעמיק, השכר הגבוה של עובדי ציבור שכל תפוקתם היא בידור אמורה להיראות חריגה מעט.

 

ואמנם, כאשר עיתונאי בודד העז לשאול את ג'ים קלהון, מאמנה של קונטיקט, מכללה ציבורית ואחת מתוכניות הכדורסל המוצלחות ביותר, על שכרו (1.6 מיליון דולר בשנה), התפוצץ המאמן על הכתב. קלהון נבח עליו שהוא אינו מתכוון להחזיר סנט אחד משכרו, ושהוא מביא למכללה 12 מיליון דולר.

 

ב־ESPN צבעו את העיתונאי ואת השאלה הלגיטימית כאשר הציגו אותו כ"כתב פרילאנס, ואקטיביסט פוליטי". אבל המסגור התקשורתי והזעם של המאמן רק הוכיחו את האמת הפשוטה: הכתב צדק. קלהון הוא עובד הציבור בעל השכר הגדול ביותר במדינה בעלת חוב של 2 מיליארד דולר, וזה מנקר עיניים גם בעיני חובבי הטורניר הנאמנים ביותר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x