$
חדשות נדל

קבינט הדיור אישר תוספת 8,000 עובדים פלסטינים לענף הבנייה

כמו כן אושרה תוספת של 5,000 עובדים זרים. לגבי העובדים הפלסינים מדובר בשתי פעימות של 4,000 עובדים כל אחת. ההגדלה ההדרגתית נובעת מהקושי של המעברים לקלוט את כניסתם של כל 8,000 העובדים בבת אחת

דותן לוי 12:3113.07.15

קבינט הדיור אישר הבוקר (ב') את הצעת שר האוצר משה כחלון ושר הבינוי יואב גלנט להוסיף 8,000 עובדי בניין פלסטינים  (עד לכ-45 אלף) ותוספת של 5,000 עובדים זרים (עד ל-20 אלף עובדים). זאת על רקע עיכוב בהסכם עם הסינים בשל סירובם לבנות מעבר לקו הירוק, ובשל העובדה שהעובדים הישראלים לא מגיעים לעבוד בענף.

 

לגבי העובדים הפלסינים מדובר בשתי פעימות של 4,000 עובדים כל אחת. ההגדלה ההדרגתית נובעת מכך שהקושי של המעברים לישראל לקלוט את כניסתם של כל 8,000 העובדים. על מנת לעמוד במכסה, משרד הביטחון יזדקק לכ־10 מיליון שקל לביצוע עבודות תשתית להרחבת המעברים והגדלת כוח האדם בהם.

 

פועל בניין פועל בניין צילום: בלומברג

 

עובדים ללא ודאות

 

פועלי הבניין הפלסטינים אחראים לחלק גדול מהיקף הבניה בישראל לאורך השנים, כאשר בשנות השיא נכנסו לארץ למעלה מ־100 אלף פועלים מדי יום. הפועלים עבדו במגוון ענפים – רבים מהם בענף הבנייה. אלא שמאז ימי האינתיפאדה השניה והפיגועים הלך מספרם והצטמצם בשל מדיניות הממשלה שהגבילה את כניסתם לשטחי ישראל, וכיום עומד מספרם על למעלה מ־45 אלף עובדים (לפי נתוני רשות ההגירה).גורמים בענף יודעים לספר כי הבעיה המרכזית עם הפלסטינים היא בחוסר היציבות שאופפת את העסקתם היות ובאופן שגרתי צה"ל נוהג להטיל עוצרים ולסגור את המעברים כל אימת שמתרחש אירוע ביטחוני משמעותי. התלות של קבלנים שהעסיקו פלסטינים רבים הכניסה אותם לפיגור בלוחות הזמנים, מה שהעלה את משך תקופת הבנייה ואת עלות הבנייה. ובסופו של דבר, ההתייקרות הזו מגולגלת באופן טבעי לפתחם של רוכשי הדירות.

 

גם כיום עובדים פלסטינים בענף הבנייה הישראלי, חלקם עם היתרים וחלקם שוהים בלתי חוקיים אשר לגביהם אין נתונים מדויקים. הבעיה העיקרית עם העובד הפלסטיני כיום, כפי שמצביעים עליה הקבלנים, נותרה זמינותו לעבודה. עובד פלסטיני נדרש לצאת מביתו בשעות הלילה המוקדמות כדי להגיע לאתר הבניה בשעות הבוקר, אך עליו גם לסיים את העבודה בשעה מוקדמת כדי לחזור לביתו בשטחים. מסיבה זו, בין היתר, העדיפו הקבלנים את העובדים הזרים, ובעיקר את הסינים, היות ואלה עבדו שעות רבות בהשוואה לפלסטינים.

 

מהלך טוב לקבלנים

 

"מכסת הפלשתינאים מנוצלת כיום במלואה. קבלנים מגישים בקשות לפי מספר פועלים ולפעמים אפילו לפי שמות, ולכן במצב הנוכחי שנוצר אנחנו מברכים על ההקצאה הנוספת הזו. הפלסטינים לא מהווים תחליף לעובדים הזרים, למרות שהם מבצעים את אותה העבודה, היות וזה לא כוח עבודה קבוע ומסודר. מבחינתנו זו הזדמנות טובה לקבל עוד כוח עבודה", אומר אליאב בן שמעון, מנכ"ל התאחדות בוני הארץ.

 

מעבר לעובדים הפלסטינים הפועלים בארץ, מכסת העובדים הזרים בישראל עומדת על 15 אלף עובדים בסה"כ, כאשר הכוונה היא להגדיל אותה עד לכדי 20 אלף עובדים.

 

זאת למרות שנכון לאפריל 2015 בענף הבנייה עובדים רק 6,577 עובדים זרים חוקיים ו־1,017 עובדים זרים לא חוקיים, כלומר המכסה רחוקה ממיצוי ולכן לא ברור מדוע יש צורך להגדילה.

 

היקף העובדים החוקיים מתחלק ל־3,200 עובדים סינים, שפועלים בישראל מאז 2006 ובמסגרת החלטות הקבינט תוארך שהותם בשנתיים נוספות.

 

עובדים נוספים מגיעים ממדינות כמולדובה (1,600 עובדים), בולגריה (600 עובדים) וטורקיה (כ־1,000 עובדים). ובקרוב אמורים להגיע גם כ־400 עובדים נוספים מרומניה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x